Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ROMAN IRANCA NA HOLANDSKOM – HIT

Grafički atelje „Dereta“ je 25. izdavač iz sveta koji je kupio autorska prava za roman, „Džamijska kuća“,
Iranca koji piše na holandskom pod pseudonimom Kader Abdolah.

Roman je ove godine dobio veoma uglednu književnu nagradu Italije „Grincane Kavur“ kao najbolja strana knjiga prevedena na italijanski, a do nas je stigao sa najboljim ocenama kritičara iz cele Evrope.

U Holandiji, gde je autor čije je ime Hosein Sadžadib Gamagam (55), stigao posle dolaska ajatolaha Homeinija na vlast krajem osamdesetih, knjiga je proglašena pre tri godine za jednu od dve najbolje štampane te godine dok joj je tiraž na holandskom do sada dostigao pola miliona primeraka.

U Norveškoj je, takođe, proglašena za knjigu godine.

Autoru je brat ubijen u prvim danima dolaska na vlast Homeinija, sestre su mu dospele u zatvor, a on je za psudonim uzeo imena dvojice drugova levičara koji su takođe ubijeni.

Po dolasku u Holandiju posvetio se studiranju jezika i književnosti i već za prvi roman “ Orlovi“ objavljen na holandskom dobio je nagradu za najbolje debitantsko delo .

U međuvremenu je napisao niz knjiga čije su priče povezane sa Iranom i tim delom sveta, a najveći internacionalni uspeh postigla je „Džamijska kuća“.

U centru priče je najuglednija porodica u jednom iranskom gradu koja osam vekova daje verskog poglavara toga mesta. Jedan od članova toga klana je Aga Džan, veletrgovac ćilimima koji strogo poštuje Koran i koji svoj ugled i moć kao prvi čovek loklanog bazara koristi samo za dobrobit svojih sugrađana.

Prelomni trenutak u sudbini porodice je početak sukoba između verskih fanatika i zagovornika povratka na šerijatsko pravo i liberalnih prozapadnih članova unutar iste.

Abdolah kroz priču o islamskom svetu govori o univerzalnim egzistencijalnim dilemama i to njegova dela čini prijemčivim za ljude iz bilo koje kulture.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *