NIKOLI ŽIVANOVIĆU NAGRADA “BRANKO MILJKOVIĆ”

Nebojša Đorđević    Konkursi, Poezija, Vesti

Nagradu dodeljuje grad Niš, a finansijski je podržava Ministarstvo kulture i informisanja, dok je Niški kulturni centar organizator dodele te prestižne nagrade koja se sastoji od Povelje i novčanog iznosa.

Nagrada “Branko Miljković” uručena je večeras u Nišu Nikoli Živanoviću za knjigu “Carmina Galli” u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva.

Nagradu je laureatu uručio niški gradonačelnik Zoran Perišić, a priznanje se dodeljuje za najbolju pesničku zbirku u prošloj godini.

Žiri je radio u sastavu Nikola Vujčić, Aleksandar Kostadinović i Goran Stanković, a na konkurs je pristiglo oko 150 pesničkih knjiga.

Nagrada “Branko Miljković” dodeljuje se od 1971. godine.

Izvor:Blic Online/Tanjug Foto: Tanjug

KNJIŽEVNI KONKURS ZA PESMU I PRIČU

Nebojša Đorđević    Konkursi, Vesti

Regionalni centar za talente i Književna zajednica “Borisav Stanković” raspisali su tradicionalni književni konkurs za priču ili pesmu, na kome mogu učestvovati osnovci od 5. do 8. razreda, srednjoškolci i studenti.

Uslovima konkursa je predviđeno da se radovi predaju pod šifrom, u tri primerka.

Elektronsku verziju je potrebno proslediti na: talentivr@gmail.com (ili na CD-u), a u posebnoj koverti dostaviti rešenje šifre: ime i prezime autora, školu, razred i broj telefona i sve zajedno doneti lično ili poslati na adresu: Regionalni centar za talente, Ulica 29. novembar bb (poštanski fah 63), 17500 Vranje ili Književna zajednica “Borisav Stanković”, Ulica Oca Justina Popovića 6, 17500 Vranje

Rok za dostavu radova je 20. mart, a nagrade najuspešnijima biće uručene u okviru manifestacije “Borina nedelja” koja se i ove godine održava u Vranju od 23. do 29. marta.

Izvor: Južne vesti/I.M.

KONKURS ZA NAGRADU “RADE TOMIĆ”

Nebojša Đorđević    Konkursi, Poezija, Vesti

Umetnička akademija Istok Knjaževac i Književni klub „ Branko Miljković” Knjaževac raspisuju trinaesti pesnički konkurs za nagradu „Rade Tomić”  koja se dodeljuje u raspoloživom terminu od 15.maja do 30. Septembra 2014.godine, na manifestaciji „Dani Radeta Tomića”, i to:

- Prva nagrada: Za najbolji pesnički rukopis (neobjavljenu knjigu pesama) po oceni stručnog žirija i

- Druga i treća nagrada: Za najbolje cikluse pesama (tri do pet neobjavljivanih pesama),
Nagrada se sastoji od:

- Prva nagrada: objavljivanje pobedničkog rukopisa u formi knjige, u izdanju Umetničke akademije Istok, edicija „Istok”,

- Druga i treća nagrada kao nagrade za cikluse pesama u novčanom iznosu po odluci Akademije i Kluba.

- Povelje za sve nagrađene.

Pravo učešća na konkursu imaju svi autori koji pišu na srpskom jeziku, a rukopise neobjavljenih knjiga pesama kao i cikluse neobjavljivanih pesama u tri primerka, pod šifrom (sa razrešenjem šifre u posebnoj zatvorenoj koverti, zajedno sa rukopisima) pošalju isključivo poštom na adresu: Umetnička akademija Istok i Književni klub „Branko Miljković” 19350 Knjaževac, pošt.fah 58, sa naznakom-za nagradu „Rade Tomić”, najkasnije do 15.04.2014.godine.

“MEŠA SELIMOVIĆ” ZA IVANA NEGRIŠORCA I SLOBODANA VLADUŠIĆA

Nebojša Đorđević    Konkursi, Kultura, Vesti

Laureati Ivan Negrišorac i Slobodan Vladušić

Književnu nagradu “Meša Selimović” koja je danas dodeljena 26 put podelila su dvojica autora - Ivan Negrišorac za “Kamena čtenija” i Slobodan Vladušić za “Mi, izbrisani”, saopštio je novinar “Večernjih novosti” Dragan Bogutović.

Negrišorcu je nagrada pripala za poetsku zbirku u izdanju novosadskog “Orfeusa”, dok je Vladušić dobio ovo priznanje za roman u izdanju beogradske “Lagune” posto su obe knjige dobile od Velikog žirija po 15 poena.

Prema rečima Bogutovića, ovo je treći put u istoriji nagrade da je deli dvoje autora a prvi put da je jedna knjiga poezije a druga roman.

Nagradu su osnovali Bogutović sa Ognjenom Lakićevićem, a sada je dodeljuje samo Kompanija “Novosti”. U ovogodišnjem Velikom žiriju “Večernjih novosti” za knjigu godine učestvovala su 54 istaknuta književna kritičara, teoretičara i književna istoričara.

Oko “Meše” okupljeni su književni znanci koji redovno prate domaću produkciju i koji su godinama privrženi ovom prestižnom priznanju. Pripadaju različitim generacijama, od najmladje do najstarije i, što je posebno važno, zagovornici su različitih književnih poetika.

- Kako propozicije nalažu, njihovu saglasnost za učestvovanje u ovogodišnjem izboru dobili smo u decembru mesecu prošle godine, a njihova imena obnarodovali smo 4. januara. I ovoga puta sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da su se svi kritičari - izuzev dvoje koji su iz opravdanih razloga u medjuvremenu odustali - pridržavali pravila i roka koji je isticao 31. januara - naveo je Bogutović.

On je napomenuo da je svakodnevno objavljivanje njihovih glasova počelo 4. februara na stranicama “Večernjih novosti”, 4 a završeno je danas. prema njegovim rečima svaki član žirija mogao je da izdvoji pet knjiga, svih žanrova, iz pera savremenih domaćih autora, objavljenih u 2013. uz kratko obrazloženje.

-Obnovljena izdanja i antologije nisu dolazila u obzir, a isti pisac nagradu ne može da dobije dva puta. Do pobednika se stiže na jednostavan način - zbrajanjem glasova, objasnio je Bogutović

Žiriranje za “Mešu” je specifično i jedinstveno ne samo kod nas nego i u regionu i na prostorima bivše Jugoslavije: Osim impozantnog broja kritičara, izbor najbolje knjige godine obavlja se javno, pred najširom čitalačkom publikom pa takav, maksimalno demokratski način vrednovanja, ostavlja minimalnu mogućnost eventualnog lobiranja za pojedine autore sa ishodom koji bi se mogao predvideti.

Istovremeno, članovi žirija su i iz različitih sredina i gradova: Beograda, Novog Sada, Niša, Smedereva, Kruševca, Kragujevca, Mladenovca, Banjaluke, Bijeljine, Novog Pazara, Zrenjanina, Sombora, Subotice, Vršca, Jagodine,Kosovske Mitrovice i Mokrina i ove godine su predložili više od 100 knjiga.

Nagrada se sastoji od plakete - reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa, a biće dodeljena na svečanosti u Narodnom pozorištu 5. marta u podne.

Izvor: Blic Online/Tanjug

GOCIĆU URUČENA NIN-ova NAGRADA

Nebojša Đorđević    Knjige, Konkursi, Vesti

Piscu Goranu Gociću svečano uručena jubilarna 60. NIN-ova nagrada za roman “Tai”. Dodeli prisustvovale brojne ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života, među njima i premijer Ivica Dačić.

Jubilarna, 60. NIN-ova nagrada za roman godine je u Skupštini Beograda svečano uručena Goranu Gociću za roman “Tai” u izdanju “Geopoetike”.

Pozdravljajući zvanice, među kojima su bili premijer Ivica Dačić i mnogobrojne ličnosti političkog, javnog i kulturnog života, glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk podsetio je na listu uvaženih autora, dobitnika ovog priznanja tokom šest decenija.

Prvi laureat - Dobrica Ćosić zbog bolesti nije mogao da prisustvuje, rekao je Ćulibrk dodajući da su na listi dobitnika ove nagrade bile takve veličine kao što su Meša Selimović, Danilo Kiš, Miloš Crnjanski, Milorad Pavić, Borislav Pekić, Miroslav Krleža, Miodrag Bulatović, Slobodan Selenić, Branko Ćopić.

Ćulibrk je ovogodišnjem laureatu uručio povelju, a novačani deo nagrade, milion dinara, predala je direktorka marketinga “Pošte Srbije” Nela Bojović.

“U vreme u kome su mnoge vrednosti dovedene u pitanje, od izuzetnog je značaja podržati NIN-ovu nagradu, ne samo kao kulturno dobro i nacionalnu vrednost, već i kao čuvara naše kolektivne svesti i pamćenja i naše pisane reči”, istakla je Bojović.

Nagrađeni roman predstavio je književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov, član žirija čiji je predsednik bio Vasa Pavković, a ostali članovi Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić.

“Tai” se izdvojio u obimnoj produkciji u 2013. godini ozbiljnošću autorske problematizacije odnosa istočne i zapadne civilizacije. Spoj egzotične intimne ljubavne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove, tematizovan je u ovom romanu-eseju na tragu najboljih primera iz svetske književnosti, ocenio je žiri.

Gocić je rekao da je 1998. godine, dobivši stipendiju, ostavio posao novinara u “Dnevnom telegrafu” i otišao “na dugi put u Jevropu”, magistrirao u Londonu, radio na Bi-Bi-Siju, objavljivao knjige-studije, ali je 2001. odlučio da se vrati u Srbiju, gde ga je, “uprkos nadama koje je većina od nas gajila u to vreme, povukao vir hladne ponornice”.

Pominjući iskušenja tokom narednih godina, istakao je da “danas podvlači crtu ispod svojih izbora i odluka, prihoda i rashoda, ostvarenih i neostvarenih planova, biografije koju je rešio da nastavi u svojoj zemlji, tamo gde je uvek najlakše i najteže”, gde se o svemu gaje “najintenzivnija osećanja, najisključiviji stavovi”.

“Prepoznajem svoj grad pun poznatih lica, koja su se vremenom ipak privikla na mene, ženu koju volim, dete koje je stasalo lepo i pametno, porodicu na okupu i konačno - ovo priznanje u ruci. Sada, ovog trenutka siguran sam da čovek treba da bude istrajan u svojim opredeljenjima i da sam 2001. godine doneo ispravnu odluku”, izjavio je Gocić.

Deo iz njegovog, velikim delom autobiografskog, romana na svečanosti je pročitao dramski umetnik Tihomir Stanić.

Izvor: RTS