UČENICI RESTAURIRALI IKONE U ŠAPCU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

ŠABAC - Učenici i profesori šabačke srednje škole primenjenih umetnost završili su restauraciju i pozlatu 17 ikona, ikonostasa i krsta crkve “Svetog Georgija” u tom gradu, a radovi su trajali četiri godine.

Njih je za taj rad, koji su obavili besplatno tokom prakse, šabački episkop Lavrentije nagradio “vladičanskom gramatom”.

Prema rečima direktora škole Nevene DJukić, radove na restauraciji obavljalo je oko 60 učenika i četiri profesora smera Konzervator kulturnih dobara.

“Neke od 17 ikona, ulja na platnu, bila su strašno oštećena sa rezovima napravljenim bajonetima u ratu i zato su radovi trajali tokom četiri generacije djaka. Nama je izuzetno drago da su sve ušpešno obavili jer je to deo njihovog budućeg posla, a jako smo emotivni jer je episkop Lavrentije, koji je pre 20 godina blagoslovio početak rada škole, sada učenicima dodelio gramatu za obavljen posao”, rekla je Nevena Djukić za agenciji Beta.

Crkva Svetog Georgija je na šabačkom Donjošorskom groblju i predratna je zadužbina porodice Kurtović.

Izvor: Beta

LISTA USTANOVA KULTURE OD NACIONALNOG ZNAČAJA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Vlada Srbije na sednici 30. aprila donela odluku da 60 ustanova kulture dobije status ustanova kulture od nacionalnog značaja. Među njima su Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Jugoslovenska kinoteka, Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212.

Na sednici 30. aprila Vlada Srbije je odlučila da 60 ustanova kulture dobije status ustanova kulture od nacionalnog značaja.

Status ustanova kulture od nacionalnog značaja stekli su: Narodni muzej u Beogradu, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Prirodnjački muzej, Muzej nauke i tehnike, Muzej istorije Jugoslavije, Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

Na listi je i Muzej na otvorenom “Staro selo” Sirogojno, Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Muzej Vojvodine u Novom Sadu, Narodni muzej u Čačku i Valjevu, Narodni muzej Toplice, Muzej “Ras” u Novom Pazaru, Muzej u Prištini sa izmeštenim sedištem u Beogradu.

Među ustanovama sa tim statusom su i Narodni muzej Kraljevo, Galerija slika “Sava Šumanović” u Šidu, Umetnička galerija “Nadežda Petrović” u Čačku, Spomen zbirka “Pavle Beljanski” u Novom Sadu, Galerija “Milan Konjović” u Somboru, Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu, Moderna galerija u Valjevu.

Status su stekli i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

Među ustanovama kulture od nacionalnog značaja su i Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo, MEdjuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Na listu su i Arhiv Srbije, Arhiv Jugoslavije, Arhiv Vojvodine, IStorijski arhiv grada Novog Sada, Jugoslovenska kinoteka, Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Matice srpske, Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”, Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” u Valjevu.

Status ustanova kulture od nacionalnog značaja stekli su i Narodno pozorište u Beogradu, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Jugoslovensko dramsko pozorište, Narodno pozorište Subotica, Atelje 212, Zvezdara teatar, Pozorište “Boško Buha”.

Pored pozorišta na spisku su i Beogradska filharmonija, Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo”, Filmski centar Srbije, Zavod za proučavanje kulturnog zavitka, Jugokoncert, Centar za kulturu “Vuk Karadžić” Loznica, Centar lepih umetnosti “Gvarnerius”, Dom kulture “Mihajlo Pupin” Idvor, Zadužbina Ilije M. Kolarca i Kulturno prosvetna zajednica Srbije.

Predloge za ovaj status davala je Komisija koju je oformila Vlada, ali je svoje mišljenje dao i Nacionalni savet za kulturu.

Spiskovi su bili različiti što je prethodnih meseci izazvalo dosta polemika u javnosti, naročito u vezi sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem koje je bilo na listi Saveta, ali ne i vladine Komisije.

Izvor:RTS

NOVI ALBUM DAFT PUNK STIŽE 20. MAJA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Najnoviji album francuskog elektro dvojca Daft Punk pod nazivom “Random Access Memories” u zvaničnoj prodaji će se pojaviti 20. maja, a album je već dostupan na servisu iTunes.

Daft Punk su rano danas otkrili i delić pesme “Give Life Back To Music”, koja otvara novi album i drugi je po redu singl sa ploče, nakon pesme “Get Lucky” u kojoj su Daft Punk sarađivali sa Farelom Vilijamsom.

Pesma “Get Lucky” se ovog vikenda našla na prvom mestu zvanične liste singlova u Engleskoj jer se već treću sedmicu zaredom prodaje u više od 100.000 kopija.

Prošle sedmice momci iz grupe su saopštili da nemaju nikakve planove za žive nastupe u bliskoj budućnosti nakon objavljivanja novog albuma, na kome se kao saradnici pojavljuju i Džulijan Kazablankas, Čili Gonzales, kao i Đorđo Moroder.

iZVOR: B 92/NME Foto: Beta/Dan Steinberg

PRODUBLJIVANJE SARADNJE SA KINOM

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Srbija je spremna za dalje produbljivanje i obogaćivanje strateškog partnerstva s Kinom i preduzimanje konkretnih akcija u narednom periodu u tom pravcu, rekao ministar kulture i informisanja Bratislav Petković u Pekingu.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković učestvovao je na Prvom ministarskom forumu kulturne saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, čija je tema bila “Unapređenje praktične saradnje i stvaranje lepše sutrašnjice”.

Obraćajući se okupljenima, Petković je istakao izuzetne bilateralne odnose između Srbije i Kine i naglasio da Kina u Srbiji ima tradicionalnog i pouzdanog prijatelja.

Ministar je rekao da je Srbija spremna za dalje produbljivanje i obogaćivanje strateškog partnerstva i preduzimanje konkretnih akcija u narednom periodu u tom pravcu.

“Smatram da, u vreme svetske krize, koja nije samo ekonomska već, i socijalna moramo da udružimo energiju i raspoložive kapacitete kako bi dobili najbolje moguće rezultate, a to su zajednički programi i projekti koji istinski doprinose unapređenju saradnje u oblasti kulture i umetnosti. Takođe smernice koje ćemo danas usvojiti predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj, kao instrument za učvršćivanje dobre volje i prijateljstva u kojoj će Srbija i dalje imati aktivnu ulogu”, rekao je Petković.

Na Prvom ministarskom forumu kulturne saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope usvojene su smernice na nivou 16 zemalja učesnica koje definišu potrebu za daljom saradnjom.

Iz tih smernica će proisteći izrada akcionih planova čija realizacija ima za cilj očuvanje kulturne raznolikosti kroz podsticanje direktne saradnje između ustanova kulture, umetničkih grupa i festivala i istraživanje novih modela razmene između strana koje su potpisnice dokumenta, navodi se u saopštenju ministarstva kulture.

Kina je iskren prijatelj , a možemo mnogo da naučimo od Kine iz njene slavne prošlosti, ali i prefinjene sadašnjosti.

“Prodaja politike” u Galeriji RTS-a Lista ustanova kulture od nacionalnog značaja Produbljivanje saradnje sa Kinom Petković u Kini Kocert za jubilej srpskog filma

Izvor: RTS

DVE NAGRADE ZA FILM IVANE TODOROVIĆ

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Na Filmskom festivalu filmova jugoistočne Evrope (SEEfest) u Los Anđelesu, dokumenarni film “Ja kada sam bio klinac, bila sam klinka” rediteljke Ivane Todorović u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film.

Film je takođe dobio i “No Limit Award”, nagradu u specijalnoj kategoriji koja se, na ovom festivalu prvi put dodeljuje filmu iz regiona koji se bavi temom ljudskih prava LGBT populacije.

Osmo izdanje Filmskog festivala filmova jugoistočne Evrope održano je u Los Andjelesu od 2. do 6. maja 2013, na pet lokacija i prikazano je 40 ostvarenja.

Film je o Goci koja ima 39 godina i koja je transrodna osoba. Ona živi u Beogradu sa svojom nećakom, o kojoj brine od detinjstva. Ona voli svog dečka, iako je on ne poštuje. Goca ulicama Beograda hoda obučena kao muškarac i izlazi na pozornicu i priča svoju životnu priču. „Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka ” je film o ljubavi, sreći i želji za pripadanjem.

Potsecamo da je film „Ja, kad sam bila klinac” Ivane Todorovic je imao premijeru na Berlinale festivalu, i dobio je nagradu za najbolji domaći film na Kratkom metru.

Izvor: B 92