Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZVEDENO MOCARTOVO IZGUBLJENO DELO

Nepoznata Mocartova kompozicija za klavir koja je prošle godine pronađena na tavanu jedne kuće u Austriji izvedena je prekjuče po prvi put. Kompozicija nosi potpis „Del Signore Giovane Wolfgango Mozart“, a pretpostavlja se da je nastala kada je slavni kompozitor imao oko deset godina.

Virtuoz Florijan Birsak u petak je u Mocartovoj muzej-kući u Salcburgu prvi put izveo novootkrivenu sonatu austrijskog kompozitora, sa oznakom allegro molto.

Note su pronađene u svesci koja sadrži 160 strana rukopisa za koji još nije utvrđeno čiji je – naime, slova i note ne podsećaju na Mocartove, niti su slične rukopisu njegovog oca. Međutim, kako je manuskript potpisan imenom „Del Signore Giovane Wolfgango Mozart“, što na italijanskom znači „mladi gospodin Volfgang Mocart“, stručnjaci smatraju da nema dileme oko toga ko je autor.

Oni pretpostavljaju da je dečak diktirao note drugoj osobi koja ih je zapisivala. U prilog takvoj tvrdnji govori i činjenica da su u istoj svesci pronađene kompozicije za koje se pouzdano zna da pripadaju Mocartovom ocu Leopoldu, koji je bio uspešni učitelj muzike. Pretpostavlja se da je četvorominutno delo nastalo između 1766. i 1768. godine.

– Otkriveno delo sadrži niz komponenata koje se često sreću u ostalim radovima Volfganga Amadeusa Mocarta. Sudeći po onome što trenutno znamo, u pitanju je zaista njegovo originalno delo – izjavio je muzikolog Hildegard Herman Šnajder sa Univerziteta u Insbruku.

Iako je preminuo pre više od dve stotine godina, Mocart je bio toliko plodan kompozitor da se pretpostavlja da neka od njegovih dela još nisu otkrivena. Pomenuta sonata je treće njegovo delo koje je otkriveno u poslednjih šest godina.

Izvor: Blic Online I. H.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *