U ČITAONICE NARODNE BIBLIOTEKE OD 12. SEPTEMBRA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Nakon četvorogodišnje rekonstrukcije

Upravnik Narodne biblioteke Srbije (NBS) u Beogradu Sreten Ugričić izjavio je u sredu da će čitaonice ove institucije, čija je rekonstrukcija trajala više od četiri godine, biti otvorene za građanke i građane 12. septembra

Ugričić je datum prvog radnog dana objavio u Biblioteci, na prijemu organizaovanom povodom zvaničnog potpisivanja ugovora s britanskom Energetskom kompanijom EFT o donaciji u informacičkoj opremi, čija je vrednost 250.000 evra. Prema njegovim rečima, u pitanju je najmodernija oprema vrhunskog kvaliteta koja omogućava uslugu koja je tehnološki, stručno i civilizacijski korak napred u odnosu na ono što je Narodna biblioteka imala kao i bilo koja druga institucija u Srbiji.

“U donaciju koju je priložio EFT spada informaciona tehnologija - kompjuteri, serveri, oprema za multimedijalnu čitaonicu, čitaonicu za slepe, štampači, konvertori za Brajevo pismo, zvučne knjige, itd”, rekao je Ugričić za e-Novine.

Donacijom EFT-a tehnološki su u potpunosti opremljene centralna, elektronska, multimedijalna i naučna čitaonica, referensna čitaonica, čitaonica periodike, čitaonica posebnih fondova, čitaonice pravnog centra i centra za bibliotekarstvo i informacione nauke. Ovim sredstvima opremljena je i čitaonica za slepe i slabovide, koja će korisnicima, prvi put u Srbiji, omogućiti pristup svim publikacijama u elektronskom formatu.

Od ponedeljka, 12. septembra, korisnicima Narodne biblioteke biće dostupno osam čitaonica - pored centralne, na raspolaganju će biti čitaonica referentne zbirke, naučna čitaonica, čitaonica posebnih fondova, multimedijalna čitaonica, čitaonica za slepe, za bibliotečku informacionu literaturu, mala čitaonica za specijalne i velike formate (mape, karte, grafike i sl.).

“Ukupan kapacitet svih čitaonica povećan je za 50 odsto u odnosu na pre, a pored povećanja u kapacitetu imamo i novi nivo usluga. Mi očekujemo dnevno posetu od 1.000 čitalaca. Već sada imamo virtuelnu posetu od oko 20.000 ulazaka na sajt. Kada to pomnožite sa 365, dobijate brojku koja je skoro jednaka ukupnom stanovništvu Srbije.

Toliko ćemo na godišnjem nivou uslužiti korisnika, što virtuelno što fizički u obnovljenim čitaonicama Narodne biblioteke Srbije. Mislim da se sa takvim podatkom i takvim nivoom usluge ne može pohvaliti nijedna druga institucija kulture u Srbiji”, ističe Sreten Ugričić.

Radovi na rekonstrukciji Narodne biblioteke započeti su 2007. godine, a završeni u maju ove godine. Država je za obnovu ove nacionalne ustanove izdvojila 4.300.000 evra. Projekat rekonstrukcije enterijera obuhvatao je sređivanje holova, čitaonica, kafeterije, konzervatorijske laboratorijekafe-knjižare i agencije za izdavače, i sprovedena je sredstvima Nacionalnog investicionog plana, Evropske investicione banke i sredstvima same biblioteke.

Izvor: e-novine.com Photo: BETA

ŽELJKU JANKOVIĆU URUČENA 51. BRANKOVA NAGRADA

Nebojša Đorđević    Konkursi, Kultura, Vesti

SREMSKI KARLOVCI - U okviru 6. Međunarodnog novosadskog književnog festivala, mladom pesniku Željku Jankoviću, u Magistratu u Sremskim Karlovcima, svečano uručena je 51. Brankova nagrada.
To prestižno priznanje, koje Društvo književnika Vojvodine dodeljuje za najbolju pesničku knjigu autora do 29 godina pisanu na srpskom jeziku, Janković je dobio za zbirku “Karl Ginter u dvostrukoj ekspoziciji”, u izdanju “Sumadijskih metafora” u Mladenovcu.

Izvor: Glas javnosti/Novinske agencije

“MONTEVIDEO” SRPSKI KANDIDAT ZA OSKARA

Nebojša Đorđević    Film, Kultura, Vesti

BEOGRAD - Film “Montevideo, Bog te video” reditelja Dragana Bjelogrlića, srpski je kandidat za 84. nagradu Američke filmske akademije - Oskar, u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2011. godini, saopšteno je danas u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

U konkurenciji je bilo sedam filmova: “Beli lavovi” Lazara Ristovskog, “Beli, beli svet” Olega Novkovića, “Miris kiše na Balkanu” Ljubiše Samardžića, “Montevideo, Bog te video” Dragana Bjelogrlića, “Neprijatelj” Dejana Zečevića, “Tilva Roš” Nikole Ležaića i “Šišanje” Stevana Filipovića.

Kandidat je izabran tajnim glasanjem članova Stručnog odbora Akademija filmske umetnosti i nauke.
U odboru su bili glumica Radmila Živković (predsednica), reditelji Darko Bajić, Vera Vlajić, Milan Jelić i Ljubomir Radičević, filmolozi dr Petar Volk i Božidar Zečević, montažer Jelena Đokić, glumice Dušica Žegarac i Ružica Sokić, masker Stanislava Zarić, direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo, kompozitor Kornelije Kovač, glumac Irfan Mensur i kritičar Milan D. Špiček.

Ceremonija dodele nagrade Oskar za najbolja filmska ostvarenja u prethodnoj godini biće održana 26. februara u Los Anđelesu.

Izvor: Glas javnosti