DVOJE MLADIH PESNIKA U “GRADSKOJ KNJIŽNICI”

Nebojša Đorđević    Knjige, Poezija, Vesti

Korice knjige “Omot spisa” D. Mladenović

Književni program kulturnog centra Grad - “Gradska knjižnica” predstaviće u utorak, 9. marta, dvoje mladih pesnika - Draganu Mladenović i Dragoljuba Stankovića, kao i književni portal “Male novine”. Moderatorka je Tijana Spasić, književna kritičarka dnevnog lista “Danas”.

Dragana Mladenović je stekla glas “subverzivne pesnikinje i buntovnice s razlogom”, kako je opisana u antologiji srpske urbane poezije “Zvezde su lepe ali nemam kad da ih gledam” (Samizdat B92, 2009), u kojoj je jedna od najmlađih zastupljenih autorki. Autorka je zbirki “Nema u tome nimalo poezije”, “Raspad sistema”, “Asocijalni program”, “Tvornica” i “Omot spisa”.

Sa Draganom Mladenović Dragoljub Stanković deli socijalno-kritičku notu, provokativnost i oštrinu, ali ne kroz svoju intimističku i meditativnu poeziju (”Pesme jednog dana”), već kroz zapaženi novinarski i kritičarski angažman.

Ovo dvoje pesnika pokrenuli su novi elektronski časopis “Male novine”, posvećenog “književnosti, politici i drugim stvarima koje menjaju svet”.

Preuzimajući koncept “Njujorkera”, a naziv prvog slobodnog, komercijalnog lista u Kraljevini Srbiji, “Male novine” objavljuju savremenu prozu i poeziju praćenu sa više rubrika koje paralelno analiziraju i društvenu stvarnost satiričnim crticama, karikaturom i filmskom kritikom.

Gost “Gradske knjižnice” 23. marta će biti hrvatski pisac Robert Perišić.

Izvor: Blic online M.Vukelić Foto: KC Grad

“OŽIVELI” ČEHOV,GOGOLJ I PUŠKIN

Aleksandra Radovanović    Pozorište, Vesti

Premijera predstave „Događaji u stanu broj 2″

Večeras (20) u Šabačkom pozorištu je premijera predstave „Događaji u stanu br. 2″ u režiji Nikite Milivojevića, koja je rađena po tekstovima Harmsa, Zabolockog, Vedenskog, Pavlove Zovščenka, Majakovskog i Bogajeva.

Govoreći o konceptu predstave i rediteljskom pristupu Nikita Milivojević kaže: „Reč je o kompilacija raznih tekstova i pisaca, većinom iz perioda ruske avangarde, ali i nekih savremenih stvaralaca.

Priča počinje pomalo ‘kafkijanskom’ situacijom, jednoga jutra u stan br. 2. kod gđe Ere Nikolajevne greškom pristižu nekakvi sanduci, što odjednom njen život okrene naglavačke, jer to izaziva vrlo neobične reakcije ostalih stanara, tako da malo-pomalo stvari izmiču kontroli. U stanu se odjednom pojavljuju i Čehov, Gogolj, Puškin… razne moguće i nemoguće stvari počinju da se dešavaju, na neki čudan način stvarnost i fikcija da se mešaju, tako da stan br. 2 uskoro postaje mesto neverovatnih događaja.

Poigravanje ‘smislom’ na kraju za rezultat ima potpuni gubitak smisla, tako da realnost u međuvremenu postaje najveća fikcija. To mi je bio nekakav povod za predstavu, kao i osećanje da stan br. 2 lako može da postane metafora čitavog jednog grada, pa i društva.”

Uloge tumače Aneta Tomašević, Mladen Ognjanović, Zoran Karajić, Petar Lazić, Ljubiša Barović, Bogoljub Mitić, Deana Kostić, Slobodan Petranović, Siniša Maksimović i drugi.

Kostimografiju potpisuje Maja Mirković i Jelena Mihailović, a muziku Dimitris Kamaratos.

Izvor: Blic Online T.Nj.

MAJSTORI KARIKATURE

Miroslav Mladenović    Kultura, Vesti

NIŠ - Izložba sa najstarijeg i jednog od najprestižnijih konkursa karikature na Balkanu,“Pjer”, Kompanije “Novosti” u utorak se otvara u Paviljonu u Tvrđavi od 18 sati. Na naš prošlogodišnji konkurs, koji je po 42. put privukao najznačajnije karikaturiste u zemlji, prijavilo se čak 169 autora sa 665 radova.

Publika u Nišu imaće prilike da pogleda izbor najboljih radova, kao i karikature autora koji su osvojili zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu “Pjer” - Milanka Kaličanina, Nikole Petkova, Jovana Prokopljevića i Zorana Tovirca, kome je pripala plaketa “Pjer” za najboljeg karikaturistu portreta.

Nagrađene karikature su na aktuelan i majstorski nacrtan način ispričale priču o sudbini čoveka u današnjem svetu, ocenio je žiri u sastavu akademik Dušan Kovačević (predsednik), Voja Žanetić, Petar Kralj, Caja Radojčić i Muhamed Ćerlek (pobednik prethodnog konkursa).

Izložba “Pjer”, koju zajedno organizuju Kompanija “Novosti” i Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu otvorena je do 15. marta.

Izvor: Večernje novosti S.B.

SAŠA JELENKOVIĆ DOBITNIK DISOVE NAGRADE

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

ČAČAK - Pesnik Saša Jelenković (46) iz Zaječara ovogodišnji je dobitnik Disove nagrade koju dodeljuju čačanska Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” i grad Čačak.
Petočlani žiri, kojim je predsedavao književnik Milutin Petrović, saopštio je danas u Čačku da je Jelenković nagrađen većinom glasova, za ukupan pesnički opus.

Jelenković poeziju objavljuje od 1992. godine. Do sada je objavio devet knjiga poezije i dobitnik je nagrade “Matićev šal”, “Milan Rakić” i “Vasko Popa”.

Disova nagrada sastoji se od plakete s Disovim likom, novčanog dela od 200.000 dinara, koji finansira grad Čačak, kao i knjige laureata i izložbe posvećene njegovom delu, koje objavljuje i priređuje gradska biblioteka.
Disova nagrada biće uručena laureatu 21. maja u Čačku, u okviru završnih svečanosti pesničke manifestacije “Disovo proleće”. “Disovo proleće” počinje 10. marta.

Izvor:

KUPILA SANDUK KOJI JE PRIPADAO AGATI KRISTI, PRONAŠLA U NJEMU VREDAN NAKIT

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

Aukcijska kuća “Barns Hempton & Litlvud” bori se da vrati nakit koji je nekada bio u vlasništvu slavne spisateljice Agate Kritsti, a koji su greškom prodali na aukciji za hiljadu puta manju vrednost od procenjene, prenosi “Skaj njuz”.

Dženifer Grant, poštovalac ove spisateljice kupila je na aukciji 2006. godine za 100 funti veliki sanduk koji je pripadao Agati Kristi. Po aukcijskom katalogu, sanduk je trebalo da je prazan.

Međutim, nedavno je nova vlasnica otkrila sadržaj skrivene pregrade koja je godinama bila zaključana, a u kojoj se nalazio nakit vredan preko 100 hiljada funti.

“Kada sam kupila sanduk, videla sam da ima jedan zaključani deo, ali u aukcijskoj kući nisu imali ključ. Godinama je taj podatak bio predmet šale u razgovoru sa mojim prijatlejima, ali nisam zaista verovala da ću unutra nešto pronaći”, rekla je Dženifer i dodala da je zamolila majstora koji je vršio opravke u njenom domu da otvori pregradu.

Unutra je pronašla 35 dukata, veliki brilijantski prsten, kao i jedan broš.

“Bila sam presrećna što posedujem nešto što je bilo deo života Agate Kristi”, izjavila je Dženifer.
Za razliku od nje, predstavnici aukcijske kuće ne dele slična osećanja, i planiraju da učine sve što je u njihovoj moći da povrate vlasništvo nad sadržajem sanduka.

Već smo konsultovali naš pravni tim. Na aukciji je bio ponuđen sanduk, ne i njegov sadržaj. S obzirom na to da ovi novopronađeni predmeti nisu bili navedeni u aukcijskom katalogu, rekao bih da imamo realne šanse da povratimo vlasništvo”, izjavio je Andrju Tomas, predstavnik aukcijske kuće “Barns Hempton & Litlvud”.

Takođe je rekao da postoji pravni presedan, jer je 2007. postojao sličan slučaj, kada su u fioci prodatog stola pronađeni vredni crteži koje je sud vratio aukcijskoj kući.

Izvor: BlIc Online M. Dražić Foto:AP