U EGIPTU OTKRIVENA STATUA FARAONA AMENHOTEPA III

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Egipatski arheolozi otkrili su statuu egipatskog faraona Amenhotepa Trećeg koji je vladao pre oko 3.400 godina, saopštilo je danas ministarstvo kulture te afričke zemlje.

Gornji deo statue od krečnjaka dimenzija 1,3 sa 0,95 metara otkriven je u Kom el Hitanu, mestu faraonovog pogrebnog hrama u Luksoru.

Statua prikazuje Amenhotepa Trećeg sa dvostrukom egipatskom krunom, ukrašenom ureusom, vladarskim simbolom starog Egipta u obliku zmije, kako sedi na prestolu pored boga Amona.

Faraonov hram, jedan od najvećih na zapadnoj obali Nila u Luksoru, uglavnom je uništen, verovatno u poplavama, a sačuvan je samo mali deo njegovih zidova.

Arheolozi su, ipak, otkrili mnoštvo predmeta i statua, među njima i dve statue Amenhotepa Trećeg od crnog granita, nađene u martu 2009. godine.

Amenhotep Treći je vladao u 14. veku pre nove ere, na vrhuncu egipatskog Novog kraljevstva koje se prostiralo od Nubije na jugu do Sirije na severu.

Izvor: Blic Online /Beta-AP Foto: AFP

DENZEL VOŠINGTON DOMAĆIN ZA NOBELA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Oslo - Američki glumac i oskarovac Denzel Vošington biće domaćin ovogodišnjeg koncerta povodom dodele Nobelove nagrade za mir u Oslu. Koncert je zakazan za 11. decembar, a, između ostalih nastupiće britanski pop bend Florence and the Machine, pijanista Herbi Henkok i pevač Elvis Kostelo.

„Počastvovan sam mogućnošću da učestvujem na ovakvom jednom istorijskom događaju koji treba da pošalje poruku mira širom sveta”, rekao je Vošington.

Ime ovogodišnjeg dobitnika biće saopšteno 8. oktobra u Oslu, a nagrada će mu biti uručena 10. decembra. U opticaju je rekordnih 237 imena, ali za sada nije otkriveno niti jedno koje bi važilo za favorita.

Prošle godine, glumački bračni par Vil Smit i Džejda Pinket Smit bili su ceremonijal majstori koncerta u čast dobitnika Nobelove nagrade za mir, predsednika SAD Baraka Obame, koji je postao laureat, a da nije prošla ni godina dana kako je došao na mesto prvog čoveka Amerike.

Izvor: Danas V. T.

UBEDLJIV NASTUP KNJAŽEVAČKIH PESNIKA U BUGARSKOJ

Ana Čizmar    Poezija, Vesti

Nebojša Đorđević

Pod pokroviteljstvom kmeta Belogradčika Emila Cankova, u Belogradčiku u Bugarskoj prvog oktobra obeležen je Svetski dan muzike i poezije. Na književnoj večeri, koja je tim povodom, organizovana u Astronomskoj opservatoriji, pod kupolom, nastupili su pesnici na nacionalnom i regionalnom nivou. Ovogodišnja, jubilarna, 30 -ta po redu manifestacija poetske astronomske pozornice  je poprimila međunarodni karakter, jer su stihove su govorili i srpski pesnici, Knjaževčani, Nebojša Đorđević i Ivan Caribrodski, koji su  te večeri pobrali velike aplauze prisutnih.

Inače veče je obeležila pesnikinja, Elka Nagolova, koja jje predstavila poeziju iz poslednjih poetskih zbirki. Zapažen nastup imali su i Valentin Kačev, Bojimir Asenov, Lčezar Elenkov i Andrej Andreev.

MAJKL DAGLAS I WALL STREET OTVARAJU SINEMANIJU

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Majkl Daglas u filmu “Wall Street: Novac nikad ne spava”

Beograd - Tradicionalna filmska revija Sinemanija, pod nazivom “L’Oreal Paris Cinemania”, biće održana u Beogradu od 29. oktobra do 5. novembra u Centru “Sava”, a zatim i u Novom Sadu, od 31. oktobra do 7. novembra, najavila je distributerska kuća “Tak”.

Na otvaranju 18. Sinemanije biće prikazan najnoviji film reditelja Olivera Stouna “Wall Street: Novac nikad ne spava”, sa Majklom Daglasom u glavnoj ulozi. To će biti ekskluzivna projekcija, jer ovaj film kasnije ne ulazi u redovnu bioskopsku distribuciju.

Pred beogradskom i novosadskom publikom naći će se ukupno 16 premijernih ostvarenja.

Pored pomenutog filma, “Tak” će predstaviti i “Društvenu mrežu” Dejvida Finčera, “Red” Roberta Švenkea sa popularnim glumcem Brusom Vilisom, kao i film reditelja i glumca Bena Afleka “Grad lopova” (The Town), koji je prošlog meseca prikazan na festivalu u Veneciji.

Prodaja karata počinje 11. oktobra na blagajnama Centru “Sava”, bioskopa “Takvud sinepleks”, kao i putem MOBI-karta usluge.

Izvor: Autobrief /Tajug

“PILOTI” NAPUNILI BEOGRADSKU ARENU

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Zoran Kiki Lesendrić i grupa “Piloti” održali su u subotu uveče dvočasovni koncert u punoj Beogradskoj areni, a kao predgrupa nastupio je sastav “Fit” iz Rijeke.

Zamišljen kao promocija Lesendrićevog novog albuma “Mesec na vratima”, sinoćnji koncert bio je i podsećanje na rok’n'rol hitove koji su obeležili osamdesete i devedesete godine.

Uprkos mnogobrojnim koncertima koje je Lesendrić sa “Pilotima” održao širom Srbije poslednjih godinu dana, kao i nastupa na ovogodišnjem “Beer festu” pred oko 70.000 gledalaca, Arena je bila puna, a mesta nije bilo ni na visokim tribinama (nivo 400), koje su naknadno otvorene zbog velikog interesovanja publike.

Koncert su počeli starim melodijama “Neverna si mi”, “Ne veruj u idole”, da bi nastavili sa predstavljanjem, već uveliko slušanih, novih pesama - “Mesec na vratima”, “Te noći kad smo se potukli zbog nje”. Na repertoaru su bile i pesma “Oltar”, koju su uradili Đorđe Balašević i aktuelni ministar ekonomije Mlađan Dinkić, kao i “Nemirne noći” - duet sa Tonijem Cetinskim, koji je, uprkos Lesendrićevoj želji, bio sprečen da se pojavi na koncertu.

Najburnije reakcije, očekivano, izazvale su sada već legendarne numere “Leto”, “Svet je lep kada sanjamo” i “Zaboravljeni”.

Pre izvođenja ove poslednje, na scenu su izašli naš proslavljeni košarkaš Vlade Divac i dečji hor “Čarolija”, a Lesendrić je pozvao sve okupljene da podrže akciju humanitarne organizacije “Divac” pod nazivom “Možeš i ti”, čiji je cilj da se prikupi novac za kupovinu i adaptaciju napuštenih seoskih domaćinstava za izbegle i raseljene porodice koje žive u kampovima širom Srbije.

“Ovu pesmu sam napisao tokom teških devedestih, vreme je da stavimo tačku na taj period i da svi mi pomognemo tome koliko možemo”, poručio je Lesendrić.

Dvočasovnu svirku “Piloti” su završili pesmama “Kao ptica na mom dlanu” i “Svet je lep kada sanjamo”.

Izvor: B 92 Foto: N. Marković, Blic