NAJLEPŠE GRADSKE PESME I ROMANSE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Koncert Narodnog orkestra Radio-televizije Srbije večeras u Kolarčevoj zadužbini. Naziv večerašnjeg koncerta “Najlepše gradske pesme i romanse”. Ciklusom koncerata “Nekad i sad” Narodni orkestar obeležava 75 godina postojanja.

Narodni orkestar Radio-televizije Srbije večeras od 20 časova u Kolarčevoj zadužbini održaće koncert pod nazivom “Najlepše gradske pesme i romanse”.

Najlepše gradske pesme i romanse, u pratnji Narodnog orkestra RTS-a pod upravom Ljubiše Pavkovića, izvodiće velikani domaće scene - Predrag Gojković Cune, Ekstra Nena, Merima Njegomir, Oliver Njego, Dubravka Nešović, Aljoša Vučković, Žarko Dančuo.

Nastupiće i ansambal “Legende” i Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović”, a voditelj programa biće Svetislav Vuković.

Taj koncert je drugi u serijalu “Nekad i sad”, kojim se obeležavaju dva jubileja - 85 godina Radio Beograda i 75 godina Narodnog orkestra RTS-a.

Prvi koncert je održan 10. marta, a treći je planiran za 5. maj.

Izvor: RTS

KNJIŽEVNI KREM NA FESTIVALU PROZE

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

NOVI SAD - Treći međunarodni festival proze, koji se od 15. do 17. aprila održava u Novom Sadu, okupiće devet pisaca iz zemlje i sveta, među kojima i dobitnike prestižnih međunarodnih i domaćih književnih nagrada.

Prema saopštenju organizatora, Kulturnog centra Novog Sada, na ovogodišnjem Festivalu učestvovaće Đerđ Konrad iz Mađarske, Aleksandar Genis, ruski pisac koji živi u Americi, Kristofer Houp iz Engleske, Aleksandar Prokopiev iz Makedonije, kao i domaći pisci Vida Ognjenović, Milica Mićić Dimovska, Laslo Vegel, Goran Petrović i Svetislav Basara.

Tokom tri festivalska dana pisci će čitati svoje tekstove i razgovarati sa učenicima Karlovačke i gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” i “Laza Kostić”, a večernji programi odvijaće se na Trgu galerija, u Galeriji Matice srpske, Spomen zbirci Pavla Beljanskog i Poklon zbirci Rajka Mamuzića.

Osim tih galerijskih prostora, prigodnog muzičkog programa, savremene opreme koja će pratiti nastupe pisaca, njihovoj uspešnoj komunikaciji sa učenicima-moderatorima i publikom, doprineće i prevodioci sa engleskog, ruskog i mađarskog jezika, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

NAGRADA “MILIVOJE ŽIVANOVIĆ” - GORDANI ĐURĐEVIĆ - DIMIĆ

Mirjana Stanojevi?    Pozorište, Vesti

POŽAREVAC - Velika nagrada Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović” dodeljena je Gordani Đurđević- Dimić, za naslovnu ulogu u predstavi “Draga Jelena Sergejevna” Narodnog pozorišta u Subotici, odlučio je danas žiri festivala koji se večeras završava u Požarevcu.

Na Glumačkim svečanostima, od 2. aprila u Centru za kulturu Požarevac, učestvovalo je pet predstava.

Uz pomenutu, to su “Figarova ženidba i razvod” i “Derviš i smrt” Narodnog pozorišta u Beogradu, “Kandid ili optimizam” Jugoslovenskog dramskog pozorišta i “Generalna proba samoubistva” Zvezdara teatra.

Svake večeri žiri je izdvajao po jednu bravuru i dodelio nagrade Borisu Komneniću (za ulogu grofa Almavive), Nikoli Ristanovskom (Ahmed Nurudin), Nataši Tapušković (Kunigunda) i Branimiru Brstini (kapetan, biznismen, psihijatar i advokat), kao i Gordani Đurđević- Dimić. Njoj je na kraju pripala i glavna nagrada - statueta sa likom barda srpskog glumišta Milivoja Živanovića, rad akademskog vajara Milivoja Bogosavljevića.

Predsednik žirija bila je dramaturg Ivana Dimić, a članovi dramske umetnice Nada Blam i Ljiljana Blagojević.

Gordana Đurđević Dimić nedavno je dobila i Žankinu nagradu.

Izvor: RTV

MUŠKA KOMPANIJA U ATELJEU 212

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Sociedade Masculina, plesna trupa iz Sao Paula (Brazil), čije ime u prevodu znači Udruženje muškaraca, zapravo je kompanija sačinjena samo od „jačeg pola”. Oni je se publici na Beogradskom festivalu igre predstavila  na sceni Ateljea 212 sa dve koreografije - „Palpable” i „Između tela i plave boje”.

Već sledećeg dana (07.04.) nastupila je i u Narodnom pozorištu u Nišu, a kuriozitet je da su tako dalek put od Brazila do Srbije prevalili samo zbog BFI. Kompaniju i koreografije predstavili su juče na konferenciji za novinare u Ateljeu, Aja Jung - direktorka Festivala, i Anselmo Zola - jedan od osnivača i koreografa Sociedade Masculina.

Kompanija je osnovana 2003, kada je direktorka Vera la Fer, uočivši izvesnu prazninu na brazilskoj plesnoj sceni, odlučila da oformi trupu sastavljenu samo od muškaraca i to pre svega zbog toga što je način na koji oni izvode plesne pokrete upadljivo drugačiji od ženskog. Još jedna zanimljivost vezana za kompaniju je i da njeni igrači, njih devet, dolaze iz različitih krajeva Brazila, sa severa i juga, a Brazil je velika zemlja i ta razdaljina uslovljava i potpuno različite kulture, pa i drugačiji način igre kao bekgraund koji oni nose sa sobom. Različito je i njihovo socijalno poreklo, jedan od igrača izdržava čitavu porodicu od ovog posla i on igra sa posebnom vrstom energije i posvećenosti, primetio je Zola. I njihovo prethodno iskustvo u plesu je raznovrsno - od kapoere, preko drugih vrsta latino plesova, a u trupi je i jedan bivši fudbaler, dok samo dva igrača dolaze iz klasičnog baleta. Sociedade Masculina najpre je sarađivao sa svim domaćim, brazliskim koreografima, koji su, zbog većpomenute veličine ove zemlje, uneli sve njene kulturne i plesne raznolikosti u kompaniju, a tek odskora počinje saradnja i sa strancima i to „koreografima sa stavom”, kako je istakao Zola. Ono što sve njih privlači radu sa ovom trupom upravo je mogućnost da se izrazi kontrast između muškog tela i nežnih, krhikih plesnih pokreta u postavkama koreografa. Kompanija je inače u potpunosti privatna, sponzorisana od jedne velike brazilske firme, kojoj država zbog toga omogućava olakšice u porezu. Imaju i sopstveni plesni studio u koji dolaze i muškarci i žene, sa časovima i klasičnog i modernog baleta, a istovremeno se trude da omoguće što više besplatnih časova i stipendija zainteresovanima, kao i besplatnih predstava za decu, starije, sve one koji to sebi ne mogu da priušte, pa su često njihove poslepodnevne probe otvorene.

Prva koreografija koju će večeras izvesti - „Palpable” (na portugalskom jeziku znači skriveno mesto koje treba prepoznati i dodirnuti na pravi način kako bi se probudilo ono ljudsko, osećajno i nežno), delo je grčkog koreografa Adonisa Fonjadakisa, koji je i preporučio Sociedade Masculina BFI. Druga koreografija, „Između tela i plave boje” nazvana je tako jer u Sao Paulu, zbog velikog zagađenja, nemaju često priliku da vide plavo nebo. Ono je skoro uvek sivo i tračak plave boje u njemu ponekad nedostižna je sloboda. Ovo je koreografija Brazilca Enrikea Rodovalja i to na brazilsku muziku, u izvođenju čuvene pevačice Alcione.

Izvor: Danas I. Matijević

KONCERT ESME REDŽEPOVE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Povodom Osmog aprila Svetskog dana Roma Esma Redžepova je u Centru Sava održala koncert. Svetski parlament Roma, dodelio je toj velikoj romskoj umetnici povelju za očuvanje romske kulture.

Esma je nastupila u pratnji ansambla Teodosijevki dok su joj se na sceni pridružili i najbolji muzičari njene porodice koju čini četrdeset sedmoro usvojene dece i sto osamnaest unučića.

Međunarodna romska organizacija je Esmu Redžepovu proglasila za ministra kulture Roma a pored brojnih nagrada, ona je dva puta nominovana za Nobelovu nagradu za mir. I na ovom koncertu pokazala je osećajnost, izražajnost i zavidnu energiju. Iako je odziv bio manji od očekivanog, Esma je publiku podigla na noge i dobila ovacije, cveće i poljupce.

Izvor: RTS