SINOĆ OTVOREN 65. FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI

Nebojša Đorđević    Film

VENECIJA - Međunarodni filmski festival u Veneciji otvoren je sinoć filmom braće Koen “Spaliti posle čitanja”, koji je prikazan van konkurencije.

Pretpremijerno prikazivanje ove komedije, u kojoj glavne uloge tumače Džordž Kluni i Bred Pit, izazvalo je veliko interesovanje. Pred ulazom u glavnu salu na Lidu, okupilo se na stotine obožavalaca kojima su dve zvezde filma davale autograme, javile su svetske agencije.

Na 65. Mostri, čiji je umetnički direktor Marko Miler i koja je posvećena nedavno preminulom egipatskom sineasti Jusefu Šahinu, biće prikazana 52 filma, od kojih će se 21 boriti za glavnu nagradu - Zlatnog lava. Mostra se završava 6. septembra svečanom dodelom nagrada.

Venders predsednik žirija

Žirijem ovogodišnje Mostre presedava čuveni nemački reditelj Vim Venders, autor dela “Pariz, Teksas” i “Buena vista social club”, koji je 1982. godine osvojio Zlatnog lava sa filmom “Stanje stvari”.

Ljubitelji filma će ove godine na Mostri moći da vide nova ostvarenja kultnog japanskog reditelja Takešija Kitana “Achilles and the Tortoise” i majstora japanskog animiranog filma Hajaoa Mijasakija “Ponyo by cliff on the sea”.

Amerikanac Džonatan Demi, autor ostvarenja “Kad jaganjci utihnu”, predstaviće film Rejčel se udaje”, komediju sa En Hatavej.

Francusku kinematografiju zastupaće Barbet Šreder sa filmom “Enži, zver u senci” i Patrik Mario Bernar i Pjer Trividik sa filmom “Drugi”.

U trci će biti i dva afrička filma: “Teza” Etiopljanina Hailea Gerime i “Gabba” (Inland), francusko-alžirska koprodukcija Tarika Tegija.

Počasni Zlatni lav Ermanu Olmi

Van konkurencije, biće prikazani novi filmovi Francuskinje Kler Deni (”35 Rhums”), Iranca Abasa Kijarostamija (”Širin”), zatim dokumentarac Francuskinje Anjes Varde (”Anjesine stranice”) i kratkometražni film Portugalca Manuela de Oliveire (”Do Visivel ao invisivel”).

Počasni Zlatni lav za životno delo biće uručen italijanskom reditelju Ermanu Olmi (76).

Nastala 1932. godine, venecijanska Mostra nije održavana nekoliko godina tokom Drugog svetskog rata, a nekoliko festivalskih godina filmovi se nisu nadmetali za nagrade.

Izvor:Radio televizija Vojvodine

GRAND PRI NAISA DOBIO NIKOLA KOJO

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Gran pri Naisa za najbolju glumu na festivalu “Filmski susreti” u Nišu dobio je Nikola Kojo za ulogu u filmu “Četvrti čovek”, saopštio je juče žiri festivala. O nagradama glumcima na niškom festivalu odlučivao je glumački žiri u sastavu: Radmila Živković, Petar Kralj i Marija Vicković. Nagrada “Car Konstantin” za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Branislavu Lečiću za ulogu u filmu “Na lepom plavom Dunavu”, dok je “Carica Teodora” za najbolju žensku glavnu ulogu pripala Nadi Šargin za uloge u filmovima “Nije kraj” i “Čarlston za Ognjenku”. Povelje za mušku i žensku ulogu pripale su Vuku Kostiću (Maša i Ljubav i drugi zločini) i Ani Franić (Na lepom plavom Dunavu). Nagrade za najbolju žensku i mušku epizodu dodeljene su Jeleni Gavrilović (Na lepom plavom Dunavu) i Bogdanu Dikliću (Četvrti čovek). Najbolji debitant na festivalu u Nišu je, prema mišljenju žirija, Ivan Bosiljčić za ulogu u filmu “Na lepom plavom Dunavu”.

Festival glumačkih ostvarenja “Filmski susreti 2008″ svečano je sinoć zatvoren na Letnjoj pozornici Niške tvrđave uručenjem festivalskih nagrada. Saopštenje o nagradama u festivalskom centru proteklo je u napetoj atmosferi, uz polemike najmlađeg člana žirija Marije Vicković, s jedne, i Radmile Živković i Petra Kralja s druge strane, prenosi Beta. Vickovićeva je rekla da nisu sve nagrade donete jednoglasno i dodala da je film “Čarlston za Ognjenku” trebalo da dobije više nagrada.

Izvor: Građanski list

SESTRA: BARETT NIJE BIO MENTALNO BOLESTAN

Nebojša Đorđević    Muzika

Sestra ranog lidera Pink Floyda Syda Barretta (1946-2006) Rosemary izjavila je kako njen brat nikad nije bio psihijatrijski bolesnik.

Ona smatra da je njegovo povlačenje iz javnosti bilo rezultat kombinacije “previše LSD-a i vrlo ekscentričnog kreativnog mozga”, piše NME.

Ona je ocenila i da Barrett nikad nije želeo slavu, i da je doživljavao muziku kao zabavu.

Rosemary je ispričala kako je njen brat, vrativši se u Kembridž 1981, prestao da se odaziva na “Syd”, insistirajući na svom pravom imenu Roger, jer ga je ime Syd podsećalo na period koji je proveo u Pink Floydu.

“Roger nikad nije bio mentalno bolestan”, tvrdi njegova sestra.

“Tokom godina, pregledao ga je niz psihijatara i svi su zaključili da je neobičan, ali nema bolesti.”

“Nije bilo leka jer nije bilo bolesti”, kaže Rosemary.

Izvor: Popboks

NAJVEĆI BROJ RADOVA BIĆE ZAVRŠEN DO KRAJA AVGUSTA

Dragić Đorđević    Vesti

Na Staroj planini ubzani radovi na pripremi za izgradnju smeštajnih kapaciteta

Na Babin zubu se radi akumulacija za veštački sneg, radovi na skijaškim stazama i protiverozivni radovi na skijaškim stazama.

Direkcija za izgradnju Knjaževac realizuje rekonstrukcije puta Janjski most - Jabučko ravnište oko 18 kilometara. Radi se na srednjoj deonici od početka sela Crni Vrh do Konjarnika i to je deonica koja se totalno rekonstruiše, oko 6 kilometara. Radi se na deonici od Leskove Glave do raskrsnice za Jabučko ravnište, put za planinarski dom a radi se i na pobolJšanju uslova za saobraćaj, to jest uređuju se objekti za odvodnjavanje kolovozne konstrukcije i kosine. Vrednost ugovorenih poslova je 110.000.000 dinara, a do sada je finansiski realizovano oko 50%. Radovi su dovedeni do faze asfaltiranja i očekuje se da budu okončani do 31. avgusta, kako je ugovorena obaveza izvođača.

Asfaltiranje je otpočelo 13.avgusta i u tom periodu očekuju se česti zastoji - prekid saobraćaja i to u trajanju od dva sata sa propuštanjem vozila od pola sata. Po završetku ovih radova koji su predviđeni ugovorom po projektu i koji se realizuju ostaće nepokriveno finansiskim sredstvima još za četiri kilometara,to jest deonica preko Gramade i od Konjarnika do Leskove Glave. Uveden je 13. avgusta i izvođač „Erozija” Iz Knjaževca u posao na popravci i rekonstrukciji puta do faze noseće podloge (bez asfalta) od raskrsnice za planinarski dom do Jabučkog Ravništa.

Na Babinom zubu se radi i akumulacija za veštački sneg, a izvođač radova vodoprivredna organizacija iz Ćuprije. Rade se i protiverozivni radovi na skijaškim stazama, a izvodi ih “Erozija” iz Knjaževca.

Pored toga izvode se i ostali radovi na uređenju staza, radi se još i na urbanističkoj dokumentaciji gde JP Direkcija za izgradnju iz Knjaževca radi urbanistički projekat za Konjarnik zajedno sa institucijom za arhitekturu i urbanizam i z Beograda, a radi se i na planu detaljne regulacije za Jabučko Ravnište.

Ovi planovi će omogućiti uvođenja investitora u početak gradnje na obe lokacije, prva faza projekta je 6.000 ležajeva, a na Konjarniku 400.

DODELA NAGRADA NAKNADNO

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

Ovogodišnji festival „Grad teatar Budva - Prva banka Crne Gore” korak je napred u odnosu na prošlogodišnji. To znači, kako je pojasnio v. d. direktora Festivala Merin Smailagić, sumirajući u sredu rezulate ove završene manifestacije, da su napravljene dobre predstave, književne i muzičke večeri i izložbe, a sve to pratile su i dobre kritike.

Od 64 programa, koliko je izvedeno na Festivalu (14 predstava, 14 književnih večeri, tri likovne izložbe i 11 muzičkih večeri) posebno dobro ocenjena je predstava „Kaligula”, po motivima Kamijeve drame, u režiji Tomaža Pandura, zatim „Ogovaranje” Nebojše Romčevića u režiji Ljubiše Ristića i treća koprodukcija na budvanske i mediteranske teme „Kadmopolis - udaljeni pogled” u režiji Matjaža Bergera.

Za ovu javnu ustanovu grad je izdvojio 1,05 miliona evra, a za sam Festival 771.000. Procenjuje se da će troškovi biti veći s obzirom na to da nisu uračunati svi troškovi.

Na završnoj konferenciji za štampu 22. festivala nisu obelodanjena imena dobitnika nagrada za dramski i književni rad. Najkasnije do 1. septembra žiri u sastavu: Rajko Mihović (menadžer), Božena Jelušić (književni kritičar) i Janko Ljumović (direktor CNP) odlučiće ko će dobiti nagradu za dramsko stvaralaštvo „Grad tatar”, a za književnu nagradu „Stefan Mitrov Ljubiša” žiri u sastavu: Dragan Radulović (pisac), Biljana Komarica (novinar) i Svetlana Kalezić-Radonjić (profesor).

Izvor: Večernje novosti