PREMINULA BRITANSKA GLUMICA NATAŠA RIČARDSON

Nebojša Đorđević    Vesti

Britanska glumica Nataša Ričardson, koja je povredila glavu prilikom pada na skijanju u Kanadi, preminula je, saopštio je u sredu portparol porodice.

Njen suprug Lajam Nison, njihovi sinovi i cela porodica su “šokirani i očajni zbog tragične smrti njihove voljene Nataše”, rekao je on.

“Porodica je duboko zahvalna zbog podrške, poruka utehe i molitvi koje stižu ali je zatražila privatnost tokom ovog veoma teškog perioda”, navodi se u saopštenju za medije.

Ričardson (45), ćerka glumice Vanese Redgrejv i reditelja Tonija Ričardsona, zadobila je tešku povredu na skijanju u Kanadi, u skijaškom centru Mon Tramblan u Kvebeku. Posle povrede prebačena je prvo u bolnicu u Montrealu, a u utorak je prebačena u Njujork.

Ona je dobitnica pozorišne nagrade Toni 1998. za ulogu u mjuziklu Kabare. Ima dva sina stara 12 i 13 godina sa Lajamom Nisonom.

Glumica odbila prvi pregled lekara hitne pomoći

Lekari hitne pomoći koji su došlo po pozivu u hotel nakon što je glumica pala otišli su, a da uopšte nisu ni pregledali Natašu, izjavio je jedan lekar, prenosi Herald tribjun na svom sajtu. Kako se navodi, glumica je tada potpisala izjavu po kojoj je odbila medicinsku pomoć.
Iv Koder, direktor hitne službe koja je poslala ekipu hitne pomoći da pregleda Natašu Ričardson izjavila je da su članovi ski patrole na planini zatražili medicinsku pomoć nakon što je glumica pala.
„Lekari su došli po pozivu ali vrlo brzo im je rečeno da nisu potrebni”, izjavila je Koder.
„Oni nisu ni videli pacijentkinju. Okrenuli su se i otišli”, dodala je ona.

Prema izjavama svedoka, Nataša je posle pada „bila u redu”. Koder je dodala da žrtve pada često misle „da su u redu”, što ih može koštati života. „Kada imate povredu glave, može da dođe do krvarenja. Komplikacije se mogu desiti za nekoliko sati ili nekoliko dana”, objasnila je Koder.

Ona je dodala da je posle prvog poziva hitnoj službi usledio još jedan. Kada su lekari drugi put došli, glumica je bila u svesnom stanju i brzo je prebačena u bolnicu u Montrealu, nakon čega je transportovana u bolnicu u Njujorku.

Izvor: Blic Online / Beta /Reuters

KENDI DALFER DOLAZI NA NIŠVIL

Mirjana Stanojevi?    Muzika, Vesti

PHOTO: EPA

Holandska saksofonistkinja Kendi Dalfer nastupiće na ovogodišnjem džez festivalu „Nišvil”, koji će biti održan od 13. do 16. avgusta na Letnjoj pozornici niške Tvrđave, potvrdio je Beti organizator manifestacije
Beta

Tridesetdevetogodišnja Kendi Dalfer, kćerka uglednog džez umetnika Hansa Dalfera, na Nišvilu će nastupiti s pratećim bendom i specijalnim gostima. Kendi Dalfer objavila je 12 studijskih albuma, a proslavio je hit Lily was here, koji je s nimila Dejvidom Stjuartom iz grupe Eurythmics. U SAD je gostovala na koncertima, u televizijskim emisijama, a učestvovala je i u snimanju albuma Prinsa, ali je odbila da postane stalni član njegovog benda za svetsku turneju.

Sarađivala je i s Van Morisonom, a 1990. godine svirala je solo deonice u Money i Shine on You Crazy Diamond s grupom Pink Floyd na Knebworth festivalu pred 130.000 posetilaca. Na spisku muzičara s kojima je nastupala i snimala su i Maseo Parker, Mavis Stejpls, Bijonse, ćaka Khan, Dejvid Senborn, Leri Grejem, Markus Miler, Areta Frenklin, Džimi Klif, Džordž Đuk, Blondi i drugi.

Poslednji studijski album Candy Store objavila je pre dve godine, a uskoro se očekuje i novi album pod nazivom Funked Up & Chilled Out, tako da bi nove pesme mogle da budu premijerno predstavljene na Nišvilu.

Izvor: e - Novine

KUĆA NURIJE POZDERCA PROGLAŠENA NACIONALNIM SPOMENIKOM

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je 13 dobara nacionalnim spomenicima…

- Među njima je i pravoslavna crkva Pokrova presvete Bogorodice u Varešu sa pokretnom imovinom - rekao je danas u Sarajevu predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović.

Lovrenović je na konferenciji za novinare istakao da su nacionalnim spomenicima proglašeni i Plivska jezera sa kompleksom mlinica na Plivi kod Jajca, historijsko područje nekropola sa stećcima na lokalitetu Omeđak u naselju Sudići u opštini Čajniče u Republici Srpskoj i kuća Nurije Pozderca u Cazinu.

Među ovih 13 dobara su i stara biskupska rezidencija u Vukodolu u Mostaru, Careva ćuprija u Sarajevu, graditeljska cjelina kompleks stambenih vila iz austro-ugarskog perioda u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu, zgrada Klostera u Bihaću i zgrada “Krajinaputeva” u Bihaću.

On je rekao da su nacionalnim spomenicima proglašeni i nekropole sa stećcima i ostaci srednjevjekovne crkve na lokalitetu “Crkvina” u Razićima u opštini Konjic, prethistorijski tumulus i nekropola sa stećcima na lokalitetu Dabića na obroncima planine Bahtijevice u opština Konjic i ostaci kasnoantičke crkve posvećene svetoj Luciji i nekropole sa stećcima u Podastinju u opštini Kiseljak.

Lovrenović je naglasio da se na listi ugroženih spomenika u BiH nalazi 57 dobara.

Govoreći o početku rekonstrukcije i obnove mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, Lovrenović je rekao da su pripremljena značajna sredstva i da se u dogledno vrijeme očekuje realizacija bar jednog dijela aktivnosti.

On je istakao da je nastavljen proces priprema za potpis dokumenta o nominaciji stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

- BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gore pripremaju zajednički dokumenat za nominaciju stećaka na Listu svjetske baštine i vjerujem da će to uskoro postati zvanični dokument - napomenuo je Lovrenović.

On je naveo da je Komisija u okviru 43. sjednice, koja je počela 10. marta i trajala do danas, posjetila opštine Žepče i Zavidovići i uvjerila se o stanju spomenika na terenu.

Izvor: Dnevni avaz/ Srna

LETU ŠTUKE U BEOGRADU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Sarajevski vikend u Domu omladine

Sarajevski rok sastav Letu štuke održaće prvi koncert u Beogradu 10. aprila u Domu omladine, u okviru „Sarajevskog vikenda”, kada će, dan posle njih, na istom mestu svirati i legendarno Zabranjeno pušenje, saopštio je Long Play

„Daćemo sve od sebe. Čujem da tu već imamo dovoljno publike da možemo napraviti dobar koncert. Beograd je najveći grad na teritoriji bivše Jugoslavije, a gdje je veliki grad tu su i kriteriji viši. Postoji mala trema u bendu, ali mislim da će biti super jer je to dobra publika i prilično fleksibilna”, kaže frontmen Dino Šaran.

U prvom susretu sa beogradskom publikom Letu štuke nameravaju, obećava Dino, da isporuče „sat i po a možda i više” energije sa regionalno uspešnih albuma Letu štuke (2005) i Proteini i ugljikohidrati (2008), sa kojih su spotovi poput Tesle, Pere Papacodera ili Sunca, u kome uz Dina kao gost peva Darko Rundek.

Upravo je decembarski koncert Rundeka i Cargo orkestra u Sava centru poslužio da se gostovanjem Dine Šarana u izvođenju na bis dueta Sunce predstave na neki način Letu štuke i opipa puls beogradske publike pred dolazak benda u punom sastavu.

„Mene su ljudi poslije Centra ‘Sava’ dosta zvali. Privatno imam nekih prijatelja iz javnog života, poput Sergeja Trifunovića i Žike Todorovića i njima se jako sviđa naš rad. Javlja nam se i dosta fanova preko Fejsbuka. Kolika nam je publika u Beogradu, zasad ne znam. Vidjećemo u Domu omladine 10. aprila”, optimističan je Dino.

Ulaznice po ceni od 800 dinara uskoro će se naći u prodaji.

Izvor: e - Novine

MARXOV “KAPITAL” USKORO KAO - MJUZIKL!

Nebojša Đorđević    Vesti

GLAZBENO-PLESNI SPEKTAKL

Kinezi se pripremaju na scenu u Šangaju postaviti Marxov “Kapital” kao spektakl s pjevanjem i plesom. Za komentar smo zamolili hrvatskog redatelja Krešimira Dolenčića, koji je 2000. u Kini režirao operu i ima kinesko scensko iskustvo.

- Vjerujem da će biti riječ o duhovitom i ironičnom postavu poput pythonovske zafrkancije. Drukčije bi bilo žalosno. Kineska je umjetnost preskočila izravno u avangardu - kaže Dolenčić.

Izvor: Vecernji hr (mst)