OTVOREN KONKURS ZA OTKUP KNJIGA

Nebojša Đorđević    Knjige, Konkursi, Vesti

Konkurs Ministarstva kulture se završava 8. aprila

Ministarstvo kulture objavilo je 5. marta, Konkurs za otkup publikacija objavljenih 2010. godine i Konkurs za otkup ponovljenih izdanja objavljenih 2009. i 2010. godine. Rok za prijavljivanje na konkurse je od 7. marta do 8. aprila 2011. godine.

Ministarstvo kulture otkupiće odabrane naslove prvih izdanja publikacija na srpskom jeziku objavljenih u 2010. godini, u štampanoj i/ili elektronskoj formi (CD/DVD izdanja) za mrežu javnih biblioteka na teritoriji Republike Srbije. Publikacije treba da budu od značaja za kulturu i umetnost iz sledećih kategorija: domaća savremena književnost i prevodna književnost (proza, poezija, esej, drama, kritika), književnost za decu i omladinu (proza, poezija, drama), umetnost (istorija, teorija i kritika umetnosti) i humanističke i društvene nauke u oblasti kulture.

Ministarstvo otkupljuje i odabrane naslove ponovljenih izdanja objavljenih u 2009. i 2010. godini. Pravo učešća na Konkursu imaju pravna i fizička lica sa teritorije Srbije koja se bave izdavačkom delatnošću.
Tekstovi konkursa sa detaljnim uputstvima  su objavljeni u „Politici” i na sajtu Ministarstva kulture (www.kultura.gov.rs).

Izvor: Blic Online K. R. Foto: Z. Raš

POČAST ŽANRU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

„Čovek zvani hrabrost” i „Upoznaćeš visokog crnog muškarca”; Pri kraju smo 39. po redu „Festa” i nije teško primetiti da su mnogi značajni filmovi sumorni, obojeni nasiljem, kao i ovaj svet oko nas, puni buke i besa, da iskoristimo reči Šekspirovog junaka Magbeta. Pa ipak, dva dela koja su načinili doajeni nekadašnjeg nezavisnog američkog filma, Novog Holivuda, unela su vedrinu i vratili veru da se još može i drugačije.

„Čovek zvani hrabrost” (2010. trajanje: 110 min.) potpisuju čudesna braća Koen, Itan i Džoel, kojima je ovo 17. film u karijeri, a svaki obično potpisuju zajedno kao reditelji, pisci scenarija i producenti. Dosad su se prošetali kroz bezmalo sve filmske žanrove, često izvrćući poetičku matricu kao rukavicu, unoseći parodijski duh i zabavnu persiflažu postojećih mitova američke kulture i svakodnevice.

Novi film, iako uslovno rađen kao rimejk klasičnog vesterna Henrija Hataveja sa Džonom Vejnom (harizmatična uloga koja mu je donela Oskara 1969), znatno je više od rimejka. Kao reditelji i scenaristi, Koenovi su dohvatili roman Čarlsa Portisa iz 1968, po kojem je nastao prvobitni film, vratili sumoran, elegični kraj zapleta, pomerili naglasak naracije na 14-godišnju devojčicu Meti (sjajna Hejli Stajnfeld). Ona rešava da istera pravdu i pronađe očevog ubicu, unajmi raspusnog ali neodoljivog federalnog šerifa Rustera Kogberna (Džef Bridžis, dostojan Vejnove harizme). Film izvanredne, sugestivne evokacije Zapada sedamdesetih godina 19. veka. Posle svih parodijskih izvrtanja i slobodnih nadgradnji od špageti vesterna Serđa Leonea do neobuzdanog Tarantina, ovaj film vraća dostojanstvo vesternu kao žanru i odaje mu počast. Za istoriju.

Drugi veteran američkog filma, Vudi Alen, usred osme decenije života, i u svom 46. filmu podseća da je njegov samoironičan i zabavan pristup životu intelektualaca s Menhetna stvorio žanr koji nema ime, ali zato postoji obavezujući pridev: vudialenovski. „Upoznaćeš visokog crnog muškarca” (2010. trajanje: 97 min.) prati dva bračna para, uronjena u pojedinačne emotivne fantazme. To stalno tematsko područje ovoga puta je na ivici samoparodije. No i kad se ponavlja, Alen previše ne posrće.

Izvor: Blic Online Milan Vlajčić

“MEĐU ZVIJEZDAMA” NAJBOLJI FILM

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

ZagrebDox 2011.

Najbolji film ZagrebDoxa u međunarodnoj konkurenciji je “Među zvijezdama” nizozemskog redatelja Leonarda Retela Helmricha * U regionalnoj konkurenciji Veliki pečat osvojio je film Vladimira Perovića “Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota”

Sedmi festival dokumentarnog filma ZagrebDox završen je u subotu uveče svečanim proglašenjem pobjednika. Glavnu nagradu, “Veliki pečat” u međunarodnoj kategoriji osvojio je Među zvijezdama nizozemskog redatelja Leonarda Retela Helmricha zbog, kako se navodi u pojašnjenju žirija, “iznimno uspješno isprepliće mikrorazinu obiteljskih odnosa s propitkivanjem relevantnih socijalnih pitanja poput religijske tolerancije i siromaštva. Smatramo da je u njemu vidljiva izvanredna režijska vještina u tradiciji direktnog filma - ova topla, no nikad patetična priča gradi se sveprisutnom, ali nenametljivom kamerom koja ostaje tik uz likove i u sretnim i potresnim trenucima.”

Žiri koji su činili redatelji Eduard Galić, Hana Jušić i Hamid Rahmanian dodelio je i posebna priznanja i to za filmove Život u sauni finskih režisera Joonasa Berghalla i Mike Hotakainena i 17. Kolovoza Alexandera Gutmana rađen u rusko - finsko - poljskoj koprodukciji.

U regionalnoj konkurenciji, žiri u sastavu Milica Đenić, redateljica, Wolfram Huke, redatelj i Dragan Jurak, filmski i TV kritičar “Veliki pečat” je dodijelio filmu Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota crnogorskog redatelja Vladimira Perovića.

„Film o macho-kulturi iz perspektive jednog pijetla, također simbola mačizma. Jednostavan, ali efektan i brutalan u konceptu, čist u izrazu, bez dijaloga, komentara, bez objašnjavanja o kakvoj se svetkovini radi, gotovo bez ikakvog vjerskog ili društvenog konteksta, ali opet s jakom naznakom kulture u kojoj se nalazi”, navodi se u saopštenju žirija.

Posebno priznanje dobili su hrvatska redateljka Vanja Sviličić za film Jesam li sretna? i bugarska redateljka Sophia Tzavella za Hotel Paradise.

Mali pečat za najbolji film autora ili autorice do 30 godina starosti pripao je poljaku Piotru Zlotrowiczu za Ugljenare i dubrovačkom srednjoškolcu Darku Stankoviću za film Onaj kojeg nema.

Nagrada Movies that Matter za film koji najbolje promiče ljudska prava dodijeljena je srbijanskom redatelju Mladenu Matičeviću za film Run For Life.

Žiri koji su činili Mario Mažić, koordinator Inicijative mladih za ljudska prava, Ida Prester, novinarka i pjevačica i Drago Hedl, istraživački novinar, dodijelili su u istoj kategoriji i posebna priznanja za filmove Vlast Cathryn Collins i Jama broj 8 ukrajinske režiserke Marianne Kaat.

Sedmi ZagrebDox, koji je počeo 27. veljače, zatvoren je filmom Moj persijski sag, a u nedjelju su na programu projekcije pobjedničkih filmova i proglašenje pobjednika publike.

Najveći regionalni festival dokumentarnog filma za sedam dana trajanja prikazao je preko 140 filmova.

Izvor: e-novine. com Žarka Radoja Photo: Zagrebdox

MIRJANA ĐURĐEVIĆ PREDSEDNICA ŽIRIJA BORINE NEDELJE

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Književnica Mirjana Đurđević predsedava žirijem koji će dodeliti književnu nagradu “Borisav Stanković” na manifestaciji “Borina nedelja” koja će po 45. put biti održana u Vranju, od 23. do 29. marta.

Ovogodišnju nagradu “Bora Stanković” koja podrazumeva povelju, zlatnik s likom vranjskog književnika i 300.000 dinara dobiće autor čije je prozno ili dramsko delo objavljeno u Srbiji u 2010. godini, saopštio je Grad Vranje kao organizator manifestacije.

U književnom programu 45. “Borine nedelje”, pored Đurđevićeve, učestvovaće i pisci Jasna Koteska i Nikola Gelevski iz Skoplja, Saša Ilić, Sreten Ugričić i Mileta Prodanović iz Beograda, Nenad Veličković iz Sarajeva, Enes Kurtović iz Sanskog Mosta i drugi.

Pisci će se svake večeri družiti s publikom, kao i s učenicima škola u Vranju i Vladičinom Hanu.

“Borina nedelja” biće otvorena plesnim performansom, a tokom festivala biće prikazan deo izložbe umetničke grupe “Škart” kojom se Srbija predstavila na prošlogodišnjem bijenalu arhitekture u Veneciji.

Iz gradskog budžeta za tu manifestaciju je, kako je ranije rečeno, izdvojeno 1,8 miliona dinara.

Pripreme za ovogodišnju “Borinu nedelju” obeležio je sukob Grada Vranja i Književne zajednice “Borislav Stanković”, koja je od početka devedesetih do prošle godine bila organizator tog festivala.

Grad je s Književnom zajednicom 26. aprila prošle godine raskinuo ugovor o saradnji zbog, kako su ranije objasnili predstavnici Gradskog veća Vranja, “nepotizma u kulturi” i “finansijske netransparentnosti u radu”.

U saopštenju Grada Vranja navodi se da je cilj da se “Borina nedelja” u organizacionom i vrednosnom smislu vrati konceptu koji je imala od osnivanja 1967. do početka devedesetih godina prošlog veka.

“Verujemo da je regionalni koncept koji zastupamo u ovogodišnjoj organizaciji najbolji način za vraćanje ugleda ‘Borinoj nedelji’ i Vranju i trudimo se da u naš grad dođu kvalitetni savremeni pisci, kao i da program bude otvoreniji za nove umetničke tendencije”, saopštili su organizatori.

Predsednik Književne zajednice “Borisav Stanković” Miroslav Cera Mihailović najavio je ranije da ta organizacija neće odustati od organizacije ovogodišnje “Borine nedelje”, a ako to ne bude bilo moguće u Vranju da će ovu manifestaciju organizovati u Beogradu.

I grad Vranje i Književna zajednica “Borisav Stanković” su kod Ministarstva kulture konkurisali za sredstva za organizovanje “Borine nedelje”, koja do sada ni jedna strana nije dobila.

Izvor: Glas javnost/Beta

KOVAČEVIĆEV ŽIVOT U TESNIM CIPELAMA

Aleksandra Radovanović    Pozorište, Vesti

BEOGRAD - Život u tesnim cipelama naslov je najnovijeg komada Dušana Kovačevića koji će, u njegovoj režiji, biti premijerno izveden 11. marta u Zvezdara teatru, prenosi RTS.

Naš najveći savremeni komediograf 25 godina je u Zvezdara teatru. Popularnost Zvezdare, to su, pre svega, Kovačevićevi komadi i likovi, a sada i glumci prema kojima osmišljava svoje buduće junake.

“Reč je o radnicima fabrike za proizvodnju letnje i zimske obuće, koji su posle privatizacije fabrike kao kompenzaciju dobili tesne cipele. Reč je o metafori, ali i o osećanju da smo svi pomalo u tesnim cipelama, kao i o osećaju da bismo tu nelagodu voleli da skinemo sa nogu, glave i duše”, kaže Dušan Kovačević.

Ne voli, zbog uroka, da mu se gleda šta i kako radi pre nego što izađe pred publiku, ali ovo je, kaže, izuzetak, zbog RTS-a. O televiziji uopšte, o mediju koji profitira na ljudskoj nemoći, govori upravo komad “Život u tesnim cipelama”.

“Mi smo postali ljudi koji živimo od televizije, za televiziju, televizija nam određuje život i diktira osećaj da smo stalno pred kamerama”, kaže Kovačević.

Kovačević kaže da se na taj način, svakodnevno, plasira da je moralno ono što je do juče smatrano nečim čega se treba stideti.

“Svi smo manje-više žrtve ali i saučesnici u tome, jer smo dozvolili da nam se to desi. Mislim da je smeh naša poslednja odbrana i da je čovek koji se smeje lep čovek”, kaže autor.

RTS je imao priliku i da prvi slika scenu “Danilo-Bata Stojković”, na kojoj je Bata odigrao 1.102 predstave.

Od ukupno 15 Kovačevićevih pozorišnih komada, Tesne cipele su osmi tekst u Zvezdara teatru. Svih osam je režirao sam. Da su njegove predstave išle iz večeri u veče, bilo bi to skoro pet godina neprekidnog Kovačevića u Zvezdari.

Izvor: Glas javnosti