Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DODELJENE NAGRADE U VENECIJI

„Zlatnog lava“ za najbolju izložbu na 53. Venecijanskom bijenalu osvojio nemački umetnik Tobijas Reberger. Za najbolji paviljon na najvećoj svetskoj manifestaciji savremene umetnosti nagrađene Sjedinjene Američke Države.

„Zlatni lav“ za najbolju izložbu na 53. Venecijanskom bijenalu pripala je nemačkom umetniku Tobijasu Rebergeru, dok su za najbolji paviljon na najvećoj svetskoj manifestaciji savremene umetnosti nagrađene Sjedinjene Američke Države.

Nagrada za životno delo pripala je udovici Džona Lenona Joko Ono i američkom umetniku Džonu Baldesariju.

Žiri koji je odlučivao o nagradama činili su Džek Bankovski (SAD), Homi Baba (Indija), Sarat Maharaj (Južna Afrika), Anđela Veteze (Italija) i Julija Vos (Nemačka), prenosi ANSA.

Reberger je rođen 1966. godine u nemačkom gradu Eslingenu i spada u najuspešnije nemačke umetnike nove generacije. Postao je poznat devedesetih godina prošlog veka, a od tada je učestvovao na bijenalima u Veneciji i Berlinu i izlagao u Luksemburgu, Čikagu i Parizu.

Nagradu je dobio za izložbu „Bela kocka“, kojom je od kafe bara načinio umetničko delo.

Na 53. Venecijanskom bijenalu predstavljeno je 77 nacionalnih izložbi, a Srbiju će reprezentovati postavke Zorana Todorovića „Toplina“ i Katarine Zdjelar „Ali ako mi oduzmeš glas, šta će mi ostati“.

Ovogodišnje Venecijansko bijenale biće otvoreno za javnost od 7. juna do 22. novembra.

Izvor: RT5

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *