Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PROVOKACIJA SUROVIH SLIKA NAŠIH STVARNOSTI

ZAGREB – Izložba „Gledati druge“ u Zagreb dovodi nekoliko velikih umjetničkih imena, među kojima su su najpoznatiji Santiago Sierra iz Meksika i Boris Mihajlov iz Ukrajine. Bit će pokazani fotografija i video, a tema je odnos pojedinca i društva te pitanja etike. Izložba se otvara 12. veljače, izlagat će 20 umjetnika iz cijelog svijeta po izboru kustosice Ive Radmile Janković. Santiago Sierra, zvijezda izložbe, jedan je od naprovokativnijih i najizlaganijih umjetnika današnjice.

Kritika tržišta rada

Španjolski umjetnik živi u Meksiku, a osnovna su tema njegovih radova odnosi ekonomije i moći. Bavi se i kritikom tržišta rada, iskorištavanja radnika, a kako bi problem doveo u galerijski kontekst i tako otvorio daljnju raspravu, unajmljuje radnike za izvođenje besmislenih poslova za minimalne tržišne protuvrijednosti. U jednom su performanceu na dan otvaranja njegove izložbe u Meksiku oko galerije radnici nosili kamen od dvije tone za malu nadnicu. Za 30 dolara u Havani ilegalni su radnici pristali da ih se tetovira na leđima: poruka je da su ljudi u siromašnim krajevima za minimalnu cijenu spremni žrtvovati i svoje zdravlje.

Sličan je performance s tetoviranjem napravio s prostitutkama, kojima je platio i drogu po izboru. Ilegalnim radnicima iz Iraka dao je malu nadnicu kako bi ih pokrio poliuteranskom pjenom. U drugom je slučaju ilegalnim radnicima u Guatemali platio da sjede u kartonskim kutijama u prostoru galerije: želio je pokazati da su oni nevidljivi članovi društva, čije postojanje nije zabilježeno ni u jednoj statistici.

Društvo realityja

U Tate Modern u Londonu po cijeni jednog noćenja u hostelu platio je beskućnicama da stoje okrenute prema zidu puna 24 sata, a na Bijenalu u Veneciji tamnoputim uličnim prodavačima torbi platio je da oboje kosu u plavo. Svi Sierrini radovi imaju kritičku dimenziju, potiču ljude na razmišljanje o različitim ekonomskim uvjetima i njihovim posljedicama.

Socijalna su pitanja osnova rada i Borisa Mihajlova. On portetira ljude s društvenih margina, sve snažnije socijalne razlike, najviše na području bivšeg SSSR-a. Radovi na izložbi bave se, dakle, pitanjima suvremenog društva kao što su okrutna pravila tržišta, zanimaju ih i novi oblici neokolonijalizma, utjecaj medija i kulture reality showa…

Izvor: Jutarnji hr Patrica Kiš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *