Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRBIJA U LAJPCIGU

Vizuelni identitet nastupa Srbije na predstojećem Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu predstavljen u beogradskoj galeriji „Ozon“. Srbiju će na sajmu predstavljati 40 domaćih pisaca, a poseban deo programa biće posvećen nobelovcu Ivi Andriću i srpskoj kulturnoj baštini.

Vizuelni identitet nastupa Srbije, kao zemlje u fokusu, na predstojećem Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, koji će se održati od 17. do 20. marta, predstavljen je u beogradskoj galeriji „Ozon“.
lajpcig-sajam.jpg

„Slika koju ćemo uputiti nemačkoj kulturnoj javnosti, naročito onoj koja prati književnost, istovremeno je slika koju želimo da uputimo i našoj javnosti. Želimo da pokažemo na koji način možemo da predstavimo srpsku kulturu i književnost u svetu“, rekao je na promociji ministar kulture Nebojša Bradić.

Ministar je podsetio da je promocija srpske književnosti na nemačkom govornom području počela još pre dve godine, kada je potpisan protokol o saradnji s lajpciškim sajmom knjiga i kada je najavljeno učešće Srbije na toj manifestaciji kao zemlje u fokusu 2011. godine.

Bradić je posebno naglasio da će aktivnosti na promociji srpske književnosti ne samo na nemačkom govornom području, nego i na francuskom, engleskom i ruskom, biti nastavljene i ubuduće. Bradić će, u sklopu promotivnih aktivnosti povodom nastupa Srbije u Lajpcigu, 21. i 22. februara boraviti u Berlinu. Bradić će se 21. februara u Bundestagu sastati sa članovima parlamentarnog Komiteta za kulturu i medije.

Istog dana na Katedri za slavistiku „Humbolt“ univerziteta biće predstavljeni prevodi na nemački srpskih autora koji će učestvovati na sajmu, a u tom programu učestvovaće pisac Dragan Velikić.

Za 22. februar najavljena je konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen program Srbije na Sajmu u Lajpcigu, nakon čega će se srpski ministar kulture sastati s pomoćnikom ministra spoljnih poslova Nemačke zaduženim za kulturu Peterom Amonom.

Delegacija od 40 domaćih pisaca

Bradić i Amon razgovaraće o podršci koju Nemačka pruža razvoju umetnosti i kulture Srbije kroz Gete institut i održivom razvoju u okviru Dunavske strategije.

Srbiju će na lajpciškom sajmu predstavljati delegacija od 40 domaćih pisaca, a pored savremene srpske književnosti, poseban deo programa biće posvećen nobelovcu Ivi Andriću i srpskoj kulturnoj baštini.

Srpski paviljon u Lajpcigu ove godine biće znatno veći od prošlogodišnjeg i prostiraće se na površini od oko 160 metara kvadratnih, na dva nivoa.

Pored više stotina naslova savremenih srpskih autora, u originalnim izdanjima i u prevodu na nemački i druge strane jezike, biće predstavljen i promotivni materijal koji obuhvata katalog pisaca, spisak srpske literature koja je objavljena na nemački je ik i druge brošure.

Štand će imati i mali park, mesto za susrete, razgovore, za odmor. Pored grupisanih crno-belih foto-silueta pisaca, zidove štanda krasiće i misli Ive Andrića ispisane pisanim slovima, kao i slogan ovogodišnjeg nastupa „Srbija… Lajpcig 2011“, na srpskom i na nemačkom jeziku.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *