Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČEO BEOGRADSKI FESTIVAL „TRGNI SE! POEZIJA“

Treći beogradski festival poezije pod nazivom „Trgni se! Poezija!“ uspešno je počeo u ponedeljak i trajaće do 31. maja, saopštili su organizatori na konferenciji za novinare.

U okviru festivala na različitim lokacijama u Beogradu održavaju se mnogobrojne promocije knjiga i izdavača, književne večeri, prevodilačke radionice, susreti pisaca, izložbe knjiga i časopisa… Program festivala je dobro osmišljen i može da služi kao primer drugim festivalima u svetu zbog zastupljenosti različitih, a veoma značajnih pesničkih formi. Na festivalu učestvuju mnogobrojni srpski pesnici, kao i strani pesnici nove generacije iz centralne Evrope.

Od ove godine beogradski festival poezije ima i izdavačku delatnost, odnosno dve nove edicije. U okviru edicije „Omaž“ objavljivaće se izabrane pesme na srpskom i engleskom jeziku, a ove godine je objavljen izbor pesama Miloša Komadine. Naziv druge edicije je isti kao i naziv festivala „Trgni se! Poezija!“. U ovoj ediciji će se objavljivati izabrane pesme nagrađenih pesnika, a ove godine je objavljena knjiga „Samo drveće“ Aleksandre Petrove iz Rusije.

Mnogi pesnici će čitati svoje pesme ispred galerije Kulturnog centra u Knez Mihailovoj ulici, na Akademskom platou i ispred Biblioteke grada Beograda.

Festivalska izložba knjiga poezije i časopisa realizuje se u saradnji sa IP „Plato“ na Akademskom platou i u Knez Mihailovoj ulici.

Beogradski festival poezije gostovaće danas u 11 sati u Kulturnom centru u Inđiji, u 15 sati u Katoličkoj porti u Novom Sadu, a u 19 sati u Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima. Festival će gostovati u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu u petak u 13 sati, a u Gradskoj biblioteci u Paraćinu u 19 sati.

Flamanski gradski pesnici iz Belgije gostovaće sutra u 12 sati u Biblioteci grada Beograda. Prevodilačke radionice biće održane sutra u 15 sati i u petak u 17 sati na Filološkom fakultetu. Dodela nagrada zakazana je za nedelju u 20 sati u Centru za kulturu Stari grad.

Izvor: Danas S. Bujišić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *