Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LISTA USTANOVA KULTURE OD NACIONALNOG ZNAČAJA

Vlada Srbije na sednici 30. aprila donela odluku da 60 ustanova kulture dobije status ustanova kulture od nacionalnog značaja. Među njima su Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Jugoslovenska kinoteka, Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212.

Na sednici 30. aprila Vlada Srbije je odlučila da 60 ustanova kulture dobije status ustanova kulture od nacionalnog značaja.

Status ustanova kulture od nacionalnog značaja stekli su: Narodni muzej u Beogradu, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Prirodnjački muzej, Muzej nauke i tehnike, Muzej istorije Jugoslavije, Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

Na listi je i Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno, Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Muzej Vojvodine u Novom Sadu, Narodni muzej u Čačku i Valjevu, Narodni muzej Toplice, Muzej „Ras“ u Novom Pazaru, Muzej u Prištini sa izmeštenim sedištem u Beogradu.

Među ustanovama sa tim statusom su i Narodni muzej Kraljevo, Galerija slika „Sava Šumanović“ u Šidu, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku, Spomen zbirka „Pavle Beljanski“ u Novom Sadu, Galerija „Milan Konjović“ u Somboru, Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu, Moderna galerija u Valjevu.

Status su stekli i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

Među ustanovama kulture od nacionalnog značaja su i Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo, MEdjuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Na listu su i Arhiv Srbije, Arhiv Jugoslavije, Arhiv Vojvodine, IStorijski arhiv grada Novog Sada, Jugoslovenska kinoteka, Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Matice srpske, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ u Valjevu.

Status ustanova kulture od nacionalnog značaja stekli su i Narodno pozorište u Beogradu, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Jugoslovensko dramsko pozorište, Narodno pozorište Subotica, Atelje 212, Zvezdara teatar, Pozorište „Boško Buha“.

Pored pozorišta na spisku su i Beogradska filharmonija, Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“, Filmski centar Srbije, Zavod za proučavanje kulturnog zavitka, Jugokoncert, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, Centar lepih umetnosti „Gvarnerius“, Dom kulture „Mihajlo Pupin“ Idvor, Zadužbina Ilije M. Kolarca i Kulturno prosvetna zajednica Srbije.

Predloge za ovaj status davala je Komisija koju je oformila Vlada, ali je svoje mišljenje dao i Nacionalni savet za kulturu.

Spiskovi su bili različiti što je prethodnih meseci izazvalo dosta polemika u javnosti, naročito u vezi sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem koje je bilo na listi Saveta, ali ne i vladine Komisije.

Izvor:RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *