Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRONAĐENA „KARIKA KOJA NEDOSTAJE“

Naučnici iz Muzeja prirodnih nauka u Oslu potvrdili su da je odlično očuvan skelet bića starog 47 miliona godina pronađenog na lokalitetu u Nemačkoj, kostur onoga što se u evoluciji naziva „karikom koja nedostaje“.

Tim naučnika koji je na ispitivanju fosila radio dve godine, izdao je saopštenje u kojem stoji da je kostur sačuvan do 95 odsto, a da je zbog jedinstvene lokacije na kojoj je pronađen, moguće čak utvrditi i čime se hranio.

„Karika koja nedostaje“, termin je koji se koristi da označi biće koje pokazuje razdvajanje ljudi od ostalih primata, a Ida, kako je nazvan fosil, predstavlja „stariju“ kariku od te.

Fosil Ida je karika koja razdvaja našu vrstu primata, odnosno ljude, majmune i čovekolike majmune od primitivnijih oblika primata.

„Ida nam govori o epizodi naše evolucije koja nam je do sada bila skrivena“, rekao je doktor Džon Hurum, paleontolog iz Muzeja prirodnih nauka u Oslu.

Hurum je rekao da je Ida imala šest meseci u trenutku smrti, kao i da naučnici smatraju da se radi o vrsti koja se odvojila od evolucijske grupe od koje su se kasnije razvili lemuri i podvrsta primata u koje spadaju ljudi, majmuni i čovekoliki majmuni.

Idu je otkrio amaterski lovac na fosile u jami Mešel, lokalitetu u Nemačkoj. Na tom se lokalitetu nalazilo vulkansko jezero u kojem su poginule mnoge životinje, koje su pale na dno i njihovi fosili su sačuvani u sedimentima. Lovac je 20 godina svoje otkriće krio od očiju javnosti, da bi ga pre dve godine prodao Hurumu.

„Karika koja nedostaje“ bila je dugačka 53 centimentra i stara između šest i devet meseci. Naučnici su sigurni da se radi o ženki, i imala je prelom zgloba, što je nije ubilo ali joj je onemogućilo penjanje.

Kostur će biti otkriven u sredu 20. maja na ceremoniji u Njujorku, nakon čega će se, preko Velike Britanije, vratiti u Oslo.

Izvor: (MONDO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *