BANDOVIĆU “RADMILOVIĆ” ZA GLUMAČKU BRAVURU

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Priznanja TV novosti juče uručena dobitnicima u Ateljeu 212

Tradicionalna priznanja TV novosti, dodatka Večernjih novosti, uručena su dobitnicima juče u podne, u Ateljeu 212. Nagrada „Zoran Radmilović” za glumačku bravuru na Sterijnom pozorju u Novom Sadu, koja je dodeljena 21. put, pripala je Ljubomiru Bandoviću za ulogu u predstavi „Ćeif” u režiji Egona Savina. O nagradi je odlučivo žiri u sastavu - Ksenija Radulović, Darinka Nikolići Zorica Pašić, nakon što je odgledao devet predstava u nacionalnoj selekciji. Isti žiri odlučivao je i o nagradi za epizodnu ulogu na Sterijinom pozorju, koja se dodeljuje već40 godina, i koja je najstarija nezvanična nagrada Festivala, a ona je pripala Branislavu Zeremskom, za ulogu u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović” u režiji Tomija Janežiča.

Nagrade TV novosti najgledanijim emisijama i najpopularnijim TV licima zasnovane su na istraživanju Korporejt komjunikejšn centra, koji je anketirao 19.000 ljudi iz 20 gradova Srbije. Prema podacima ankete, najgledanija kviz emisija je Slagalica RTS, koju redovno prati 21.89 odsto gledalaca i kojoj je pripala nagrada u ovoj kategoriji. Sportski program RTS najgledaniji je sa 42.72 odsto glasova, a nagrada za sportski događaj koji je okupio najveći broj gledalaca pripala je Drugom programu RTS, za prenos ženskog finala Rolan Garosa - Ivanović-Safina, koji je gledalo 42.72 odsto anketiranih. Grand Show sa 35.59 odsto glasova najgledanija je emisija zabavno-muzičkog programa. Najgledaniji serijski program prošle godine imao je RTS, a najgledanija serija „Selo gori, a baba se češlja” emitovana na Prvom programu, imala je 29.78 odsto gledalaca. Najgledaniji filmski program bio je na RTV Pink na osnovu 42.72 odsto glasova.

Najgledanija emisija „talk show” programa, sa 33.59 odsto glasova jeste Utisak nedelje Televizije B92. U kategoriji infromativnog programa nagrađen je Dnevnik 2 RTS, koji redovno prati skoro 30 odsto gladalaca. Nagradu za TV kritiku „Dušan Duda Timotijević”, koja podrazumeva i kretivan pristup televizijskom mediju, kako je u obrazloženju pojasnio član žirija Ranko Munitić(pored njega članovi su bili i Olja Bećkovići Bojana Andrić), dobili su realizatori projekta Vreme je za bebe. Titulom mis i mister lapsus „ovenčani” su Radmila Đurići Nebojša Višković. TV lica u 2008. godini su Jovana Jankovići Milan Kalinić.

Izvor: Danas I. M.

BRUS DIKINSON I EKIPA 10. FEBRUARA U BEOGRADU

Mirjana Stanojevi?    Film, Muzika, Vesti

Dokumentarac o Iron Maiden stiže na proleće

Film „Flight 666″ prvi je dugometražni dokumentarni film članova hevi-metal atrakcije Iron Maiden, koji će od 21. aprila početi da se prikazuje u bioskopima širom sveta. Rečje o dokumentarcu koji prati bend na njihovoj svetskoj turneji „Somewhere Back in Time”, u okviru koje će 10. februara posetili i Beograd. Pored snimaka sa koncerata - iz prve polovine turneje (Azija, Australija, Severna, Cetralna i Južna Amerika), u dokumentarcu će biti prikazano i kako pevač Brus Dikinson pilotira Boingom 757 (na fotografiji iznad).

Čuveni Iron Maiden nastupiće 10. februara u Beogradskoj areni, čime otpočinje četvrti i poslednji deo njihove turneje, saopšteno je iz produkcijske kuće Talent Box, koja je zajedno sa Avalonom i Arenom organizator predstojećeg spektakla. Bend stiže u punom sastavu, zajedno sa ogromnom tehničkom ekipom, 12 tona teškom scenskom opemem i uz pratnju svojih fanova. Sve navedeno doleteće Boingom 757 nazvanim „Ed Force One”, kojim će upravljati kapetan kompanije Astraeus Airlnes Capitan i pevač benda, Brus Dikinson.

Izvor: Danas V.T.

PRONAĐENA LEGENDARNA PREDHODNICA ADMIRALA NELSONA “VIKTORI”

Nebojša Đorđević    Vesti

Pronađena legendarna prethodnica admirala Nelsona “Viktori”

Američka spasilačka firma veruje da je pronašla ostatke legendarnog britanskog ratnog broda koji je potonuo u Engleskom kanalu 1744. godine, preneo je BBC.

Firma “Odisi Marin Eksplorejšen” navodno je pronašla “HMS Viktori”, prethodnicu čuvenog admiralskog broda lorda Nelsona, koji je nosio njegovo ime.

Dragocenosti otkrivene na brodu, uključujući i bronzane topove, mogle bi biti vredne milione funti, procenjuju eksperti.

Olupina “Viktorija” je pronađena u međunarodnim vodama, ali zbog toga što je brod vojni, pripada Velikoj Britaniji.

Brod je potonuo zajedno sa 1.100 mornara, uključujući i admirala Ser Džona Balčena, u velikoj oluju kod Kanalskih ostrva.

Lokacija olupine je, do sada, bila misterija, uprkos brojnim pokušajima da se pronađe.

Tačna lokacija broda nije otkrivena javnosti, ali je rečeno da je pronađen na više od 80 kilometara od mesta na kome su svi pretpostavljali da je potonuo.

“Viktori” je prenosio 100 bronzanih topova i oko 100.000 zlatnih novčića.

Američka firma koja je otkrila olupinu izvukla je na površinu dva topa, a istraživanja se nastavljaju. “Odisi Marin Eksplorejšen” saopštila je da su u toku pregovori sa britanskom vladom o saradnji na projektu.

Ista kompanija je 2007. otkrila 17 tona zlatnih i srebrnih novčića vrednih 500 miliona dolara, na olupini u Severnom Atlantiku.

Španska vlada kasnije je tužila američku firmu, tvrdeći da je potonuli brod čuvena španska galija iz 19. veka.

Izvor: Blic Online

KOME SMETA SRPSKO KNJIŽEVNO DRUŠTVO?

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

UPRAVNI odbor SKD organizuje u utorak konferenciju za štampu sa jednim jedinim pitanjem upućenim Ministarstvu kulture, Skupštini Republike Srbije i drugim institucijama: zašto ova ugledna književnička organizacija, osnovana 2001. godine, ne može da stekne status zakonske organizacije - ravnopravnost sa ostalim umetničkim organizacijama?

Tim povodom Ljiljana Šop, predsednica Upravnog odbora SKD, izjavila je za „Novosti”:

- Sva višegodišnja nastojanja SKD da regularnim putem ostvari zakonska prava reprezentativnog umetničkog udruženja (a spisak članstva pokazuje da reprezentativnije ne može biti) ostala su bez odjeka. Sve demokratske vlade od 2001. kulturu su svele na takmičenje između Guče i Egzita, festivalsku produkciju, film i pozorište. Vodeći pisci ove zemlje prepušteni su komercijalizovanom izdavaštvu, minimalnom medijskom interesovanju, gašenju knjižara, ponižavajućim honorarima, a samostalni umetnici SKD moraju moliti UKS, koji su napustili iz moralnih, estetskih, ideoloških razloga da im omogući realizaciju statusnih prava.

Pitajući se ko osporava Srpsko književno društvo, čija osnovna koncepcija jeste, između ostalog, evropski okvir kulture i saradnja sa svetom, Ljiljana Šop dodaje:

- Kad se zna da celokupna domaća književna produkcija i aktivnost košta koliko jedan film sumnjive, neizvesne vrednosti ili grandomanski festivalski projekat, postavlja se pitanje da li se naša vlast plaši književnosti, kao što su je se tokom istorije bojali tirani, ili je stasala generacija političara koji književnost smatraju luksuzom i predmetom nepotrebnim u njihovom sistemu vrednosti.

Izvor: Večernje Novosti D. Bt

PERFORMANS MIKIJA TRIFUNOVA ODUŠEVIO SARAJEVSKU PUBLIKU

Nebojša Đorđević    Poezija, Pozorište, Vesti

Poezija vrhunskih pjesnika u interpretaciji glumaca i muzičara. Neuobičajen izraz za našu sredinu, rekao Trifunov…

Na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu preksinoć je održana premijera muzičko-poetskog performansa “Svjedok” koji je režirao glumac Miodrag Miki Trifunov.

Nepunih sat vremena brojna publika uživala je u vrhunskoj poeziji svjetskih i bh. književnika poput Brehta (Brecht), Lorke (Lorca), Kiplinga, Ujevića, Antića, Dizdara, a sarajevskom glumcu se na sceni pridružio i mladi kolega Boris Ler u ulozi klauna.

Recitovanje poezije Trifunov je izveo uz muzičku pratnju gitarista Hame Salihbegovića i Nedžada Merdžanovića iz sarajevske grupe “Konvoj”, kontrabasiste Muamera Đoze, violiniste Adnana Buljušmića te muškog vokalnog ansambla “Bassett”.

Nakon uspješne premijere i burnog aplauza publike, Trifunovu su stizale brojne čestitke.

- Jako sam zadovoljan. Ovaj aplauz koji sam čuo je najbolji pokazatelj da smo predstavu odlično napravili, a pogotovo jer je riječ o tipu umjetničkog izraza koji je neuobičajan za našu sredinu i koji nije govor svakodnevnice - rekao je Trifunov.

Ponosan na predstavu bio je i Boris Ler koji je istakao da mu je bila velika čast raditi sa Mikijem Trifunovom, jednim od rijetkih umjetnika koji se bavi ovom vrstom scenskog izražavanja.

Izvor: Dnevni Avaz A. GRABOVAC