“GOLE VIZIJE” U BEČKOJ GALERIJI “VESTLIHT”

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Bert Stern: Merilin Monro

Akt-fotografije iz proteklih 150 godina izložene su u okviru najnovije izložbe “Gole vizije” u bečkoj galeriji “Vestliht”.

Više od 250 fotografija predstavljaju različite epohe i načine fotografisanja u sferi akt-fotografije, od samog njenog nastanka u 19. veku, pa sve do današnjice.

Izložba je hronološki podeljena u sedam celina koje se bave ulogom nage osobe u fotografiji poslednjih 150 godina i prikazuje istoriju razvoja ovog medija.

Pažnja izložbe „Gole vizije” posvećena je između ostalog egzotici 19. veka, umetničkoj fotografiji oko 1900. godine, avangardi dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, umetničkom pristupu ovoj vrsti fotografije nakon 1945. godine, te muškom aktu.

Jedno celo poglavlje posvećeno je načinu prikazivanja glamura posredstvom fotografije. Nastala u prvim decenijama dvadesetog veka u Holivudu, „fotografija glamura” se od šezdesetih godina prošlog veka koristi u reklamne svrhe - kompanije moć zavođenja, prikazanu na fotografijama, koriste u cilju promovisanja svojih proizvoda.

Izložba je otvorena do 30. januara 2011.

Izvor: Blic Online

KAKO SE ŽIVELO NA BALKANU OD PRAISTORIJE DO DANAS

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Nove knjige edicije “Ovako se živelo” Kraetivnog centra

Beogradska izdavačka kuća “Kreativni centar” objavila je dve nove knjige u ediciji “Ovako se živelo” - “Beograd u doba kneza Miloša Obrenovića” i “Singidunum”.

Knjige iz edicije “Ovako se živelo” prikazuju privatni život ljudi na području središnjeg Balkana od praistorije do savremenog doba.

Knjiga “Singidunum” Stefana Pop-Lazića, s ilustracijama Siniše Banovića, prikazuje kako su živeli stanovnici rimskog vojnog logora i naselja koje se nalazilo na tlu današnjeg Beograda, saopštio je izdavač.

Čitaoci mogu da saznaju kakva su bila pravila pri izgradnji logora ili svakodnevne obaveze vojnika, kakva su prava imali građani, a kakva stranci, ko je diktirao modu i kakav se nakit cenio, u kakvom su se posuđu čuvale namirnice i koja su bila omiljena jela antičkih stanovnika.

Knjiga Ane Stolić “Beograd u doba kneza Miloša Obrenovića”, s ilustracijama Miroljuba Milutinovića Brade i Siniše Banovića, govori o velikim zdanjima podignutim u to vreme u Beogradu, o prvom evropskom nameštaju, o dužnostima policije, o kneževoj trpezi i drugim detaljima iz privatnog života građana prve polovine 19. veka.

Izvor: Blic Online/Beta