PRVI TOM SRPSKE ENCIKLOPEDIJE

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Matica srpska i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), zajedno sa Zavodom za udžbenike kao izvršnim izdavačem, objavili su drugu knjigu Prvog toma Srpske enciklopedije, saopštila je SANU.

Time je zaokružen Prvi tom (slova A i B) nacionalne enciklopedije, koji će biti predstavljen 31. januara u svečanoj sali SANU.

Zamišljena u 10 tomova, Srpska enciklopedija je nacionalna enciklopedija opšteg tipa, zasnovana na savremenim naučnim i leksikografskim znanjima.

Njen glavni cilj je sakupljanje, sistematizovanje i enciklopedijsko tumačenje sveukupnog istorijskog razvoja i savremenog položaja srpskog naroda.

Ova publikacija na sistematizovan način obrađuje kulturno-istorijsku baštinu srpskog naroda i opisuje njegov doprinos evropskoj i svetskoj kulturi i civilizaciji.

Jasno postavljenim ciljevima, naučnim pristupom i obradom Srpska enciklopedija nastoji, kako je navedeno, da razjasni sva najvažnija pitanja iz prošlosti srpskog naroda i da prikaže materijalne i opštekulturne vrednosti, stvarane kako na srpskim prostorima, tako i na mestima gde Srbi žive u rasejanju.

Iako najveći deo svog sadržaja posvećuje obradi svih oblasti istorije srpskog naroda, enciklopedija se uz to bavi istorijom i ostvarenjima drugih naroda sa kojima su Srbi bili povezani.

Srpska enciklopedija opisuje prirodne odlike prostora na kojima srpski narod živi, kao i specifičnosti geografskog položaja, geološkog sastava i građe zemljišta, reljef, hidrografske osobine, klimu, biljni i životinjski svet.

Ona pokazuje koliko su prirodna svojstva uticala na privredni i demografski razvitak, na egzistenciju, psihosocijalne i druge osobine stanovništva.
Srpska enciklopedija obrađuje i ekonomski razvoj i savremeni položaj srpskog naroda kao bitne činioce kretanja, osobenosti i stvaralačkog doprinosa u pojedinim razdobljima društvenog razvitka.

Naučnim i istorijskim vrednovanjem duhovnog nasleđa srpskog naroda ukazuje se i na prožimanje sa drugim kulturama, posebno sa kulturama Istoka i Zapada, kao i sa kulturama naroda čiji pripadnici žive sa Srbima u zajedničkoj državi ili u neposrednom okruženju.

Racionalnim i kritičkim pristupom celokupnom kulturnom nasleđu, dostignućima svih nauka i umetnosti, te tehničko-tehnološkom razvoju enciklopedija omogućuje da savremene i buduće generacije dobiju realnu istorijsku sliku o razvitku i dometima srpske duhovnosti, njenim vrednostima i značaju za savremeni svet, navedeno je u saopštenju.

O svim poslovima na izradi Srpske enciklopedije brine Uređivački odbor od 24 člana, koji su formirali Srpska akademija nauka i umetnosti i Matica srpska, a bilo je angažovano i 114 saradnika u okviru 33 stručne redakcije, kao i 694 autora tekstova.

Uređivački odbor planira da za sledeću godinu pripremi drugi tom Srpske enciklopedije koji će obuhvatiti slovo V.

Projekat se izvodi uz pomoć Ministarstva prosvete i nauke Srbije, a na osnovu posebnog Zakona o Srpskoj enciklopediji iz decembra 2005. godine.

Izvor: B92/Tanjug

IZLOŽBA PABLA PIKASA U BEOGRADU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Krajem sledeće nedelje u Beogradu biće otvorena izložba “Na Azurnoj obali”, čuvenog španskog umetnika Pabla Pikasa.

Izložba nosi naziv “Na Azurnoj obali” i predstavlja retko viđenu kolekciju najvrednijih Pikasovih dela iz opusa keramike, srebra i zlata, koje je stvarao upravo na Azurnoj obali, u gradiću Valori, na jugu Francuske nedaleko od Kana.

Zahvaljujući galeriji Deva Puri iz Slovenije, koja je već poznata po organizaciji velike izložbe “Božanstveni svetovi” Salvadora Dalija, domaća publika će imati priliku da u Beogradu vidi postavku koja otkriva najmanje izlaganu oblast u opusu Pabla Pikasa a to je keramika.

Iz nekoliko privatnih kolekcija prikupljeno je oko 100 eksponata - predmeti od keramike, srebra i zlata, praćeni su plakatima koje je Pikaso radio za godišnje izložbe keramike u Valoriju. Izložba će biti predstavljena publici u regionu do kraja 2012. - nakon Bleda i Beograda seli se i u Dubrovnik.

Izložba će se održati u prostoru zgrade “Beko” u Bulevaru Vojvode Bojovića i trajaće od 3. februara do 15. aprila 2012. godine. Cena karte u redovnoj prodaji iznosiće 450 RSD uz mogućnost popusta na grupne posete.

Izvor: Mondo

INES PERUŠKO RIHTAR - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Ines Peruško Rihtar, rođena je Zagrebu 1978.godine. Član je udruženja “Jutra poezije”, a 2011.g, u izdanju Essegg- a  objavljuje prvu zbirku poezije pod nazivom “U zanosu traganja”.

Njene pesme objavljene su u  poetskom zborniku “Ljubav pjesmom živim”, koju izdaje “Kultura snova” iz Zagreba 2012.g.

Dobitnica je prve nagrade na drugom europskom facebook pjesničkom festivalu 2011g. u organizaciji Banatskog kulturnog centra, koji je izdavač  njene drugu zbirkue poezije pod nazivom, “Pjev ptice,glas žene” 2012.g.

Osvojila je prvo mjesto i na takmičenju za najbolje poetsko i prozno ostvarenje “Pišete li…?” u Kutini 2011.godine, a pesme je objavljivala  i putem Inter novina, dubrovačkog časopisa “Pleme”, časopisa “Svijet kulture”, na radiju “Mačkamama”, na radiju “Snova” i na svojem blogu.

 

LJETO

Kako bi bilo divno,
ležati na isklesanim
bijelim stjenama uz more,
pa onako škiljiti na oči,
dok se sunce zrcali na pučini,
dok se more ljeljuška
u svom koritu,
namjesto ruku crvene koralje imati.
Bilo bi divno,
opustiti se uz pjesmu zrikavaca,
pričekati tren, pa zaplivati,
u tom plavetnilu,
gdje se obzorje grli,
sa mjenom dana i noći,
kroz čednost trajanja.
Bilo bi divno,
usred ljetne noći,
dirati more, dok planktoni plešu,
dok se mjesec sjaji na mokroj koži,
zaplivati kao ulje na platnu,
zaroniti i otvoriti oči,
u svijetu drugih frekvencija,
kada se ništa ne vidi,
i sjetiti se kako je bilo,
u majčinoj utrobi,
savršenog kroja.

 

POŽELJELA SAM

Promatrala sam te dok šutiš,
svaku boru na tvome licu,
poželjela sam uništiti poljupcem,
iskoristiti te u trenutku,
bez objašnjenja i riječi,
udariti te rukom po obrazu.
Nisam htjela pričati,
o suvišnim stvarima,
bila sam previše bijesna,
poželjela sam te zadaviti zagrljajem,
stegnuti tako jako i stiskati,
svoje tijelo o tvoje,
dok ti srce ne prestane kucati,
težak teret, tebe voljeti,
manjak suza, sebe žaliti.
Poželjela sam te mrziti,
opijati te svojim osjećajima,
dok se ne rastopiš,
na mojim dlanovima,
što vape za osvetom.
Poželjela sam te vezati u jednoj riječi,
za stolom, u kuhinji, na postelji,
pretvarala bih te u rečenice,
pretakala iz dana u noć,
sa dlana na dlan,
dok mi je lice čisto,
neusiljeno i veselo,
oličenje čitavosti.
Poželjela sam još mnogo toga,
ali ti nisam rekla,
uglavnom su to bile ružne stvari,
odlučila sam ne reči ništa,
samo šutjeti i ostati savršeno mirna,
oprostiti i biti voljena.

 

DARUJEM TI SEBE

- za Igora

Darujem ti sebe ljubavi,
u svakom novom početku,
kroz navike i rutine,
obaveze, strahove
kroz globalno zagađenje misli.
Darujem ti sebe,
kroz našu djecu,
na postelji,
u šarenim bojama,
u opojnim mirisima u kuhinji,
u onim ispijenim kavama,
pijankama,
muku što odzvanja,
najglasnije od bilo kojeg zvuka.
Darujem ti sebe ljubavi,
u svađama, psovkama,
prijateljima,
u instrumentalu,
u pjesmi, stihovima,
kroz pogled bez riječi,
u znoju što kaplje sa čela.
Darujem ti sebe,
u godišnjim dobima,
i svoj kišobran ti darujem ako treba,
u zrelom dobu,
što mi je pred vratima,
u svakoj bori na mome licu,
što se javlja nesmetano.
Darujem ti sebe ,
iza slijedećeg ugla,
kada spavam,
kroz dane u tjednu,
kroz duhovnost i mistiku,
kroz prsten na lijevoj ruci,
svoje tuge, suze i smijeh,
kroz miris mahovine na putu,
glasno i tiho,
tajne i istine,
sa srcem prepunim ljubavi,
prema tvome biću.

NOVA ZBIRKA PESAMA VLASOTINAČKIH STVARALACA

Nebojša Đorđević    Knjige, Poezija, Vesti

“Vlasotince je da se peva” naziv je nove pesničke zbirke vlasotinačkih stvaralaca koja se pojavila u izdanju Društva za očuvanje kulturnog nasleđa “Loze”.

- Pesme korišćene za ovu knjigu pesama preuzete su iz nekih ranije objavljenih pesničkih zbirki - kaže Srba Takić, direktor Narodne bibliteke, urednik izdanja i autor pogovora.

Među autorima zastupljeni su Dragoslav Minić Forski, Mira Alečković, Đorđe Sladoje, Gavrilo Stojanović, mr Luka Krstić, Rade Jović, Radoslav Zlatanović, Ivanka Grujin, Rajko Knežević, Mošo Odalović, Boško Lomović, Slobodan Ćukalović, Duško Trrgunović, Dragoljub Jovanović, Dara Sekulić, Brana Milošević Stamenkova, Miloš Grozdanović, Srba Takić, Mirjana Stefanović, Drainja Urošević i Danilo Kocić.

Izvor: Južne vesti Danilo Kocić

UMERNOST MODERNIZMA NA AUKCIJI U LONDONU

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

I delo “Oaza” Salvadora Dalija na izložbi

Među impresionističkim i modernističkim remek-delima koji će se idućeg meseca naći na aukciji u londonskom Sotbiju je i jedno značajno delo španskog slikara Đoana Miroa za koje se očekuje da će dostići cenu od 10 miliona funti (12 miliona evra).

Kako prenosi AFP, reč je o apstraktnoj slici pod nazivom “Peinture” (Slika) iz 1933. koju je na prodaju stavio jedan švajcarski kolekcionar i koja dugo nije izlagana u javnosti.

Od ostalih dela koja će biti ponuđena na aukciji 8. februara izdvajaju se radovi Gustava Klimta, Salvadora Dalija i Pola Sezana.

Slika “L’entree de Giverny en hiver” (Ulaz u Živerni zimi) Kloda Monea, koja nije izlagana od svog nastanka 1885, procenjena je na 6,5 miliona (7,8 miliona funti) kao i Dalijeva “Oasis” (Oaza) iz 1946.

Posebnu pažnju trebalo bi da privuče i slika “L’oliveraie” (Maslinjak), jedno od dela Žorža Braka iz njegovog perioda pre kubizma.

Izvor; Blic Online/Tanjug