Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DOKUMENTARAC O MILENKU ZABLAĆANSKOM

BEOGRAD – Godišnjica smrti omiljenog televizijskog i pozorišnog glumca Milenka Zablaćanskog (1955-2008) obeležena je u četvrtak u njegovom matičnom Pozorištu na Terazijama projekcijom dokumentarnog filma „Moj Milenko leg’o je da spava“.

Dokumentarac u trajanju od 50 minuta realizovan je u saradnji „Košutnjak filma“ i Radio televizije Srbije, u režiji Saše Gabrića.

Uz niz insereta iz emisija i predstava u kojima je igrao Zablaćanski, u film su ukomponovane izjave njegovih kolega i prijatelja – reditelja Siniše Pavića i Mihaila Vukobratovića, glumaca Nele Mihajlović, Mine Lazaravić, Nebojše Glogovca i Aleksandra Berčeka, kao i teatrologa Jovana Ćirilova.

Taj deo snimljen je na sceni Pozorišta na Terazijama, u dekoru predstave „Svadba u kupatilu“ u kojoj je Zablaćanski u liku pesnika zanesenjaka igrao jednu od svojih poslednjih uloga, pre tragične smrti u saobraćajnoj nesreći.

Iskreni i prisni ton u sećanjima saradnika na dragog kolegu, čoveka velike energije, radoznalosti i posvećenosti glumi, kao i odličan izbor inserata iz njegove vrlo plodne karijere, učinili su od ovog video zapisa autentični portret jedne tople duše, što će moći da osete i oni koji nisu poznavali Zablaćanskog.

Izvor: Večernje novosti /Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *