Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U ČITAONICE NARODNE BIBLIOTEKE OD 12. SEPTEMBRA

Nakon četvorogodišnje rekonstrukcije

Upravnik Narodne biblioteke Srbije (NBS) u Beogradu Sreten Ugričić izjavio je u sredu da će čitaonice ove institucije, čija je rekonstrukcija trajala više od četiri godine, biti otvorene za građanke i građane 12. septembra

Ugričić je datum prvog radnog dana objavio u Biblioteci, na prijemu organizaovanom povodom zvaničnog potpisivanja ugovora s britanskom Energetskom kompanijom EFT o donaciji u informacičkoj opremi, čija je vrednost 250.000 evra. Prema njegovim rečima, u pitanju je najmodernija oprema vrhunskog kvaliteta koja omogućava uslugu koja je tehnološki, stručno i civilizacijski korak napred u odnosu na ono što je Narodna biblioteka imala kao i bilo koja druga institucija u Srbiji.

„U donaciju koju je priložio EFT spada informaciona tehnologija – kompjuteri, serveri, oprema za multimedijalnu čitaonicu, čitaonicu za slepe, štampači, konvertori za Brajevo pismo, zvučne knjige, itd“, rekao je Ugričić za e-Novine.

Donacijom EFT-a tehnološki su u potpunosti opremljene centralna, elektronska, multimedijalna i naučna čitaonica, referensna čitaonica, čitaonica periodike, čitaonica posebnih fondova, čitaonice pravnog centra i centra za bibliotekarstvo i informacione nauke. Ovim sredstvima opremljena je i čitaonica za slepe i slabovide, koja će korisnicima, prvi put u Srbiji, omogućiti pristup svim publikacijama u elektronskom formatu.

Od ponedeljka, 12. septembra, korisnicima Narodne biblioteke biće dostupno osam čitaonica – pored centralne, na raspolaganju će biti čitaonica referentne zbirke, naučna čitaonica, čitaonica posebnih fondova, multimedijalna čitaonica, čitaonica za slepe, za bibliotečku informacionu literaturu, mala čitaonica za specijalne i velike formate (mape, karte, grafike i sl.).

„Ukupan kapacitet svih čitaonica povećan je za 50 odsto u odnosu na pre, a pored povećanja u kapacitetu imamo i novi nivo usluga. Mi očekujemo dnevno posetu od 1.000 čitalaca. Već sada imamo virtuelnu posetu od oko 20.000 ulazaka na sajt. Kada to pomnožite sa 365, dobijate brojku koja je skoro jednaka ukupnom stanovništvu Srbije.

Toliko ćemo na godišnjem nivou uslužiti korisnika, što virtuelno što fizički u obnovljenim čitaonicama Narodne biblioteke Srbije. Mislim da se sa takvim podatkom i takvim nivoom usluge ne može pohvaliti nijedna druga institucija kulture u Srbiji“, ističe Sreten Ugričić.

Radovi na rekonstrukciji Narodne biblioteke započeti su 2007. godine, a završeni u maju ove godine. Država je za obnovu ove nacionalne ustanove izdvojila 4.300.000 evra. Projekat rekonstrukcije enterijera obuhvatao je sređivanje holova, čitaonica, kafeterije, konzervatorijske laboratorijekafe-knjižare i agencije za izdavače, i sprovedena je sredstvima Nacionalnog investicionog plana, Evropske investicione banke i sredstvima same biblioteke.

Izvor: e-novine.com Photo: BETA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *