Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PARISKE VERTIKALE U BEOGRADU

Dve izložbe radova srpskih umetnika starije i mlađe generacije koji stvaraju u francuskoj prestonici


Selena Vicković: „Zeleni konjić“

Odeljenje umetnosti Biblioteke grada Beograda priređuje u Galeriji „Atrijum“ omaž srpskim umetnicima sa pariskom adresom. U okviru dve izložbe – „Pariske vertikale I“ (koja se zatvara danas) i „Pariske vertikale II“ (koja će biti otvorena u subotu u 20 sati) – predstavljeni su radovi umetnika i starije i mlađe generacije, koji svoja dela stvaraju u francuskoj prestonici.

– Prva izložba obuhvata dela naših najrenomiranijih umetnika sa međunarodnom reputacijom. To su uglavnom radovi slikara koji se izražavaju klasičnim jezikom medija, negujući narativnu figuraciju, apstrakciju, lirsko intimističko izražavanje i ekspresionizam – objašnjava Mirjana Savić, kustoskinja obe izložbe.

Postavku čini osamnaest slika i dve skulpture, koje će posetioci moći još danas da pogledaju u galeriji „Atrijum“. To su dela Vlade Veličkovića, Bate Mihajlovića, Miloša Šobajića, Cileta Marinkovića, Ljubice Popović, Petra Omčikusa, Momčila Milovanovića, Kose Bokšan, Ljubinke Jovanović, Ljube Popovića, Jarmile Vešović, Dada Đurića, Milije Belića, Ljubice Mrkalj, Mikana Aničića, Uroša Toškovića, Branka Papovića, Evgenije Demnievske, Vesne Bajalske i Tatjane Stolpović.

Galerija „Atrijum“ će za dva dana biti ispunjena delima naših umetnika mlađe generacije koji žive u Parizu. „Pariske vertikale II“ čine radovi Milana Atanackovića, Selene Vicković, Svetlane Jevtić, Bogdana Pavlovića, Miška Pavlovića, Zorana Peića, Adriane Popović, Marije Topalović, Miloša Trifunovića, Brankice Žilović Šoven, Milice Živadinović, Katarine Termačić, Maše Krivokapić, Marka Milovanovića, Vuka Vidara, Marka Velka, Danice Marinković, Milice Kojčić i Milana Tarina Tepavca, koje će publika moći da pogleda do 25. juna.

– Ova izložba prikazuje složenu interaktivnu mrežu umetničkih praksi. Pored slika i crteža, mladi umetnici su se izražavali kroz video radove, fotografije, asamblaže od porcelana – navodi Mirjana Savić.

„Pariske vertikale“ je finansijski podržala Opština Stari grad. Izloženi radovi potiču delom iz fundusa Biblioteke. Projektu su doprineli i Momčilo Todorović i Borka Božović, koji su, za ovu priliku, pozajmili dela iz svojih privatnih kolekcija.

– Cilj ovih izložbi jeste demistifikacija centra i periferije, jedna vrsta umrežavanja različitih generacija slikara koji stvaraju u Parizu i Beogradu. Takođe smo hteli da pokažemo da ono što rade umetnici u Parizu, slično rade i u Beogradu. Ove izložbe su relevantan pokazatelj za razumevanje istorije jednog vremena i kretanja naših stvaraoca, kao i za formiranje svesti o mestu i ulozi naše umetnosti u kulturnoj baštini, kako nacionalnoj tako i svetskoj, objašnjava Savićeva.

Izvor: Politika S. Korać

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *