VELIKO PRIZNANJE CRNO-BELOM FILMU

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Američko udruženje režisera nagradilo „The Artist”

Mišel Azanavikijus osvojio je s nemim filmom “The Artist” glavnu nagradu Udruženja američkih režisera, javljaju agencije.

Kako ističu upućeni, to bi mogao biti i svojevrsni pokazatelj kakvi će biti rezultati glasanja za Oskara u istoj kategoriji. Francuski režiser Azanavikijus, koji iza sebe ima špijunsku parodiju “OŠ 117″, bio je nepoznat u Holivudu dok nije snimio “The Artist”, crno-beli film koji je već bio favorit na raznim festivalima.

Sudeći po iskustvu, nagrade Udruženja američkih režisera jedan je od najpreciznijih pokazatelja ko će odneti Oskara za najbolju režiju. Samo se šest puta u 63-godišnjoj istoriji ovog udruženja desilo da dobitnik njegove nagrade ostane bez nagrade Američke filmske akademije.

Takođe, kako ukazuje agencija Asošijeted pres, često se dešava da osvajač Oskara za najbolju režiju bude ovenčan i Oskarom za najbolji film.

Podsetimo “The Artist” je nedavno dobio i nagradu “Kritiks čojs” za najbolji film, a njegov reditelj Mišel Azanavikijus nagradu kritike za najboljeg reditelja. Priznanje “Kritiks čojs” dodeljuje najveća organizacija filmskih kritičara u SAD i Kanadi.

Izvor: Blic Online B. K. Foto: B. K.

PREMINUO ŽIVAN SARAMANDIĆ

Nebojša Đorđević    Vesti

Odlazak čuvenog operskog pevača

Jedan od najpoznatijih basova kod nas i dugogodišnji član Narodnog pozorišta Živan Saramandić preminuo je juče 73 godini u Beogradu.

Poštovaocima klasične muzike i opere ime Živana Saramandića, jednog od najistaknutijih srpskih basova urezano je u pamćenje iz njegovih brojnih rola u postavkama “Evgenija Onjegina”; “Seviljskog berberina”, “Atile” i drugih.

Saramandić je bio oženjen Milkom Stojanović, operskom pevačicom svetskog glasa, koja je pevala sa velikanima kao što su Mario del Monako, Plasido Domingo i Lučano Pavaroti. Slavni par je bio u zajedničkom životu više od četiri decenije.

Legendarni srpski operski pevač je pre nekoliko godina imao srčane probleme, pa mu je pre četiri godine ugrađen trostruki baj-pas.

Vest o smrti Živana Saramandića potvrđena nam je i u njegovom matičnom Narodnom pozorištu, u čijem saopštenju se navodi da će vreme i mesto sahrane ovog umetnika biti naknadno objavljeni.

“Ovaj veliki umetnik, gotovo do asketizma posvećen umetnosti, nastupao je na najlepšim i najznačajnijim operskim scenama u svetu, poput Boljšog teatra i Karnegi Hola. Pevao je i na prestižnim scenama u Sofiji, Atini, Budimpešti, Pragu, Varšavi, Kijevu, Odesi, Lenjingradu, Barseloni, Berlinu, Parizu, Dablinu…
Vrstan interpretator crnačkih duhovnih pesama kao i ruskih narodnih pesama iz repertoara Šaljapina sa kojima je u SSSR-u imao preko 500 koncerata.

Dugi niz godina nastupao je solo recitalom “Toržestvo Šaljapinu”na Sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu. Dobitnik je velikog broja značajnih nagrada kao i Posebnog priznanja za doprinos kulturi Republike Srbije.”, stoji u saopštenju Narodnog pozorišta.

Izvor: Blic Online M.M. Foto: Beta