Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KRIS RIJA PONOVO BEOGRADU

Poznati britanski muzičar Kris Rija (Chris Rea) održaće 5. februara 2010. koncert u Beogradu u okviru svoje evropske turneje koja počinje 1. januara naredne godine, najavila je danas agencija „Lajn ap“.

Kompozitor i gitarista koga publika širom sveta poznaje po hitovima “ On Te Beach „, “ Road To Hell „, “ Blue Caffe „,“ Josephine „…, upravo je objavio dupli album najvećih hitova.

Karijera pedesetosmogodišnjeg muzičara traje već 30 godina tokom kojih je prodao više od 30 miliona albuma. Njegovi albumi uvek su dobijali odlične kritike a istovremeno su beležili velike komercijalne uspehe. „The Road To Hell“ i „Auberge“, odmah su izbili na prvo mesto britanske top liste.

Prvi koraci Rije u svetu muzike bili su u žanru bluza a kasnije je eksperimentisao i sa drugim muzičkim pravcima. Interesantno je da je u periodima kada je imao padove uvek stvarao veselu muziku koja mu je pomagala da očuva stvaralački elan. Posle teže bolesti s kojom je bio suočen 2001. godine, obećao je da će se, ako preživi, vratiti svojim bluz korenima, što je i učinio.

Pre dve godine objavio je CD boks set „Blue Guitars“ koji se sastoji od jedanaest diskova i jednog DVD-a, i to izdanje predstavlja svojevrsnu posvetu bluz muzici, jer je bluz, kako je izjavio, njegova prva ljubav.

Interesantno je da do 19. godine Kris Rija nije uzeo gitaru u ruke. Rođen je u Midlsborou i tekstovi njegovih pesama često oslikavaju ambijent tog industrijskog grada koji je posebno uticao na njegovu možda i najpoznatiju pesmu „The Road to Hell“.

Sebe nikada nije smatrao rok zvezdom već uspešnim muzičarem i napominje da najveću zahvalnost duguje supruzi i dvema kćerkama koje su ga, kako kaže, „bukvalno, održale u životu“.

Pored evropske turneje, tokom 2010. godine Rija planira i objavljivanje novog studijskog albuma i autobiografije pod naslovom „The Road To Hell & Back Again“.

Karte za koncert Krisa Rije, koji će biti održan u Sava centru, od danas su u prodaji po ceni od 1700, 2200, 2600 i 2900 dinara.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *