PREMIJERA SUMNJIVOG LICA U JDP-u

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Nova verzija Nušićeve komedije “Sumnjivo lice” u režiji Jagoša Markovića premijerno će biti izvedena 9. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Prvo “Sumnjivo lice” u JDP-u režirao je 1969. godine slavni Mata Milošević. Tada mladi član ansambla glumac Branko Cvejić igrao je ulogu zaljubljenog apotekara Ðoke.

“Sećam se toga po lepom. Bilo je jako zabavno, igrali su fantastični glumci. Ekipa je bila izuzetna. Bilo mi je veoma drago da igram u toj predstavi. Učio sam od njih kako se glumi”, rekao je Cvejić Tanjugu navodeći imena Ljubiše Jovanovića, Ljube Tadića, Nikole Simića i Milana Ajvaza.

Cvejić je otkrio da je komad stavljen na repertoar tako što su glumci to tražili. “Njih trojica - Jovanović, Tadić i Simić otišli su kod upravnika i rekli da žele to da odigraju”, ispričao je on. Prema njegovim rečima, predstava je bila smešna, prava komedija i publika ju je dobro primila.

U drugoj postavci, 1990. godine, koju je režirao upravo Nikola Simića, koji je i tumačio glavnu ulogu načelnika Jerotija, Cvejić je preuzeo lik sreskog službenika Viće.

“Tu sam uskočio u ulogu. U podeli, tokom proba igrao je drugi glumac, ali je došlo do nesporazuma sa rediteljem. Ja sam bio u upravi JDP-a, kao pomoćnik Jovana Ćirilova i morao sam bukvalno da spasavam premijeru, u poslednji čas”, priseća se Cvejić.

U novoj predstavi uloge Ðoke i Viće igraju mladi glumci Aleksandar Radojičić i Radovan Vujović.

“Moja očekivanja su da će to biti sjajna predstava, a to je i moja želja”, izjavio je Cvejić koji posle povlačenja sa mesta upravnika, nakon isteka mandata protekle zime, nastavlja da igra u predstavama JDP-a.

U Markovićevoj verziji glavne uloge tumače Nebojša Glogovac, Dragan Mićanović, Jelisaveta Seka Sablić i Bojan Dimitrijević.

Ovo će biti prva premijera u mandatu nove v.d. direktorke JDP-a, dramske umetnice Tamare Vučković, koju je na tu funkciju krajem 2011. godine imenovala Skupština Beograda, kao osnivač JDP-a.

Izvor: B 92 /Tanjug Foto: Tanjug

KNJIGA O 60 GODINA RADA MIRE BANJAC

Nebojša Đorđević    Knjige, Pozorište, Vesti

NOVI SAD - Knjiga “Mira Banjac - 60 godina umetničkog rada” posvećena ovoj poznatoj domaćoj glumici, biće predstavljena u ponedeljak u Kulturnom centru Novog Sada.

Mira Banjac (83) rodjena je u Erdeviku, a u svet glume ušla je preko školskih i svetosavskih priredbi, amaterskih predstava u Omladinskom domu na Čukarici u Beogradu i učešćem u kulturnoj ekipi Prve proleterske brigade.

Završila je Državnu pozorišnu školu u Novom Sadu (1949), u klasi reditelja Jurija Rakitina.

Prvi angažman dobila je u Gradskom narodnom pozorištu u Sremskoj Mitrovici, a zatim je bila članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Narodnog pozorišta Bosanske krajine u Banjaluci i Ateljea 212 u Beogradu.

Tokom više od 60 godina rada tumačila je oko 150 uloga u delima domaćih i stranih, klasičnih i savremenih dramskih pisaca, i to u širokom dijapazonu od lirskih i karakternih do psihološki složenih, podjednako uspešno u komediji i u drami.

Dobitnica je velikog broja visokih društvenih priznanja i umetničkih nagrada.

Knjigu o Miri Banjac priredio je Zoran Maksimović, a izdao Pozorišni muzej Vojvodine.

Izvor: Beta

ČESLAV MILOŠ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Česlav Miloš(Šeteniai, Litva, 30. lipnja 1911. - Krakov, 14. kolovoza 2004.) poljski pjesnik i pisac, nobelovac.

Rođen 1911. u Litvi, gdje je pohađao privatne škole, a kasnije gimnaziju u Vilniusu. Studirao je polonistiku i pravo.

U književnosti se javio manjom zbirkom poezije Poema o ukočenom vremenu. Književnik impresivne biografije i opusa. Da bi se to navelo, treba mnogo prostora, neka umesto toga o njemu “više kaže” njegova poezija

 

OVAJ SVET

Ispostavlja se da je to bio nesporazum.
A doslovno to je bila samo proba.
Reke će se odmah vratiti na svoje izvore,
Vetar će se zaustaviti u svom kruženju.
Drveće umesto da pupi rašće prema svom korenju.
Starci će potrčati za loptom,
Pogledaće se u ogledalu i ponovo će biti deca.
Mrtvi će se probuditi, ne shvatajući to.
Dok se sve, što se dogodilo, ne vrati u pređašnji položaj.
Kakvo olakšanje! Odahnite, vi koji ste dugo patili.

 

JOŠ JEDNA ANTINOMIJA

Da li sam uradio ono što je trebalo da uradim ovde na zemlji?
Bio sam gost u kući pod oblacima,
Gde teku reke i obnavljaju se žitarice.
Šta s tim što sam pozvan, ako sam odsutan?

Sledeći put rano ću potražiti mudrost.
Ne bih se pretvarao da mogu da budem kao drugi.
Iz toga proizilazi samo zlo i patnja.

Odričući se, izabrao bih sudbinu u pokori.
Obuzdao bih vučije oči i proždrljivo grlo.
Ja, stanovnik nekog vazdušnog manastira,
S pogledom na grad u dolini koji se presijava
Ili na potok, brvno i stare kedrove,
Prepustivši se samo jednom zadatku


PROTIV POEZIJE FILIPA LARKINA

Naučio sam da živim sa svojim očajanjem.
A ovde dođe neko nepozvan
Koji stihom nabraja razloge za očajanje.
Treba li da budem zahvalan?
Nema naročitih razloga za to.
S obzirom da postoje različiti nivoi svesti
Na niži gura me onaj koji preti smrću.

I ja pamtim, ožalošćeni Larkine,
Da smrt nikog živog ne mimoilazi,
Mada to nije odgovarajuća tema
Ni za ode ni za elegije.

 

 

 

POZIV NA FOTO-KONKURS NOĆI MUZEJA

Aleksandra Radovanović    Konkursi, Kultura, Vesti

Organizatori Noći muzeja pozvali su ljubitelje fotografije, amatere i profesionalce, da foto aparatima zabeleže trenutke sreće iz svakodnevice i učestvuju na konkursu novosadske Noći muzeja.

Nagradni foto-konkurs Noći muzeja u Novom Sadu “U ritmu sreće” otvoren je do 1. maja za sve zainteresovane ljubitelje fotografije, amatere i profesionalce, bez obzira na njihovo prebivalište u Srbiji ili inostranstvu i njihove godine starosti, navedeno je u saopštenju.

Pristigli radovi, koji prođu selekciju stručnog žirija, biće izloženi u Noći muzeja 19. maja u Novom Sadu, a autori najboljih fotografija biće nagrađeni. Prva nagrada novčana i iznosi 30.000 dinara.

Prema propozicijama, jedan autor može da učestvuje sa najviše četiri fotografije, koje bi trebalo da dostavi u formatu A4, i da budu izrađene na foto-papiru ili odštampane kvalitetnom digitalnom štampom, na adresu: OTP banka Srbija a.d. Novi Sad, Bulevar oslobođenja 80, 21000 Novi Sad (sa obaveznom napomenom: Za foto-konkurs Noći muzeja).

Neophodno je poslati podatke o autoru, kao i naziv fotografije i mesta na kojem je snimljena.

Izvor: S-media/Tanjug

TRUPA LALALA HUMAN STEPS U BEOGRADU

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

BEOGRAD- Gosti Beogradskog festivala igre kanadska plesna kompanija La La La Hjuman Steps nastupiće u ponedeljak uveče u beogradskom Sava centru u predstavi “Novi komad” koja je premijerno izvedena u Amsterdamu prošle godine.

Umetnički direktor i koreograf Edvard Lok rekao je na konferenciji za novinare da će trupa nastupiti prvi put u ovom delu Evrope, u komadu koji je zasnovan na operi “Didona i Enej” i Glukovoj verziji “Orfeja i Euridike”.

“Koreografija je okrenuta ka priči tih opera, ali je igra apstraktna forma i dozvoljava slobodu. Koristili smo klasične tehnike, ali i brzinu, dinamiku i neke detalje koji možda nisu deo klasičnog baleta”, rekao je Lok.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung rekla je da je kanadska trupa osvojila svet “furioznom igrom” i da kritika ističe neustrašivu brzinu igrača kao poseban kvalitet La La La Hjuman Steps kompanije.

Izvor: Beta