POBEDNICI GITARIJADE GRUPA “THE DARK OCEAN”

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Odlukom žirija, somborska grupa “The Dark Ocean” pobednik je 43. zaječarske gitarijade. Koncert Stiva Lukatera privukao oko 5.000 ljudi. Na manifestaciji, osim jedne manje tuče, nije zabeležen nijedan

Demo grupa “The Dark Ocean” iz Sombora pobednik je 43. zaječarske gitarijade, odlučio je žiri te manifestacije koja je završena jutros u 06.00 sati.

Nagrada publike pripala je zaječarskim grupama “Brain damage” i “Plood”, a specijalna nagrada uručena je grupi “Santos” iz Bačke Palanke, jer je prosek članova ovog benda svega 13 godina.

Pobedniku Gitarijade pripala je nagrada od 100.000, dok je za pobednike po glasovima publike, nagrada iznosila 50.000 dinara.

Ipak, najviše pažnje publike izazvao je koncert Stiva Lukatera, bivšeg frontmena grupe “Toto”, koga je, prema procenama, gledalo oko 5.000 ljudi.

Lukater je održao fantastičan devedestominutni koncert, tokom kojeg je u pratnji odličnih muzičara svirao pesme iz njegove ranije solo karijere, i sa novog albuma “Everchanging Times”.

Iako Lukater nije odsvirao nijednu pesmu iz svoje karijere sa grupom “Toto”, publika je sa oduševljenjem ispratila svaku njegovu kompoziciju, koja je uglavnom sadržala formu roka, džez roka i bluza.

Na ogromno oduševljenje publike, Lukater je tokom koncerta svirao delove pesama Majlsa Dejvisa, Džimija Hendriksa, a tokom kompozicija u latino ritmu, uklopio je solo deonice Karlosa Santane i Kristine Agilere.

Prethodno veče, na Gitarijadi su svirali “Darkwood Dub” i “Sunshine”, koje je publika takođe prihvatila sa oduševljenjem.

Obe večeri ozvučenje je bilo odlično, a na manifestaciji, osim jedne manje tuče, nije zabeležen nijedan ozbiljniji incident.

Uoči početka Gitarijade održan je niz kulturnih manifestacija, tradicionalni salon Rok fotografija i promocija knjige o grupi “EKV”, “Vrati unatrag” autora Aleksandra Ilića.

Izvor: RTS

“RATOVI ZVEZDA” NA KONCERTNOJ TURNEJI

Nebojša Đorđević    Film, Muzika, Vesti

Muzika Džona Vilijamsa iz serijala filmova “Ratovi zvezda” biće od oktobra izvođena na turneji “Ratovi zvezda: Na koncertu”. Muziku će, za tu priliku, pratiti posebno izmontirani kadrovi iz filmova.

Serija koncerata “Ratovi zvezda” počeće u Severnoj Americi u oktobru, a svetske turneja je planirana za 2010. godinu, saopštili su organizatori.

Turneja “Ratovi zvezda: Na koncertu” opisana je kao multimedijalni događaj na kome će nastup simfonijskog orkestra pratiti video materijal iz filmova i putujuća izložba filmskih kostima i rekvizita, objavljuje časopis Bilbord.

Orkestar će izvoditi muziku koju je Džon Vilijams koji je komponovao za šest filmova serijala “Ratovi zvezda”.

“Uzeli smo ključne muzičke teme i napravili montažu koja će pratiti svaku od tema. Na taj način moći ćete da vidite vezu između muzike i kadrova”, naveo je reditelj filmova Džordž Lukas.

Narator dvoipočasovnih koncerata biće glumac Entoni Danijels koji je u filmovima tumačio robota pod imenom Si-Tri-Pi-O (C-3PO).

Izvor: RTS

U VODAMA NAPULJA PRONAĐENI OSTACI PET RIMSKIH BRODOVA

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Nauka, Vesti

staci pet rimskih brodova iz perioda od 1. veka pre nove ere do 4. veka nove ere pronađeni su sa tovarom amfora i vaza u vodama Napulja, na jugu Italije, javila je agencija Ansa.

To “izuzetno” otkriće u blizini ostrva Ventotene pokazuje da je to malo ostrvo bilo važno raskršće pomorskih puteva koje su koristile antičke lađe, izjavila je arheolog Analiza Caratini, koja je učestvovala u istraživanju.

Ona je dodala i da je otkriće, pre svega, pokazalo da se oko ostrva nalazi “pravi podvodni muzej”.
Specijalizovani arheološki timovi za podvodna istraživanja pronašli su ostatke bordova na peščanom sprudu na dubini od oko 100 metara tokom istraživanja koje je počelo u avgustu 2008. godine.

Najstariji brod, dug 18 metara, potiče iz 1. veka pre nove ere, smatraju arheolozi. Na drugim brodovi, dužine od 13 do 25 metara, pronađene su španske, rimske i afričke amfore.

“Slična istraživanja sprovode se u mnogim delovima Mediterana kako bismo zaštitili naše istorijsko nasleđe od stalnih pljački lovaca na blago koji, zahvaljujući naprednim tehnologijama, i dalje silaze na velike dubine”, rekla je Caratini.

Izvor: Blic Online

SUMNJA DA JE LAŽIRANA SMRT VOJNIKA

Ana Čizmar    Vesti

Postoji sumnja da je najčešće reprodukovana fotografija Španskog građanskog rata, čiji je autor Robert Kapa, nameštena.

Već se ranije razmišljalo o tačnoj identifikaciji vojnika na slici, odnosno da li je Federiko Borelo Garsija pravo ime vojnika za kojeg se navodi da je pao u Kordobi, tačnije, u mestu Sero Murijano, tokom bitke koja se odigrala 5. septembra 1936, oko dva meseca nakon što je počeo rat.

Prva sumnja u ovu službenu verziju pojavila se oko mesta nastanka: fotografija je snimljena blizu grada Espejo, deset kilometara od grada Sero Murijana, te se smatra da ova drugačija lokacija menja celu predstavu o nastanku fotografije.

Osporavatelji autentičnosti ove fotografije postavljaju tezu da vojnik na fotografiji zapravo lažira vlastitu smrt. Istraga je počela povodom izložbe pod nazivom „Ovo je rat: Robert Kapa na poslu”, koja je otvorena u Museo de Arte de Cataluna, u Barseloni.

Izvor: Blic Online E. B.