Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

REVIJA FILMOVA U SARAJEVU

Scena iz filma „Cirkus Kolumbija“

16. Filmski festival počinje u petak veče ostvarenjem Danisa Tanovića

OVOGODIŠNJI 16. filmski festival u Sarajevu u petak veče svečano otvara svetska premijera filma „Cirkus Kolumbija“ Danisa Tanovića, u kome igra Miki Manojlović. Reč je o autoru koji je svojim debitantskim filmom „Ničija zemlja“ osvojio „Oskara“ 2002. godine, ali potom nije ostvario zapaženije rezultate. Uz sjajnog Manojlovića, u filmu igraju i Mira Furlan i Boris Ler.

Posle prošlogodišnjeg uspeha srpskog filma „Obični ljudi“ Vladimira Perišića, koji je osvojio „Srce Sarajeva“, našu kinematografiju u glavnoj konkurenciji zastupaće film „Tikva Ros“, producenta, scenariste, reditelja i montažera Nikole Ležajića. Tema filma je odrastanje u devastiranom, na ekonomskom i ljudskom planu, rudarskom „raju“ – Boru (u kome je, inače, sniman i „Beli, beli svet“ Olega Novkovića).

U programu „U fokusu“ biće prikazan omnibus „Neke druge priče“(među pričama je i ostvarenje naše Ane Marije Rosi). Kao svojevrstan omaž Aleksandru Petroviću i Bekimu Fehmiju, na specijalnom programu biće prikazani „Skupljači perja“. U konkurenciji dokumentarca predstavljaće nas dva filma – „Mica i okolne priče“, Milana Nikodijevića, i višestruka eks-jugoslovenska produkcija „Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povjest Balkana“, Željka Mirkovića.

Izvor: Večernje novosti B.Anđelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *