Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PIŠTALU „KOČIĆEVO PERO“ ZA ROMAN „VENECIJA“

Vladimiru Pištalu dodeljena nagrada „Kočićevo pero“ za roman „Venecija“, saopštila Zadužbina „Petar Kočić“. Žiri odlučio da nagradu Pištalu dodeli za „visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči“.

Književniku Vladimiru Pištalu jednoglasnom odlukom žirija dodeljena je nagrada „Kočićevo pero“ za roman „Venecija“ u izdanju „Agore“, saopštila je Zadužbina „Petar Kočić“.

Žiri u sastavu Miljenko Jergović, Mladen Vesković i Nikola Vukolić, odlučio je da nagradu „Kočićevo pero“ za proleće i leto 2012. godine dodeli Pištalu za „visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči“.

U obrazloženju je navedeno i da je „Venecija“ roman autobiografija, autopoetika, autoreferencija čiji je osnovni kreativni princip i kohezioni faktor asocijativnost.

Predsednik žirija, književnik Nikola Vukolić je, obrazlažući odluku, naveo da nema nikakve sumnje da je roman „Venecija“ Vladimira Pištala, knjiga koja je obeležila proteklu godinu u srpskoj književnosti.

„U tu Veneciju, stvarnu i izmaštanu, konkretnu i nedosegnutu, ličnu i univerzalnu, detalj po detalj, udisaj po udisaj, korak po korak, u nesanicu po nesanicu, on je uneo čitavog sebe, sve svoje humane kapacitete i duhovne potencijale, snove i javu. Venecija se, tako, vinula do velike metafore duhovne potrage, kako autora, tako i čitalaca“, istakao je Vukolić.

Nagrada „Kočićevo pero“, koju dodeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd, Pištalu će biti svečano uručena 20. jula u Vukovoj zadužbini.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *