Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINUO GLUMAC DUŠAN JANIĆIJEVIĆ

Velikan jugoslovenske i srpske kinematografije Dušan Janićijević preminuo je jutros u 79. godini, u rodnom Grguru, kod Blaca, saopštila je porodica.

Rođen je 27. aprila 1932. godine u Grguru, a glumu završio na Pozorišnoj akademiji u Beogradu.

Rad na filmu otpočeo je već kao student, naslovnom ulogom Stojana Mutikaše u istoimenom ostvarenju Feodora Hanžekovića, za koju je dobio Zlatnu arena na prvom Festivalu jugoslovenskog filma u Puli 1954. godine.

Od tada igrao je u više od 500 filmova i televizijskih serija, a poslednju ulogu ostvario je u filmu Dragana Bjelogrlića „Montevideo, Bog te video“.

Gotovo da nije bilo filma u kojem Janićjević nije igrao, a ni nagrade koju nije dobio. Režiseri su mu poveravali najčešće glavne uloge, ili one do njih, od Radoša Novakovića i Zdravka Velimirović do Makavejeva i Jelića, Mikija Stamenkovića, Živojina Pavlovića i Gorana Paskaljevića, a onda i mlađi – Radoš Bajić, Siniša Kovačević, Dragan Bjelogrlić…

Po sopstvenom priznanju, najteža mu je bila uloga u filmu „Gazija“ po Andrićevim pripovetkama, a onu u filmu „Zadah tela“ Žike Pavlovića smatrao je najuspešnijom.

Tokom šezdeset godina Janićijević je igrao na mnogim pozorišnim scenama i nanizao uloge u Jugoslovenskom dramskom, Narodnom pozorištu, Ateljeu 212…

Pre dve sedmice objavljena je njegova knjiga „Sećanja“, u kojoj je ispričao svoj životni i glumački put, a Siniša Kovačević tim povodom napisao da je bio veliki glumac, ali i veliki čovek.

Janićijević će danas biti prebačen u Beograd, a datum kremacije biće naknadno objavljen.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *