Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RENE ZELVEGER NA PUTU SAMOOTKRIVANJA

59BERLINALE09

Oskarovka Rene Zelveger (na fotografiji) došla je na Berlinale kako bi predstavila romantičnu komediju „Me One and Only“, čija je radnja smeštena u 50. godine prošlog veka. Glumica igra ženu koja napušta bogatog muža (Kevin Bejkon) i kreće na put sa dvojicom sinova, tinejdžera, kako bi našla novog čoveka svog života. Na tom putu očekuje je serija afera koje će se katastrofalno završavati. Ovo ostvarenje delimično je zasnovao na priči holivudskog glumca Džordža Hamiltona, o tome kako ga je majka dovela u Holivud. Naime, njegovo iskustvo bilo je polazna tačka za priču, koja je, ipak, većim delom izmišljena.

„Snimam filmove već 20 godina, ali ne mogu da se setim da sam više uživala na snimanju nekog drugog filma. Volim ovaj film, jednostavno ga volim“, kaže Zelvegerova, čije „sinove“ u ovom filmu igraju Logan Lerman i Mark Rendal. „Igram ženu koja ne prepoznaje sopstvene vrednosti i sigurna je da ima potrebu da zavisi od drugih, ali kreće na to putovanje. Mislim da je rečo samootkrivanju koje joj sledi“, kaže Zelvegerova koja je 2003. dobila Oskara za sporednu ulogu u filmu „Hladna planina“. Film, koji je u Berlinu imao svetsku premijeru, snimio je Ričard Lonkrajn, prethodni osvajač Srebrnog medveda za režiju. Ostvarenje „Me One and Only“ dobilo je, inače, gromoglasan aplauz od prepune sale i publike koja se od srca smejala. Sudeći po tim reakcijama i on će biti jedan od konkurenata za Zlatnog medveda, a pobednik će se znati u subotu. Interesantno je da film i dalje nema američkog distributera.

„Ovo je jedan od fantastičnih scenarija u Holivudu koji nikada nisu realizovani. Svi su želeli da ga pročitaju, svima se svideo, ali dugo vremena niko nije hteo da ga snimi“, kaže britanski reditelj Lonkrajn. „Me One and Only“ je, u „minut posle dvanaest“ (kada je većprošao rok za prijavu), uvršten u takmičarski program ovogodišnjeg Berlinala.

Svet viđen kroz dečje oči

Ovogodišnje Berlinale imalo je čitavu sekciju filmova koji prikazuju kako deca vide svet svojim očima, ali su se neki od njih dotakli izuzetno krupnih tema. Takav je, recimo, „Niloofar“ Sabine El Gemajel iz Libana, film o 13-godišnjoj devojčici iz Iraka koja pokušava da sakrije činjenicu da je dobila menstruaciju, kako bi što duže odložila svoj dogovoreni brak. Kada ta činjenica biva otkrivena, glavna junakinja beži od kuće, a njen brat dobija zadatak da je ubije kako bi sačuvao porodičnu čast. Tu je i „Gagma Napiri“, gruzijskog reditelja Georga Ovašvilija, u kojem je 12-godišnji Tedo izbeglica iz Tbilisija, koji odlučuje da se vrati kod svog oca, a na tom putu će videti kakvi odrasli mogu da budu. Biće svedok silovanja jedne žene i ubistva nenaoružanog čoveka. Konačno, tešku temu ima i „My Suicide“ Dejvida Li Milera, u kojem glavni junak na samom početku filma zaželi dobrodošlicu gledaocima i najavi im: Dobrodošli u moj film! Dobrodošli u moje samoubistvo“. Žiri, sastavljen isključivo od mladih, doneće odluku koji će od prikazanih filmova dobiti statuetu Kristalnog medveda.

Izvor: Danas Vladimir Todorović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *