PREDSTAVA “MILOŠEVIĆ U HAGU”

Miroslav Mladenović    Pozorište

Milan Dragićević, autor predstave „Milošević u Hagu“, uoči večerašnje, premijere na „Joakiminterfestu“ u Kragujevcu

milosevic-u-hagu

Iako će ga ovdašnji ljubitelji dramske umetnosti premijerno videti tek večeras, komad pod nazivom „Milošević u Hagu“, u izvođenju Serious Play Theater iz Nju Hemptona u Masačusetsu (SAD), već slovi za hit predstavu tekućeg 4. međunarodnog pozorišnog festivala malih scena „Joakiminterfest“ u Kragujevcu. Razloge velikog interesovanja šumadijske javnosti za večerašnju premijeru rečenog komada nije teško odgonetnuti, pošto se radi se o još „vrućoj“ temi iz skorašnje i nevesele srpske prošlosti, koju su dramski obradili umetnici iz Amerike, što dodatno intrigira ne samo ljubitelje pozorišne umetnosti.

Pozornost šumadijske pozorišne javnosti glede večerašnje premijere komada „Milošević u Hagu“ pojačava i činjenica da je njen autor i koreditelj „naše gore list“, odnosno profesor dramske umetnosti na Univerzitetu Masačusets i dramski pisac Milan Dragićević, koji je, 1957. rođen u Americi, ali, kako sam kaže, „nije zaboravio da su mu koreni ovde“. Zbog tih korena je, veli, i došao na ideju da dramski uobliči životni i politički put bivšeg srpskog i jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića i da kroz priču o njemu otvori mnoga pitanja i moralne dileme o svetu u kojem živimo, to jest o pravdi i istini, o sili i moći, o ovozemaljskim i nebeskim vrednostima… Otuda komad „Milošević u Hagu“, za njenog autora nije dokumentarna drama, uprkos tome što je tokom stvaranja korišćena i dokumentacija Haškog tgribunala, već je, pre svega, umetnička obrada koliko životne i političke sudbine Slobodana Miloševića, toliko i tragičnih događa koji su Srbiju pogađali u prethodne dve decenije.

Komad počinje tako što Milošević sedi u svojoj ćeliji u Ševeningenu i obraća se ‘sekjuriti’ kameri koja ga snima danonoćno i koja mu je jedini ‘cimer’, a koju on, zove ‘Džoni’, pošto smatra da iza svega što mu se dešava stoje Amerikanci. Priča se, kroz Miloševićeva sećanja, vraća unazad, u doba njegove najranije mladosti. Tako ga, najpre, vidimo kad ima 15 godina i kad upoznaje buduću suprugu Mirjanu Marković… U tom delu, u priču ulaze i tri vile, slično trima vešticama iz Šekspirovog Magbeta, koje iskušavaju Miloševića šta bi voleo da bude u životu, i da li bi voleo da bude heroj, popularan i voljen u narodu. Na kraju te scene, on pita kako bi to mogao da postane heroj. One mu odgovaraju da prvo mora da ode na Kosovo, što kod njega izaziva čuđenje, jer je Kosovo njemu u tom trenutku „zemlja mitova i legendi“ - otkriva delimično sadržinu svog komada za naš list Milan Dragićević, napominjući da priča nadalje prati Miloševićev životni i politički put, preko vrtoglavog uspona do neprikosnovenog srpskog lidera, pada s vlasti i konačno tamnovanja u pritvoru Haškog tribunala.

Dragićević kaže da u priči o Miloševiću „srećemo“ i mnoge inostrane političke i vojne lidere, ali da je, pored bivšeg srpskog i jugoslovenskog predsednika, glavni lik komada, ipak, dvanaestogodišnja devojčica Jelena iz sela Velika Hoča, na Kosovu. Njen i Miloševićev život u komadu teku paralelno, a Dragićević kroz te uporedne životne storije otvara brojna pitanja, pre svega kako se definišu pravda i sila.Ako je tiranin optužen za primenu sile, da li to opravdava NATO da upotrebi još veću silu. Da li su NATO sila i moć humaniji od Miloševićeve, i može li bombardovanje civila da bude humano“, pita (se) u svom komadu Dragićević. Jedno od centralnih pitanja je koja je moć veća i značajnija - ovozemaljska ili nebeska, pošto „najmoćnije svetske sile, Amerika najpre, uzimaju ulogu Boga, koji po svetu arbitrira prema sopstvenim aršinima ne birajući sredstva, o čemu svedoči i NATO bombardovanje RTS-a, kada je poginulo 16 nedužnih mladih ljudi, što je jedan od centralnih događaja u komadu „Milošević u Hagu“.

Dragićević pojašnjava da u svom dramskom delu nikako ne opravdava i ne amnestira Slobodana Miloševića. Naprotiv! Ali, isto tako, kako ističe, ne opravdava ni zapadne zemlje za „rešenje“ situacije u bivšoj Jugoslaviji i na Balkanu. „Prateći šta se tokom ratova u nekadašnjoj Jugoslaviji dešavalo na ovim prostorima, shvatio sam da je priča mnogo komplikovanija i kompleksnija od onoga kako su u Americi predstavljali tamošnji mediji. Shvativši to, poželeo sam da situaciju u bivšoj Jugoslaviji američkoj javnosti predstavim na drugačiji, verodostojniji način i da uspostavim mostove između dva naroda i dve kulture, američke i srpske. Ja jesam rođen u Americi i cenim to što sam dobio priliku da se tamo školujem i napravim karijeru, ali sam, s druge strane, svestan i svojih korena ovde. Negde sam pročitao da ‘onaj ko zaboravi odakle je, nije potpun čovek’. Verujem da je to zaista tako“, naglašava u razgovoru za Danas Milan Dragićević

Hit i u Masačusetsu

Milan Dragićević je pisanje komada „Milošević u Hagu“ završio u avgustu prošle godine. Komad je u Serious Play Theatre u New Hemptonu premijerno izveden u februaru ove godine i odmah je postao hit predstava, koja je igrana svakodnevno tri nedelje, s tim što su karte za sva izvođenja rasprodate dve nedelje unapred. Dragićević kaže da se o toj predstavi govori i piše širom Amerike, a nedavno je o njemu objavljena opširna informacija i na Američkom nacionalnom radiju. U komadu igra dvadeset dvoje američkih glumaca i glumica, od kojih su neke naučile da autentično izvode stare kosovske pesme.

Izvor: Danas Zoran Radovanović


NA SAJMU KNJIGA U FRANKFURTU I SRPSKI ŠTAND

Mirjana Stanojevi?    Knjige, Kultura, Vesti

Na međunarodnom Sajmu knjiga u Frankfurtu, Srbija će i ove godine imati svoj štand. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa katalogom 63 srpska pisca, koji je Ministarstvo kulture izdalo u saradnji sa srpskim PEN centrom.

Frankfurtski sajam knjiga (arhivski snimak)Srbija će i ove godine imati nacionalni štand na međunarodnom Sajmu knjiga u Frankfurtu, koji će biti održan od 14. do 18. oktobra, najavilo je Ministarstvo kulture.

Kao i prošle godine, koordinator našeg nastupa na kome će biti predstavljena savremena srpska književnost, biće književnica i ambasadorka u Danskoj Vida Ognjenović.

Posetioci našeg štanda imaće priliku da se upoznaju sa katalogom posvećenim stvaralaštvu 63 srpska pisca, koji je Ministarstvo kulture izdalo u saradnji sa srpskim PEN centrom.

Svoje stvaralaštvo lično će predočiti pisci Laslo Vegel, Vladan Matijević i Velimir Kazimir Ćurguz.

Ćurguz će, kao direktor “Ebart” medijske dokumentacije, govoriti i o dokumentima koji promovišu savremenu srpsku književnost i kulturu.

Pisci će predstaviti svoje stvaralaštvo koje se do sada pojavilo u nemačkom prevodu, dok će Matijević
promovisati novo nemačko izdanje knjige “Časovi radosti”.

Posetioci srpskog štanda moći će da nađu i dvojezičnu publikaciju posvećenu tim piscima, na srpskom i engleskom jeziku.

Na štandu srpske književnosti naći će se i 29, do sada objavljenih, prevoda , koji su odabrani na konkursu Ministarstva kulture za Projekat prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti.

Pored njih publici će biti dostupna upravo objavljena tri romana, koja su u okviru zajedničkog projekta Ministarstva kulture Srbije i izdavačke kuće “Geopoetika” - “Srpska proza u prvodu”, prevedena na engleski jezik.

Reč je o knjigama “Fama o biciklisti” Svetislava Basare, “Hamam Balkanija” Vladislava Bajca i “Jezero Komo” Srđana Valjarevića.

Tehnički realizator nastupa je i ove godine Privredna komora Srbije.

Izvor: RTS

“LOLLOBRIGIDA” REGIONALNI POBEDNIK

Mirjana Živić - Mitić    Muzika, Vesti

Grupa “Lollobrigida” je trijumfovala u konkurenciji grupa “Darkvud dab”, “Dubioza kolektiv”, “Elvis Jackson” i “Superhiks”, u kategoriji “Best Regional Act” na MTV Europe Music Awards 2009 (EMA). Dodela, MTV-jevih evropskih muzičkih nagrada uživo će se prenositi iz dvorane O2 World iz Berlina u četvrtak, 5. novembra u 21 sat po centralnoevropskom vremenu

lollobrigidaČlanovi sastava “Lollobrigida”, koji će primiti nagradu na dodeli nasuprot istorijske kulise Berlinskog zida, sada će se uhvatiti u koštac sa još 21 pobednikom MTV-jevih kanala iz Evrope za nominaciju u kategoriji “Best European Act”.

Od 12. oktobra gledaoci MTV-ja mogu da glasaju za svoje omiljene lokalne pobednike putem internet stranice www.mtvema.com.

Pet izvođača sa najvećim brojem glasova biće nominovani u kategoriji “Best European Act”. Nominovani će biti objavljeni u ponedeljak, 2. novembra, a pobednika, koji će se uživo predstaviti na EMA 2009. u
kategoriji “Best European Act”, izabraće MTV-jeva publika.

Na dodeli MTV-jevih evropskih muzičkih nagrada biće proglašeni i pobednici u kategorijama “Best New Act” i “Best Push Artist”, u kojima je nominovana i pobednica “Best UK & Ireland Act”, Pixie. Događaj će moći da prati 502 miliona domaćinstava širom sveta.

Brus Gilmer, ekskluzivni producent i viši potpredsednik “Talent & Music MTV Networks International” je prokomentarisao: “Regionalne kategorije dodele “MTV Europe Music Awards” ne samo što odaju priznanje uzbudljivim muzičkim talentima koji nastavljaju svoj prodor po Evropi - već predstavljaju i nove izvođače novoj publici. Ako obžavaoci MTV-ja žele da njihov lokalni pobednik bude nominovan u kategoriji “Best European Act” na ovogodišnjoj dodeli EMA, moraju odmah da glasaju!”

Izvor: B92

LUVR ĆE USKORO VRATITI EGIPATSKE FRESKE

Ivan Manojlović    Kultura, Vesti

Čuveni pariski muzej Luvr će u najskorije vreme vratiti pet fragmenata drevnih fresaka Egiptu, obećao je danas francuski ministar kulture.

Francusko saopštenje je usledilo dva dana nakon što je šef agencije za antikvitete u Kairu, Zahi Havas, zapretio da će suspendovati svaku saradnju sa Luvrom dok ne vrati faraonske stele.

On je optužio francuske arheologe da su ilegalno kupili i izvezli iz zemlje ove arheološke perdmete koji potiču iz 3.200 godina stare tebanske grobnice u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora.

Odluka o vraćanju stela doneta je na sastanku francuskog ministra kulture Frederika Miterana i francuske Nacionalne naučne komisije za muzejske kolekcije koja je jedina nadležna za ova pitanja.

“Restitucija će se obaviti najkasnije za nekoliko nedelja”, saopštilo je danas ministarstvo kulture.

Ističući da su članovi komisije jednoglasno doneli odluku u korist vraćanja stela, ministarstvo je navelo da ih je Luvr svojevremeno kupio u “dobroj nameri”.

Francuska nije jedina zemlja koja se našla na meti egipatskih optužbi za krađu arheoloških predmeta.

Egipat, takođe, traži od Nemačke da joj vrati bistu legendarne egipatske kraljice Nefertiti koju je u decembru 1912. na obalama Nila otkrio nemački arheolog Ludvig Borhard i koja se danas nalazi u Berlinu.

Antički egipatski predmeti izloženi su u mnogim svetskim muzejima. Poslednjih godina, Egipat sa većim insistiranjem zahteva da mu neki od njih budu vraćeni.

Izvor: Blic Online /Tanjug Foto AP

IZLOŽBA “DARVIN DANAS” OD 12. OKTOBRA

Aleksandra Radovanović    Kultura, Nauka, Vesti

Izložba “Darvin danas” u organizaciji Britanskog saveta biće otvorena 12. oktobra u Galeriji “Progres”.

Cilj postavke je da istraži značaj koji teorija evolucije ima za savremeni svet i modernu nauku, kao i da predstavi rad britanskih istraživača koji su pomerili granice evolucione biologije, najavljeno je iz Britanskog saveta.

Postavku će činiti interaktivno Darvinovo drvo života i 14 panela koji daju odgovore na zanimljiva pitanja kao što su: kako nastaju nove vrste, da li se evolucija protivi religiji, kako se razvila muzika…

Posetioci izložbe će imati priliku da saznaju više o Darvinovom čuvenom putovanju oko sveta na brodu Bigl i upoznaju se sa različitim biljnim i životinjskim vrstama koje je on video na Foklandskim ostrvima, Galapagosu, u Kejptaunu ili na Novom Zelandu.

Programom “Darvin danas”, Britanski savet se pridružuje proslavi 200 godina od rođenja velikog naučnika i 150 godina od objavljivanja njegovog dela “Poreklo vrste”.
Izložba će tokom 2009. godine biti predstavljena publici u više od 25 zemalja širom sveta.

Izvor: (Tanjug/MONDO)