Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

USPEH SRPSKIH DOKUMENTARACA U ZAGREBU

ZAGREB Srpski film „Kavijar konekšn“ Dragana Nikolića dobitnik je nagrade „Veliki pečat“ u regionaloj konkurenciji ovogodišnjeg petog po redu međunarodnog festivala dokumentarnih filmova Zagrebdox, dok je film „21. sekund“ Željka Mirkovića dobio i specijalno priznanje u regionalnoj konkurenciji.
Tokom festivala, od 23. februara do sutra, u takmičarskim i popratnim programima prikazuje se 150 dokumentarnih filmovima, među kojima i četiri srpska.

Žiri u kome su bili režiser Kejzi Kuper Džonson, pobednik lanjskog Zagrebdoxa, producent i distributer Irena Taskovski

i Silvestar Kolbas, direktor fotografije, ocenio je da je Nikolićev film uspešan spoj „posmatračkog dokumentarca i kreativnog autorstva“ koji slikovitom pričom o jednoj porodici prikazuje neumitno nestajanje sveta tradicionalnog ribolova.

Dobitnik „Velikog pečata“ u međunarodnoj konkurenciji je izraelski dokumentarni film „Lejdi Kul el Arab režiserke Ibtisam Salh Marijane, izraelske Palestinke, odlučio je žiri u sastavu: režiser Bogdan Žižć, režiser i selektor retrospektive izraelskog savremenog dokumentarca Dejvid Fišer i režiserka i filmolog Saša Vojković.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *