NEMI HIČKOKOVI FILMOVI SE RESTAURIRAJU ZA OI

Nebojša Đorđević    Film, Sport, Vesti

Dovedeni u najbolje moguće stanje i dopunjeni muzikom, najraniji radovi Aldfreda Hičkoka, nemi klasici iz 20-tih godina prošlog veka, biće prikazani u okviru londonske Olimpijade naredne godine.

Najmanje tri nema filma koje je 1920-ih snimio Alfred Hičkok, remasterizovana, digitalizovana i upotpunjena orkestarskom muzikom, biće prikazana na marginama Olimpijskih igara u Londonu 2012, saopštio je Britanski filmski institut.

Klasici The Lodger: A Story Of The London Fog (1926), The Pleasure Garden (1925) i još jedan čije ime nije saopšteno, biće prikazivani „kao nekad” - na velikom ekranu, uz direktnu muzičku pratnju u izvođenju Londonskog simfonijskog orkestra.

Mozaik u Olimpijskom parku

Projekcije će činiti deo kulturne olimpijade, serije manifestacija koje će se poklopiti sa sportskim takmičenjima.

Alfred Hičkok je rođen u Londonu, a na početku karijere, pre odlaska u Holivud gde je postigao ogroman uspeh, snimio je seriju nemih filmova.

Izvor: RTS

ПИСЦИ О СРПСКОМ ТЕНИСКОМ ШАМПИОНУ

Nebojša Đorđević    Sport

Многи српски писац уложио је свој танани нервни систем у поход Новака Ђоковића на светски тениски трон.

Ево шта чланови Удружења књижевника Србије, укратко, мисле о нашем шампиону.

● Да би писац имао блистав стил, мора да има изванредан карактер, каже Гете. Изванредан карактер је предуслов за врхунске резултате у свим областима. У спорту се то тако јасно види. Новак Ђоковић је дивно српско чудо! Бог нам је подарио тог дечака да утеши и уздигне измождену и ојађену Србију.

Мирјана Булатовић

● Новак Ђоковић је своју победу поклонио српском народу. Кад су завијориле заставе, кад је отпевана химна, и кад је из свих грла клицала младост, Ђоковић је рекао: „Овај пехар је за вас и за Србију!”

Петар Пајић

● Новака Ђоковића треба да примимо у Удружење књижевника Србије зато што је његов рекет тренутно наше најјаче перо. Ако не у Удружење, оно бар у ПЕН центар, јер изгледа да он има и неку међународну репутацију…

Матија Бећковић

● То што је Новак велики шампион је једно, а што је лепо васпитан, отмен, паметан и што не крије свој патриотизам, то је друго. И то друго га чини јединственим, а не само спортски успеси.

Перо Зубац

● У брисаном простору између нас и све опаснијег света, Ноле је изашао на црту. На неки начин, Ђоковић игра и за нас, а Новак побеђује сам.

Миљурко Вукадиновић

● Сада сви на свету знају да у малој Србији живи велики Новак, светски шампион у тенису. Он је градио своје име бранећи своју земљу од клевета, и било му је двоструко теже него осталим шампионима.

Бранислав Вељковић

● Богомдани дарови, оплемењени благородном душом, а уз то утемељени радом јаке воље, изнедрили су - Новака Ђоковића, Човека који ће бити узор за све и свакога.

Јован Јањић

● Новак Ђоковић је шампион свих шампиона! Са онаквом породицом, коју сам синоћ видео на бини испред Дома Народне скупштине, морао је да досегне те висине!

Радослав Братић

● Дивно је међу нама имати човјека који узима оне пехаре који нису нама намијењени!

Емир Кустурица

● Новака Ђоковића најтачније описује стих Аце Секулића: ТО МАЈКА ВИШЕ НЕ РАЂА!

Гојко Шантић

● Годинама ниједан човек није обрадовао српски народ колико Новак Ђоковић!

Добрица Ћосић

● Песник међу тениским рекетима, млади Новак, чудесном спортском имагинацијом, речима примереним народним мудрацима, проноси светом славу својих корена, отаџбине и српског имена.

Мићо Цвијетић

● Нолетов рекет је српски крсташ барјак који данас лепрша на највишем јарболу пред разроким очима света, а вимблдонски пехар је митско златно руно које је утоплило озеблу душу сиротице Србије.

Гојко Ђого

● Новак Ђоковић је, уместо свих нас, на спортском терену испевао песму над песмама и потвдио стару истину да бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака. Сви смо се поносили када је подигао пехар после меча на Вимблдону, показујући витештво и племенитост - одлике изузетних личности, које знају да је живот тајна. Истовремено, по много чему, и изазов на путу до највећих људских остварења. Он је постао узор многим младим подухватницима. Хвала му за то!

Радомир Андрић

● Новак Ђоковић заслужио је сву лепоту и славу овог света. Ово није само круна његове каријере, већ нови почетак за светски тенис.

Бојана Стојановић Пантовић

● Од Панчићевог врха па до Вимблдона винуо се српски принц Ноле, а са њиме и сви ми Срби у земљи и расејању, поносни на његову исконску снагу и префињеност.

Зоран Маринковић

● У целом овом безнађу, то је велики догађај. Сама чињеница да је јуче на улице изашло сто хиљада људи, говори да млади трагају за надом и да су се везали за Новака Ђоковића, што је одлично. Веома је важна и његова везаност за породицу, јер део наше несреће је управо у томе што смо се од породице отуђили.

Милован Витезовић

● Српски одговор милосрдном анђелу зове се Новак Ђоковић.

Рајко Петров Ного

● У духу свог имена, Новак Ђоковић је Србима донео нешто ново: наду!

Срба Игњатовић

● Старина Новак је овај младић, Обилић.

Адам Пуслојић

JORGE CARRERA ANDRADE - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Jorge Carrera Andrade:(1903 -1978). Večiti putnik, kosmopolita, odličan poznavalac, ne samo pejzaža Amerike, Evrope i Azije već i njihovih civilizacija, Andrade, ekvadorski pisac, pesnik i diplomata je u svojim pesmama napravio “registar sveta”. Nastojao je sagledavati svet u svoj njegovoj sveobuhvatnosti - “registrovati” njegove materijalne vidove, kao i njegove duhovne vrednosti. Znao je da, uz pomoć blistavih metafora izrađenih na osnovu nadrealističkog iskustva, fiksira pejzaže i ljude, predmete i situacije, osećaje i razmišljanja. S jedne strane priroda, a s druge čovek, odvojen od nje i okovan društvenim normama, dve su velike teme njegove poezije. Isključivo je lirski pesnik, bez obzira na to što je sklon tome da se ozbiljno zamisli o suštinskim, metafizičkim pitanjima čovekove egzistencije na zemlji. Traga za mestom koje čoveku pripada u komplkovanoj ravnoteži svemira i veruje da je ono u krilu prirode od koje otrgnut, a kojoj, ipak neopozivo pripada: “Ja sam čovek, mineral i biljka u isto vreme… / reljef planete, riba zrak/ zemaljsko biće jednom rječju.” Taj osećaj nesigurnosti, uzaludnosti i praznine kod savremenog čovjeka, Andrade je nastojao olakšati uz pomoć poezije, za koju je verovao da postoji prvenstveno zato da bi čoveku “pomogla da upozna sebe”.

Književna dela:

El estanque inefable, 1922; La guirnalda del silencio, 1926; Boletines de mar y tierra, 1930; Rol de la manz.ana, 1935; El tiempo manual, 1935; Biografia para uso de los pdjaros, 1937; La hora de las ventanas ilumi-nadas, 1937; Pais secreto, 1940; Registro del mundo, 1940; Microgramas, 1940; Canto al puente de Oakland, 1941; Aqui yace la espuma, 1950; Lugar de origen, 1951; Dictado por el agua, 1951; Familia de la noche, 1954; Edades poeticas, fl922-1956), 1958; Hombre planetario, 1959; Flo-resta de guaca.ma.yos,, 1964; Crćnica de las Indias, 1965; Poesia ultima, 1968.

 

ŽIVOTNA ALHEMIJA

Starac u meni živi smrt mi prizivajući. Dah
njegov godine u pepeo pretvara, voće razlaže
svoje šećere i u lavirint mog tijela uvlači se inje. Vetrom, iglama i bledim stvarima rukuje
taj gost prikriveni. Katkad, dok spavam, čuje
se kako slatka tečnost pada u njegov vrč. Okupao mi je kožu svojom žutom hemijom. Ublažio
je klimu moje ruke. Umesto svoga lica, njegovo,
izborano u ogledalima nalazim. Sakriven u najvećoj dubini tamo gdje utroba drhti kao umorna zvijer, i među zelenim smesama i epruvetama od leda prizivajući mi smrt pušta da godine teku.

 

TUMAČENJE ZEMLJE

Dobrodošao, novi dane:
boje, oblici vraćaju se u atelje mrežnjače.

Evo širokog sveta sa svojim plaštom čudesa:
Muževnost tu je stabla. Pristanak
povetarca. Ustrojstvo ruže. Arhitektura
klasa.

Svoju zelenu dlaku zemlja neumorno gaji.

A sokovi, nevidljivi neimari, od zraka skele podižu i
penju se stepeništem svetlosti pretvoreni u zelenu
masu.

Reka - geometar
premerava ravnicu.
Oštre litice u nebu
kupaju planine.
Evo svijeta biljnih stupova
i tečnih puteva,
sklopova i arhitektura
oživljavanih tajanstvenim dahom.
Zatim, oblici i boje ukroćeni,
Zrak i svetlost živa
Sakupljeni u ljudskom Delu,
Uspravnom usred dana.

 

PREDMET I NJEGOVA SENKA

Poredak veran ovoga sveta. Stvarnost potpunija od
snova. Apstrakcija umire za delić leta trepavica,
dok se na drugu oslanja.

Stvari. Ili možda trajanje. Samo je prisustvo celog
svemira. Zar senka za predmet zalepljena  suštinu
mu mijenja i najmanje?

Očistite svet - tu je rešenje- od svih misli-
priviđenja. Nek ‘ oko spremi brod za jedrenje u neka
nova saznjanja.

FESTIVAL MLADIH U KNJAŽEVCU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Simboličnim susretom mladih umetnika sa poznatim i priznatim imenima iz našeg kulturnog miljea, otvoren je 50. Festival kulture mladih Srbije u Knjaževcu. Specifičnost Festivala je zajedničko učešće mladih i poznatih umetnika koji su tu nekada počinjali karijeru.

Knjaževac je od sinoć 50. put prestonica mladosti, umetnosti, kulture. “Most generacija” naziv je svečanosti otvaranja jubilarnog festivala mladih u Knjaževcu.

Glumica Gorica Popović kaže da još uvek pamti lični entuzijazam i mladalačku energiju njene grupe “Suncokreti”.

Prisutne su prve festivalske večeri oduševili hor “Viva Voks”, pijanista Miloš Veljković i gošće iz Novog Sada.

“Trudimo se da na trgove donesemo nešto što se do sada nije slušalo na trgovima, a to je u osnovi klasična muzika, ali nadograđena onim što slušamo”, kaže Aleksandra Berček- Ilić iz studija “Alektik”.

Oko hiljadu mladih iz cele Srbije nadarenih za književnost, pozorište, slikarstvo, muziku svoje stvaralaštvo prikazaće tokom narednih sedam dana.

“Da nije ovakvih festivala, ne znam gde bi buduće generacije mladih uopšte mogle nešto da prikažu”, kaže profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, Slobodan Jovanović.

Tokom sedam festivalskih večeri očekuje se oko 10. 000 posetilaca.

Građani Knjaževca kažu da neće propuštati ni jednio veče Festivala, kao i da Festival zadovoljava ukuse svih.

Druge festivalske večeri na programu je književno stvaralaštvo, a u sredu veče narodne muzike uz orkestar RTS-a.

Izvor: RTS

PRONAĐEN STAROEGIPATSKI CRTEŽ STAR 5.200 GODINA

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

Na crtežu je predstavljena kraljevska proslava

KAIRO - Arheolozi su u gradu Asuanu pronašli su stenu sa crtežom starim oko 5.200 godina na kome je prikazano jedno kraljevsko slavlje iz najranije egipatske dinastije.

Iz egipatskog ministarstva kažu da je ovaj crtež deo serije koja obuhvata scene lova, borbi i proslava na obalama Nila.

Zahi Havas, šef državnog saveta za antikvitete izjavio je da se radi o prvoj iskopini jednog celog crteža kraljevskog slavlja iz protodinastičkog perioda, odnosno vremena kada se formirala staroegipatska kultura.

Za ovo otkriće je zaslužan tim američkih i italijanskih arheologa.

Protodinastički period ili nulta dinastija je doba od 3.200 do 3.000. godine pre nove ere, kada je počelo političko ujedinjenje starog Egipta.

Izvor: Blic Online I.K. Foto: AP