Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VELIKO PRIZNANJE CRNO-BELOM FILMU

Američko udruženje režisera nagradilo „The Artist“

Mišel Azanavikijus osvojio je s nemim filmom „The Artist“ glavnu nagradu Udruženja američkih režisera, javljaju agencije.

Kako ističu upućeni, to bi mogao biti i svojevrsni pokazatelj kakvi će biti rezultati glasanja za Oskara u istoj kategoriji. Francuski režiser Azanavikijus, koji iza sebe ima špijunsku parodiju „OŠ 117“, bio je nepoznat u Holivudu dok nije snimio „The Artist“, crno-beli film koji je već bio favorit na raznim festivalima.

Sudeći po iskustvu, nagrade Udruženja američkih režisera jedan je od najpreciznijih pokazatelja ko će odneti Oskara za najbolju režiju. Samo se šest puta u 63-godišnjoj istoriji ovog udruženja desilo da dobitnik njegove nagrade ostane bez nagrade Američke filmske akademije.

Takođe, kako ukazuje agencija Asošijeted pres, često se dešava da osvajač Oskara za najbolju režiju bude ovenčan i Oskarom za najbolji film.

Podsetimo „The Artist“ je nedavno dobio i nagradu „Kritiks čojs“ za najbolji film, a njegov reditelj Mišel Azanavikijus nagradu kritike za najboljeg reditelja. Priznanje „Kritiks čojs“ dodeljuje najveća organizacija filmskih kritičara u SAD i Kanadi.

Izvor: Blic Online B. K. Foto: B. K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *