REVIJA FILMOVA U SARAJEVU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Scena iz filma “Cirkus Kolumbija”

16. Filmski festival počinje u petak veče ostvarenjem Danisa Tanovića

OVOGODIŠNJI 16. filmski festival u Sarajevu u petak veče svečano otvara svetska premijera filma “Cirkus Kolumbija” Danisa Tanovića, u kome igra Miki Manojlović. Reč je o autoru koji je svojim debitantskim filmom “Ničija zemlja” osvojio “Oskara” 2002. godine, ali potom nije ostvario zapaženije rezultate. Uz sjajnog Manojlovića, u filmu igraju i Mira Furlan i Boris Ler.

Posle prošlogodišnjeg uspeha srpskog filma “Obični ljudi” Vladimira Perišića, koji je osvojio “Srce Sarajeva”, našu kinematografiju u glavnoj konkurenciji zastupaće film “Tikva Ros”, producenta, scenariste, reditelja i montažera Nikole Ležajića. Tema filma je odrastanje u devastiranom, na ekonomskom i ljudskom planu, rudarskom “raju” - Boru (u kome je, inače, sniman i “Beli, beli svet” Olega Novkovića).

U programu “U fokusu” biće prikazan omnibus “Neke druge priče”(među pričama je i ostvarenje naše Ane Marije Rosi). Kao svojevrstan omaž Aleksandru Petroviću i Bekimu Fehmiju, na specijalnom programu biće prikazani “Skupljači perja”. U konkurenciji dokumentarca predstavljaće nas dva filma - “Mica i okolne priče”, Milana Nikodijevića, i višestruka eks-jugoslovenska produkcija “Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povjest Balkana”, Željka Mirkovića.

Izvor: Večernje novosti B.Anđelić