Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UMRO CAMPO

Sarajevo

PHOTO: SARAJEVO-X.COM

U nedjelju je u Sarajevu umro Mirsad Zulić Campo, hodajuća povijest jednog vremena javlja portal Sarajevo.co.ba. Riječ je o jednom od najpopularnijih naturščika eksjugoslavenskog filma i veterana sarajevskih ulica.

Campa su ljubitelji filma viđali uglavnom u ranijim filmovima Emira Kusturice poput „Sjećaš li se Doli Bel“, „Otac na službenom putu“, „Dom za vešanje“. Portal navodi još neke od sjajnih uluga u filmovima „Gazija“, „Dvije polovine srca“, „Hamburg – Altona“, „Nafaka“, „Crna hronika“.

Campo je rođen je 1959. na Bistriku, ali je ključne godine odrastanja i mladosti proveo na Marindvoru. Dokazivanje u raji, praćeno čestim tučama i sitnijim kriminalnim deliktima (obijanje trafika ili bunarenje po tramvajima), bili su svakodnevnica mladog Campe.

S početkom agresije na BiH, Campo se odmah uključio u odbranu Sarajeva. Dvije godine bio je u vojnoj policiji, a dvije na radnoj obavezi. Za razliku od nekih sličnih predratnih jalijaša, Campo iz rata nije izašao bogatiji nego što je bio prije.

Campo je do smrti živio povučeno i dalje uživajući poštovanje pravih Sarajlija, kao jedna od rijetkih preostalih gradskih ikona. Poslije rata je glumio u samo jednom filmu „Nafaka“. Igrao je zapaženu ulogu u TV seriji „Crna hronika“.

U jednom od intervuja Campo je rekao: „Lažni mangupi su postali gradski velikani. U naše vrijeme se znalo: ako neko ima neki problem s nekim, njih dvojica izađu, pobiju se, ustanovi se ko je jači i onda, najčešće, odu na piće ili se sutra pomire. Nema pištolja, noževa i ovih današnjih opasnosti… Ovo danas je da Bog sačuva, vremena kaubojska, izbjegavam i da izlazim u kafane u kojima ne znam goste“.

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *