NARODNO POZORIŠTE SLAVI 163. GODINE POSTOJANJA

Nebojša Đorđević    Kultura, Pozorište, Vesti

BEOGRAD- Narodno pozorište u Beogradu proslaviće u utorak, 22. novembra, 163. godišnjicu osnivanja, a tim povodom organizovane su različite izložbe, promocije i premijere, najavljeno je iz Nacionalnog teatra.

U ponedeljak 21. novembra u 12.00 na Velikoj scenI prikazan je film Puriše Đorđevića o režiseru Jiržiju Menclu “Plašim se da se sve razume”. Istog dana u 19.00 u Narodnom pozorištu biće promovisana fotomonografija i otvorena izložba fotografija “Skrivnea lepota” autorke Dine Jonsen.

Na Dan Narodnog pozorišta, u utorak 22. novembra, premijernim izvođenjem predstave Tanje Mandić Rigonat “Zli dusi” po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, biće otvorena obnovljena scena “Raša Plaović”. Povodom proslave prve godišnjice Muzeja Narodnog pozorišta u utorak 22. novembra biće otvorena izložba “Stevan Sremac, akademik i akademac” koja je priređena u saradnji sa Narodnim muzejem iz Niša.

Narodno pozorište u Beogradu osnovano je 1868. godine, a prvi pokušaji da glavni grad Kneževine Srbije dobije stalni profesionalni teatar datiraju još iz 40-ih godina 19. veka. Prva predstava u Narodnom pozorištu u Beogradu, “Đurađ Branković” Karolja Obernjaka, odigrana je 22. novembra 1868. godine u gostionici “Kod engleske kraljice”, koja je sledećih godinu dana bila privremeni dom nacionalnog profesionalnog pozorišta

Izvor:Glas javnosti/ Beta

KOLARAC SLAVI 133. GODIŠNJICU RADA I POSTOJANJA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Zadužbina Ilije Kolarca proslaviće u utorak 22. novembra 133. godišnjicu osnivanja i krsnu slavu zadužbinara i ostavitelja.

Tradicionalni skup Kolarčeve zadužbine povodom proslave godišnjice psmovamka zadužbine i krsne slave Ilije Milosavljevića Kolarca biće održana u utorak u 18.00 sati.

Povodom proslave godišnjice osnivanja u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u ciklusu “Velikani muzičke scene” nastupiće poljski Bester kvartet, nekadašnji Krakov klecmer bend.

Za izvanredne zasluge u programskoj delatnosti, biće uručene plakete Kolarčeve zadužbine profesoru Filozofskog fakulteta u Beogradu Ljubodragu Dimiću, Astronomskoj opservatoriji u Beogradu i Radio televiziji Studio B.

Godišnja nagrada Galerije Kolarčevog narodnog univerziteta za najbolju izložbu u protekloj sezoni biće uručena slikarki Nini Radoičić za izložbu “Avganistanke”.

Ilija Milosavljević kolarac ostavio je 1878. godine testamentom svoju imovinu za organizovanje Književnog i Univerzitetskog fonda, kao i za otvaranje Kolarčevog univerziteta, zgrade koja je podignuta na Studentskom trgu u Beogradu 1932. godine.

Izvor: Beta