POZORIŠTE NA TERAZIJAMA NA IVICI EGZISTENCIJE

Nebojša Đorđević    Kultura, Pozorište, Vesti

Direktor pozorišta na Terazijama Mihailo Vukobratović kaže da su pozorišta u Srbiji u veoma teškom stanju i da im ekonomska situacioja u zemlji ne dozvoljava da normalno rade

BEOGRAD - Pozorišta na Terazijama je na ivici egzistencije, izjavio je juče direktor tog teatra Mihailo Vukobratović.

“Pozorište na Terazijama, kao i sva beogradska, a verujem i sva pozorišta u Srbiji danas, dele tešku sudbinu društva i situaciju u društvu u kojem žive i rade. To je krajnje normalna stvar. Ono što nije normalno jeste to da mi moramo da radimo u uslovima u kojima je to skoro nemoguće”, rekao je on.

“Ne bih želeo da dramatizujem više nego što treba, ali Pozorište na Terazijama je na ivici egzistencije. Ne zbog toga što loše posluje, ne zbog toga što nema publiku ili što pravi loše predstave, nego zbog toga što cela ekonomska situacija ne dozvoljava da stabilno i razumno nastavimo sa radom”, upozorio je on.

Vukobratović je ukazao da “tu ima više uzroka i više elemenata u toj priči što traži jedan širi dijalog”.

“Nadam se da će to početi što pre, jer bez takvog dijaloga i bez sagledavanja objektivne situacije u beogradskim pozorištima, ali da ne širim, u Pozorištu na Terazijama možemo očekivati vrlo brzo da zatvorimo vrata”, izjavio je on.

Višegodišnje smanjivanje budžeta za kulturu od strane osnivača - Skupštine Beograda dodatno je otežano time što ove godine pozorišta još nisu dobila ni obaveštenje od Sekretarijata za kulturu sa kojim fondom mogu da raspolažu.

Međutim, ispunjavanje materijalnih obaveza po ugovorima o autorskim pravima, o isplati izvođača i drugim stavkama ne može da čeka, pa su pozorišta sada u pat poziciji.

Izvor: Glas javnosti/Tanjug

PRONAĐEN NEOBJAVLJEN ROMAN INID BLAJTON

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

LONDON - Neobjavljen i javnosti nepoznat roman pokojne britanske autorke dečjih knjiga Inid Blajton nađen je u Njukaslu, u arhivi sa rukopisima slavne književnice, objavio je BBC.

Priča pod naslovom “Mr Tumpy’s Caravan” (”Čerga gospodina Tampija”) ima 180 strana i u njenom središtu je magična čerga. Roman je nađen u zbirci rukopisa koju je prošlog septembra prodala porodica književnicine starije ćerke.

“Otkriće je jedinstveno. Ne znam ni za jedno neobjavljeno delo Inid Blajton”, rekao je Toni Samerfild iz Društva “Inid Blajton”. Zbirku rukopisa kupio je centar Seven storiz iz Njukasla, posvećen dečjoj književnosti.

Inid Blajton (1897-1968) i danas spada u omiljene dečje pisce zahvaljujući serijalima knjiga “Pet prijatelja”, “Tajna sedmorka” i “Nodi”.

Procenjuje se da je širom sveta prodato 500 miliona njenih knjiga i da se nova izdanja najpopularnijih priča Inid Blajton prodaju u osam miliona primeraka godišnje. U početku se verovalo da je “Mr Tumpy’s Caravan” verzija slikovnice “Mr Tumpy and His Caravan”.

“Može se učiniti neobičnim pošto postoji knjiga o gospodinu Tampiju, objavljena 1949, koja je zapravo slikovnica”, izjavila je Imodžen Smolvud, mlađa ćerka Inid Blajton.

“Mislila sam da se radi o istoj knjizi, ali nije tako. Ispostavilo se da su sasvim različite”, navela je ona. “Radi se o drugom gospodinu Tampiju i o potpuno drugačijoj čergi.”

Izvor: Blic Online /Beta

POŠTANSKA MARKA SA LIKOM FRANCA LISTA

Nebojša Đorđević    Vesti

BEOGRAD - Ambasada Republike Mađarske u Beogradu i Javno preduzeće PTT saobraćaja “Srbija” u saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo Vlade Srbije raspisali su konkurs za izradu idejnog likovnog rešenja za prigodnu poštansku marku - 200 godina od rođenja kompozitora Franca Lista, saopštili su organizatori konkursa.

Konkursna komisija će biti sastavljena od najeminentnijih umetnika likovnih i primenjene umetnosti, priznatih kreatora poštanskih maraka i relevantnih ljudi iz nadležnih institucija - ambasador Republike Mađarske i Generalni direktor JP PTT saobraćaja “Srbija”.

Konkursna komisija će dodeliti tri glavne nagrade i pet utešnih.Prva nagrada iznosi 2.000 evra, druga 1.000 evra a treća 500 evra, dok pet utešnih nagrade iznose po 100 evra.

Konkurs je otvoren danom objavljivanja u dnevnom listu “Politika” i „Magyar Szó”, a biće zaključen 1. aprila 2011. godine, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Glas javnosti/Tanjug

GORANU PETROVIĆU NAGRADA “LAZA KOSTIĆ”

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

NOVI SAD - Književnu nagradu “Laza Kostić” dobio je Goran Petrović za roman “Ispod tavanice koja se ljuspa” u izdanju kompanije “Novosti”, saopštio je danas predsednik žirija Nenad Šaponja novinarima na Novosadskom sajmu.

U najužem izboru za to priznanje, koje se dodeljuje za najbolje književno ostvarenje objavljeno između dva novosadska Salona knjiga, bile su i knjige “Ackva alta” Sanje Domazet i “Čovek koji je ubio Teslu” Gorana Skrobanje.

Nagrada će Petroviću biti uručena 24. februara na Novosadskom sajmu posle svečanog otvaranja 17. Međunarodnog salona knjiga, u okviru tradicionalne manifestacije “Dani Laze Kostića”.

Žiri, u kojem su još Zoran Đerić i Đorđe Pisarev, odlučio je da nagrada Salona knjiga za izdavački poduhvat bude dodeljena za “Enciklopediju Novog Sada” Dušana Popova, delo u 30 tomova u izdanju Novosadskog kluba i izdavača koautora “Prometeja”, “Dnevnika” i Gradske biblioteke.

Specijalnu nagradu Salona knjiga dobili su Matica srpska, SANU i Zavod za udžbenike za “Srpsku enciklopediju”, čija je prva knjiga prvog toma izašla u drugoj polovini minule godine, a ovo priznanje je podsticaj izdavačima i autorima u nastavku njihovog rada na tom vrednom delu nacionalne kulture, rekao je Šaponja.

Izvor: Glas javnosti

VANESA MEJ SA GUDAČIMA IZ SRBIJE

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Poznata britanska violinistkinja Vanesa Mej nastupiće 27. februara, sa svojim desetočlanim bendom na sceni Beogradske arene, a sa njom će nastupiti i gudači iz Srbije, orkestar Metamorphosis, predvođeni violistom Sašom Mirkovićem.

Mladi ansambl Metamorphosis jedinstven je na našem području zbog kombinovanja različitih žanrova i formi, kao što to čini i Vanesa, navedeno je u saopštenju.

Orkestar Metamorfoze nastupa sa Goranom Bregovićem i njegovim Orkestrom za venčanja i sahrane, nastupali su na festivalima širom sveta, u poznatim koncertnim dvoranama kao što su Toulouse Theatre, Lincoln Center Avory Hall u Njujorku, Sydnejskoj Operi, Palau de la Musica u Barseloni, a u Beogradskoj areni će nastupiti prvi put.

Mlada i atraktivna violinistkinja Vanesa Mej dolazi u Beograd dan pred koncert, u subotu 26. februara sa pet ličnih asistenata i svojim psom, od koga se ne odvaja. U Beogradskoj areni, Mej će imati dve garderobe, nameštene sa tepisima, udobnim foteljama, ogledalima, vrlo dobro osvetljene i klimatizovane, navedeno je u saopštenju.

U jednoj garderobi, Vanesu će čekati hrana za nju i njene asistente, a u drugoj će biti stalak za instrumente, CD plejer i prenosna grejalica. Na trpezi je potrebno da se nađe tri vrste sira- engleski čedar, stilton i francuski bri, miks zelena salata i paradajz, pileće grudi, sveže voće, tri vrste čaja (kamilica, nana i engleski), soja i punomasno kravlje mleko, čips, Evian voda, Coca cola i dve flaše kvalitetnog belog i crnog francuskog vina.

Vanesa voli da svira u kasnim večernjim časovima i zamolila je da njena hotelska soba bude izolovana, sa klavirom, ističe se u saopštenju. Harizmatična, seksi umetnica pomerila je muzičke granice sa samo 16 godina objavljivanjem svog prvog pop albuma “Violin Player”, ne samo načinom sviranja, formirajući neuobičajen miks klasičnog, pop, džez i tehno zvuka već i svojim scenskim izgledom. Njena obrada čuvene Bahove “Tokate i fuge” rado je slušana i često kopirana, navodi se u saopštenju.

Vanesa je do sada objavila mnogobrojne klasične i pop albume a nedavno je izdala “Best of Vaneša-Mae” kolekciju koja uključuje i neobjavljenu pesmu “Art of War”. Pojedine pesme obogatila je i pevanjem dodavajući svoj glas na numere sa “Subject of Ćange”, albuma iz 2001. godine.

Na svojim nastupima svira na dva tipa violina - klasičnom modelu Guadagnini iz 1761. godine i električnom Zeta Jaž. Ulaznice za nastup Vanese Mej u prodaji su po cenama od 3.100, 3.500, 3.900 i 4.500 dinara.

Izvor: Studo B/FoNet