Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KEČIN „MIRAGE“ POBEDIO U SARAJEVU

Srđan Keča

Dokumentarni film „Mirage“ mladog reditelja iz Srbije Srđana Keče, snimljen u Dubaiju posle naleta ekonomske krize, pobednik je šestog „Pravo ljudski“ filmskog festivala u Sarajevu, dok je u konkurenciji za mlade „Zumiraj prava“ najboljim proglašen „Kinofil“ Damira Janečeka.

Kečin film „Mirage“ je priča koja u tri poglavlja o Dubaiju, pustinji i stanovništvu grada i pustinje, otkriva mračne aspekte savremenog društva.

„Mirage“ je nagrađen „zbog izvrsne kinematografije, metaforičnih slojeva, kritike rastućeg kapitalizma i emotivno, a opet sa distance ispričane priče“, naveo je međunarodni žiri šestog festivala Pravo ljudski, koji je od 9. do 14. novembra prikazao 61 film iz 28 zemalja.

Kečin film nagrađen je nedavno i na 21. Filmskom festivalu u Kotbusu kao izvanredno ostvarenje mladog reditelja (Cottbus Discovery), a diplomski je rad tog mladog reditelja koga, prema oceni žirija festivala „Pravo ljudski“, očekuje svetla budućnost.

Keča je učestvovao i na proteklom sedmom festivalu Slobodna zona u Beogradu, na kojem je prikazao film „Pismo ocu“, kojim učestvuje i na IDFA u Amsterdamu, kao i na devetom Human Rights Film Festivalu (HRFF) u Zagrebu početkom decembra, na kojem će biti prikazan i „Mirage“.

Žiri šestog festivala „Pravo ljudski“ dodelio je specijalno priznanje filmu „Berzah“ Mantasa Kvedaraviciusa.

Među 147 pristiglih dokumentarnih fotografija na konkurs, pod nazivom „Oprez! Okupacija javnog prostora“, najboljim je proglašen rad Emira Hukića, učenika Mašinske škole iz Tuzle.

Predstavljajući raznolikost i u tematskom i u estetskom smislu, šesti „Pravo ljudski“ festival predstavio je, osim takmičarskog programa Extra Muros, i najbolje filmove sa svetskih festivala (Re:versus), eksperimentalne forme (Kratki Kung-fu), kao i nove selekcije (Arts&Docs, Projekcija Švedske, nastala u saradnji sa dokumentarnim festivalom Tempo iz Stokholma, te Logike ljubavi, posvećena Barbari Hammer).

Četvrti put održan je program „Zumiraj prava“ (Zoom Rights), posvećen srednjoškolcima, u okviru kojeg je upriličeno 20 filmskih projekcija, a održane su četiri radionice. Centralno pitanje ovogodišnjeg „Pravo ljudski“ festivala bilo je koliko smo društveno angažovani i spremni na akciju, odnosno jesmo li odgovorni građani/ke ili puki posmatrači/ce?

Diskusija kojom je završen 6. „Pravo ljudski“ festival usledila je posle projekcije čileanskog dokumentarca o nestalim žrtvama Pinočeovog režima „Čežnja za svetlošću“.

„Bol i patnja žrtava prisilnog nestanka, a pri tome mislim na bliske srodnike nestalih osoba, univerzalna je“, istakla je koordinatorka organizacije TRIAL Lejla Mamut, dodajući da postoji kolektivna odgovornost u rešavanju različitog spektra problema sa kojima se ta kategorija osoba susreće u svakodnevnom životu.

„Najmanje što možemo uraditi jeste pružiti podršku žrtvama i dati im do znanja da znamo za njihov bol i patnju“, zaključila je Mamutova, napominjući da se u BiH više od 8.000 osoba još vode kao nestale.

Partneri 6. „Pravo ljudski“ film festivala su, između ostalih, i National Endowment for Democracy, British Council, te ambasade SAD, Španije, Švedske, Švajcarske u Sarajevu, te Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Izvor: B92/ SEEcult.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *