Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NIJE KRAJ

Nije kraj

Režija: Vinko Brešan

„Nije kraj“ je crnohumorna ljubavna priča o Srpkinji Desi (Nada Šargin) i Hrvatu Martinu (Ivan Herceg) koji su se upoznali u vreme rata u Hrvatskoj devedesetih godina XX veka.

Martin je kao snajperista nekadašnje hrvatske vojske imao zadatak da ubije Desinog muža, četničkog vojvodu.

Čekajući vojvodu imao je na nišanu i Desu. Posmatrajući je kroz „mušicu“ on se zaljubio u nju.

Rat se završio, a fascinacija je ostala.

Tragajući za Desom, put ga vodi u Beograd do Caneta (Branko Cvejić), producenta porno filmova, od kog saznaje da je Desin makro Stevan (Voja Brajović).

Publika u Srbiji bila je u prilici da novi Brešanov film pogleda na Sinema siti festivalu u Novom Sadu, kao i na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, na kojem je Nada Šargin osvojila nagradu „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu.

Film „Nije kraj“ učestvovao je na 55. Festivalu igranog filma u Puli, gde je glasovima publike u Areni dobio najveću ocenu. Film je dobio četiri „Zlatne arene“ za najbolji kostim, scenografiju, montažu i za najbolju sporednu mušku ulogu (Leon Lučev). Pored službenih festivalskih nagrada, neformalnom anketom koja je vođena među festivalskim selektorima i novinarima film „Nije kraj“ ocenjen je kao drugo najbolje ostvarenje na ovogodišnjem pulskom filmskom festivalu.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *