DYLANOV VIDEOSPOT NAKON 12 GODINA

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Bob Dylan je snimio video spot za pesmu “Must Be Santa”, koji je njegov prvi muzički video u poslednjih 12 godina.

Šezdesetosmogodišnji muzičar se u spotu pojavljuje kao Deda Mraz koji peva i pleše u božićnoj atmosferi.

Kao i mnogi američki muzičari pre njega, Dylan je u oktobru objavio božićni album “Christmas In The Heart”, a sav prihod od prodaje biće uplaćen dobrotvornim organizacijama koje se bore protiv gladi u svetu.

Poslednji video spot koji je Dylan snimio je bio spot za pesmu “Not Dark Yet” iz 1997. godine

Izvor: B 92

ROMAN IRANCA NA HOLANDSKOM - HIT

Miroslav Mladenović    Knjige, Vesti

Grafički atelje “Dereta” je 25. izdavač iz sveta koji je kupio autorska prava za roman, “Džamijska kuća”,
Iranca koji piše na holandskom pod pseudonimom Kader Abdolah.

Roman je ove godine dobio veoma uglednu književnu nagradu Italije “Grincane Kavur” kao najbolja strana knjiga prevedena na italijanski, a do nas je stigao sa najboljim ocenama kritičara iz cele Evrope.

U Holandiji, gde je autor čije je ime Hosein Sadžadib Gamagam (55), stigao posle dolaska ajatolaha Homeinija na vlast krajem osamdesetih, knjiga je proglašena pre tri godine za jednu od dve najbolje štampane te godine dok joj je tiraž na holandskom do sada dostigao pola miliona primeraka.

U Norveškoj je, takođe, proglašena za knjigu godine.

Autoru je brat ubijen u prvim danima dolaska na vlast Homeinija, sestre su mu dospele u zatvor, a on je za psudonim uzeo imena dvojice drugova levičara koji su takođe ubijeni.

Po dolasku u Holandiju posvetio se studiranju jezika i književnosti i već za prvi roman ” Orlovi” objavljen na holandskom dobio je nagradu za najbolje debitantsko delo .

U međuvremenu je napisao niz knjiga čije su priče povezane sa Iranom i tim delom sveta, a najveći internacionalni uspeh postigla je “Džamijska kuća”.

U centru priče je najuglednija porodica u jednom iranskom gradu koja osam vekova daje verskog poglavara toga mesta. Jedan od članova toga klana je Aga Džan, veletrgovac ćilimima koji strogo poštuje Koran i koji svoj ugled i moć kao prvi čovek loklanog bazara koristi samo za dobrobit svojih sugrađana.

Prelomni trenutak u sudbini porodice je početak sukoba između verskih fanatika i zagovornika povratka na šerijatsko pravo i liberalnih prozapadnih članova unutar iste.

Abdolah kroz priču o islamskom svetu govori o univerzalnim egzistencijalnim dilemama i to njegova dela čini prijemčivim za ljude iz bilo koje kulture.

Izvor: B 92

PASKALJEVIĆU “ZLATNI ALEKSANDAR”

Ana Čizmar    Film, Vesti

Na 50. međunarodnom filmskom festivalu u Solunu reditelju Goranu Paskaljeviću je uručena nagrada „Zlatni Aleksandar” za doprinos svetskoj kinematografiji.

U centralnoj festivalskoj dvorani “Olimpion”, nagradu su mu predali direktorka najuglednije filmske smotre u regionu Despina Muzaki i predsednik festivala Jorgos Horafas.

Zahvaljujući na nagradi, Paskaljević je istakao da je posvećuje glumcima sa kojima je radio tokom dosadašnje karijere. On je dodao da su glumci, zajedno sa njim, oblikovali i gradili junake njegovih filmova, male ljude u velikim-malim pričama.

Pred punom salom je nakon toga prikazan njegov najnoviji film “Medeni mesec”.

Tokom festivala, u čast našeg reditelja, traje retrospektiva 15 Paskaljevićevih filmova, koja je propraćena knjigom o njegovom stvaralaštvu, na engleskom i grčkom jeziku.

Paskaljević će održati i majstorsku radionicu na festivalu, koji će 22. novembra biti završen ostvarenjem filmske legende Alena Renea „Divlja trava”.

Izvor: B 92

ROMAN “BRATSTVO BUDNIH” ŽAKA ATALIJA

Ivan Manojlović    Knjige, Vesti

Francuski kulturni centar predstavio još jedno delo poznatog francuskog pisca, ekonomiste i visokog vladinog funkcinera. Reč je o romanu “Bratstvo budnih” Žaka Atalija.

Roman “Bratstvo budnih”, Žaka Atalija predstavljen je u Francuskom kulturnom centru u Beogradu. Kroz ukrštanje civilizacija u andaluzijskoj gradu Kordobi početkom 12. veka, pisac je ispričao priču o suživotu nacija i konfesija i ponovnom otkrivanju Aristotela.

Pokaretač radnje romana “Bratstvo budnih”, označen je susretom dva najveća imena islamske i jevrejske filozofije, Averoesa i Majmonida. Oni naporno rade na istoj stvari, prevođenju Aristotela, jednog od najvećih grčkih filozofa, koji će imati veliki upliv na razvoj hrišćanstva, donekle islama ali samo neznatno na judaizam.

Njihov u to vreme pomalo paradoksalan rad pokazaće se kasnije svetskoj fiozofskoj misli kao otkriće jednog od najvećih filozofa sveta.

“Ličnosti u romanu, kako sam Atali kaže, su dobrim delom istorijske, makar su njihovi susreti, ljubav prema istoj ženi i beskrajan broj peripetija deo romaneskne forme dela,” piše u recenziji dr Mirjana Detelić.

Žak Atali između državnika i književnika

Žak Atali, je rođen 1943. u Alžiru. Atali je poznati francuski ekonomista, pisac i visoki vladin službenik.

Bio je savetnik predsednika Miterana, predsednik Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, a objavio je mnoge eseje i romane, među kojima „Verbatim” i esej „Zvuci”.

Njegov istorijski roman „Bratstvo budnih” prvi put je objavljen 2004. godine u Francuskoj. U Srbiji roman se pojavljuje u prevodu gospođe Eleonore Prohić.

Izvor: RTS