STARE KNJIGE IZ RIMA I FIRENCE NA “GUGLU”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Internet kompanija “Gugl” skeniraće oko milion starih knjiga nacionalnih biblioteka Rima i Firence, između ostalog i radove astronoma Galilea Galileja.

To će biti prva saradnja kompanije Gugl i italijanskog ministarstva kulture.

Zvaničnik ministarstva Mario Reska rekao je danas da će projektom zauvek biti sačuvan sadržaj knjiga. Prema njegovim rečima, u poplavi koja je 1966. godine zahvatila Firencu uništene su hiljade knjiga iz gradske biblioteke.

Digitalizacija knjiga objavljenih pre 1868. pomoći će širenju italijanske kulture u svetu. “Gugl” će pokriti troškove skeniranja.

Izvor: Blic Online / Beta Foto: AP

PONOVO PEVAJU DUŠKOVI JUNACI

Aleksandra Radovanović    Kultura, Pozorište, Vesti

MIĆA i Aćim uskoro će “oživeti” na sceni Pozorišta na Terazijama: prvi domaći dečji mjuzikl, inspirisan kultnom serijom Duška Radovića “Na slovo na slovo”, priprema se u adaptaciji Vladimira Andrića i režiji Darjana Mihajlovića. Mića će biti Svetislav Goncić, a čuvena lutka Aćim imaće živu verziju - dečaci Raslav Sekulović i Mateja Vukašinović odabrani su na audiciji među stotinak kandidata.

- Prva predstava koju sam gledao bio je upravo Radovićev “Kapetan Džon Piplfoks”, pedesetih godina u Pozorištu “Boško Buha” - ističe Mihailo Vukobratović, reditelj i upravnik Pozorišta na Terazijama.

- Duško je autoritet kojem nije lako prići. Zato je izuzetan doprinos dao njegov đak Vladimir Andrić, koji je s posebnim znanjem pristupio adaptaciji teksta. U popularnosti serije svojevremeno je imao velikog udela kompozotor Miodrag Beli Ilić. Njegovi sinovi Sanja i Dragan napravili su novi zvuk za novu generaciju, a mi smo uvereni da će naša predstava vratiti neke zaboravljene, edukativne i kulturološke vrednosti. Zato je iza predstave stalo i Ministarstvo obrazovanja.

“Na slovo na slovo” okupiće sva četiri ansambla kuće (Drama, Balet, Hor i Orkestar), a publika će uživati u više od 150 kostima.

Braća Sanja i Dragan Ilić izražavaju radost što rade na orkestraciji očeve muzike, istakavši da su ostali dosledni emociji koju je nosila cela serija. Reditelj Darjan Mihajlović odrekao se honorara u korist ustanova koje brinu o deci, otkrivši da će i plakat raditi stari Radovićev saradnik - Dušan Petričić. U mjuziklu igraju i Mina Lazarević, Boda Ninković, Miroljub Turajlija, Duško Radović, Slobodan Stefanović i Snežana Jeremić. Premijera je planirana za 17. april. Koreograf je Sonja Lapatanov, a scenograf Aleksandar Denić.

CELINA OD BISERA

- Svi osećamo izuzetan respekt prema Radovićovom delu. Kao student bežao sam sa časova Huga Klajna da bih gledao prvo emitovanje serije koje, nažalost, nije sačuvano - kaže Vladimir Andrić. - Budući da su likovi bili skice, a fabule nije ni bilo, trebalo je sačuvati sve bisere i napraviti celinu, osavremeniti je i prilagoditi pozorišnom izvođenju.

Izvor: Večernje novosti V. Strugar

KULTURNI PROJEKAT SRBIJE I ŠVAJCARSKE

Ivan Manojlović    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Ministarstvo kulture Srbije i Švajcarski program za kulturu na zapadnom Balkanu pokrenuli su zajedničku inicijativu “Iz (nova): umetnost u Srbiji od 2002. do 2009″, u okviru koje će u narednom periodu, kroz četiri izložbe u Srbiji, predstaviti umetničke projekte koje su podržale obe institucije, saopštilo je ministarstvo.

Inicijativa je pokrenuta u okviru programa obeležavanja 10-godišnjice delovanja Švajcarskog programa za kulturu u regionu.

Projekat “Iz (nova): umetnost u Srbiji od 2002. do 2009″ sastoji se od jedne izložbe koja će biti predstavljena u četiri grada, publikacije koja prati projekat i diskusija.

Postavka će biti predstavljena od 11. do 24. marta u Narodnom muzeju u Kruševcu, a od 26. marta do 7. aprila u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” u Čačku.

Od 4. do 16. maja izložbu će imati priliku da vide posetioci Kulturnog centra “Laza Kostić” u Somboru, dok se 18. maja izložba seli u užičku Gradsku galeriju, gde će trajati do 2. juna.

Koncept i odabir umetničkih radova, odnosno projekata, koji su sufinansirani od strane Švajcarskog programa za kulturu na zapadnom Balkanu - kancelarije u Srbiji i Ministarstva kulture Srbije, sačinile su istoričarke umetnosti Maida Gruden i Mara Prohaska-Marković.

Izvor: Glas javnosti

“PLAVI ZEC” U “BUHI”

Miroslav Mladenović    Pozorište, Vesti

PREMIJERA PREDSTAVE REDITELJKE STAŠE KOPRIVICE

BEOGRAD - U Pozorištu “Boško Buha” za nedelju, 14. mart, najavljena je premijera predstave “Plavi zec” rediteljke Staše Koprivice (na fotografiji) koja ju je uradila po motivima poznate pesme Duška Radovića i to kao crtani film na pozorišnoj sceni.

Predstava je pravljena tako da bude podjednako zanimljiva deci od tri-četiri godine, ali i odraslima koji su odrastali uz crtane filmove Diznijeve produkcije.

Bole, koga igra Nemanja Oliverić i Maša (Milena Nikolić) su brat i sestra, tipična gradska deca 21. veka koji se raduju najavi roditelja da neće biti kod kuće što će, posebno na Boletovu radost, značiti celodnevno prepuštanje kompjuterskim igricama. Tek što se zaigrao nestaje struje i tada na scenu stupa duplo mlađa, šestogodišnja Maša koja svojom maštom priziva Plavog zeca (Katarina Ilić).

Bole će, konačno, naučiti kako vreme može da se provede uživajući u igrama a da nisu kompjuterske, a Maši će Plavi zec pomoći da se više ne plaši mraka.

Upravnik pozorišta Boško Đorđević napomenuo je da je reč o predstavi iz prošlogodišnje produkcije koja je tek sada stigla do premijere jer je jedina pozorišna scena prebukirana dnevnim i večernjim predstavama.

Koprivica, koja je potpisala i scenario, rekla je da predstava nije rađena na klasičan način već na “radioničarskom” principu, gde su svi učestvovali zajednički u pravljenju svakog njenog dela, pa su i pevali songove. Ona je ukazala na važnost muzike u takvoj predstavi koju je napisao Srđan Marković, koju je u džez maniru odsvirao Big bend orkestar RTS-a.

Ilićeva u ulozi Plavog zeca smatra da će najveći uspeh predstave biti ako nakon nje deca uspeju da “dozovu svog Plavog zeca” umesto što će sesti za kompjuter i baviti se igrama koje im je neko drugi smislio.

U predstavi još igraju Pavle Jerinić kao lovac, Miloš Vlalukin je Moćni meda, a Marko Ilić veverica.
Dramaturg i pisac songova je Milena Depolo, scenograf je Igor Vasiljev koji je zajedno sa Srđanom Markovićem i kostimograf, a za scenski pokret i koreografiju koji je bitan elemenat predstave bio je zadužen Damjan Kecojević.

Izvor: Glas javnosti

LIKOVNE KRITIKE NADEŽDE PETROVIĆ

Miroslav Mladenović    Knjige, Vesti

PRIKAZI LIKOVNIH DOGAĐANJA SA POČETKA 20. VEKA SRPSKE SLIKARKE

ČAČAK - U Čačku je predstavljena knjiga likovnih kritika velike srpske slikarke Nadežde Petrović.
Ovu publikaciju priredio je književnik Branko Kukić, a sastoji se iz deset Nadeždinih prikaza likovnih događanja sa početka 20. veka.

Među njima su tekstovi o Prvoj jugoslovenskoj umetničkoj izložbi u Beogradu (1904), Hrvatskoj izložbi slika u Zagrebu (1904), Ivanu Meštroviću (1910) i Četvrtoj jugoslovenskoj izložbi u Beogradu (1912), kao i bibliogafija i pogovor priređivača Kukića “Nadežda Petrović u našem vremenu”.

Povodom Prve jugoslovenske izložbe, priređene u okviru proslave 100-godišnjice Prvog srpskog ustanka, Nadežda beleži da se na njoj pojavilo 96 izlagača sa 458 radova podeljenih u četiri grupe: srpsku, hrvatsku, bugarsku i slovenačku.

Urednik knjige “Likovne kritike”, u izdanju Umetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku, književnik Vladimir Matijević navodi da smo zahvaljujući njenom izlasku “u prilici da se osvedočimo da vreme nije umanjilo ni vrednost ni značaj Nadeždinih kritičkih tekstova, ali i to da mi, kao narod, u mnogo čemu tapkamo u mestu, da je dosta toga čitav vek ostalo nepremenjeno”.

Izvor: Glas Javnosti