Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FABRIKA KNJIGA IZDAVAČ GODINE

Izdavačka kuća „Fabrika knjiga“ proglašena je na beogradskom sajmu knjiga za izdavača 2011. godine * Dejan Ilić nagradu posvetio Ivanu Čoloviću i Biblioteci XX vek

Glavni urednik „Fabrike knjiga“ Dejan Ilić rekao je posle dobijanja priznanja da nagradu posvećuje Ivanu Čoloviću i biblioteci „XX vek“ koja je te večeri u Centru za kulturnu dekontaminaciju proslavila 40 godina postojanja i 200 objavljenih naslova.

„Fabrika knjiga“, kako se navodi u obrazloženju žirija, „već godinama odoleva pozivima tržišta i ne odustaje od svoje prepoznatljive izdavačke politike, koja bi se mogla razumeti i kao izdavačka i građanska odgovornost, odnosno hrabrost“.

Žiri ukazuje da „Fabrika knjiga“, iako „mala izdavačka kuća“, pažljivo bira naslove i istrajava u konceptu da knjiga mora da korespondira sa savremenošću, sa posebnim fokusom na društvene probleme“. Za najbolju dečju knjigu u 2011. žiri je proglasio „Rusvaj“ Igora Kolarova, u izdanju „Booklanda“ iz Beograda.

Za izdavački poduhvat ove godine nagrađen je kritički leksikon „Stripovi koje smo voleli“, izdavača Omnibusa iz Beograda, koji su priredili živojin Tamburić, Zdravko Zupan i Zoran Stefanović. „Ovo je izuzetan izdavački poduhvat koji analizira, sistematizuje i popularizuje strip stvaralaštvo 20. veka sa čitavog prostora bivše Jugoslavije. Knjiga sadrži podatke o autorima, uzorke tabli, kao i kritike ili izvode iz kritika za oko 400 stripova i strip autora“, naveo je žiri.

Dodaje se da „izuzetna posvećenost autorskog tima za rezultat ima ambicioznu i temeljnu publikaciju koja svedoči o istoriji strip kulture na ovim prostorima, njenom međunarodnom značaju i umetničkoj vrednosti“.

Žiri je sa posebnim zadovoljstvom istakao da su čitav projekat osmislili i sproveli domaći autori, ali da on, zbog „širine i dubine poduhvata, prevazilazi granice ovdašnje kulture i ima nesumnjivo regionalni značaj“.

Knjizi „Povijest gej i lezbijskog života i kulture“ koji su zajednički izdali „Red box“ iz Beograda i „Sandorf“ iz Zagreba, a priredio Robert Oldrič, pripalo je specijalno priznanje ovogodišnjeg sajma knjiga. To je, kako navodi žiri, „raskošan poduhvat koji ubedljivo kombinuje vrhunski tekst sa znalački odabranim i kvalitetno predstavljenim vizuelnim sadržajima“. Tekstovi koje potpisuju stručnjaci u svojim oblastima, prate istoriju odnosa prema homoseksualnosti, od antike i srednjeg veka, preko modernog doba, novog veka u Evropi i Americi, doba prosvećenosti, do dvadesetog veka i današnjih dana.

Istorijska vertikala preseca se sa geografskom, tako da se čitaoci mogu upoznati i sa odnosom prema homoseksualnosti na Bliskom istoku, u severnoj Africi i Aziji. „Dodamo li ovome izvrstan prevod, kao i to da se upravo kroz probleme kojima se bavi ova knjiga prelamaju i neke od ključnih perspektiva našeg društva, žiri je smatrao da na ovaj način treba da skrene pažnju na ovaj nesvakidašnji poduhvat“, navedeno je u obrazloženju nagrade.

Predsednik žirija, filozof Ivan Milenković rekao je da su protekle dve godine bile izrazito teške za srpske izdavače, naročito za one za koje knjiga „nije samo stvar tržišta“.

„Poslednje dve godine devastirale su našu izdavačku scenu i zbog toga je žiri, pored obaveznih, uveo i dodatne kriterijume, od kojih je jedan koncepcija izdavača. Vodili smo računa o tome da li su izdavači uprkos krizi zadržali svoju koncepciju i ostali usredsređeni, a nisu se povodili samo za kvantitetom“, pojasnio je Milenković.

On je dodao da je žiri posebnu pažnju obratio na „izdavače koji ne odustaju od toga da je knjiga nešto malo više od mobilnog telefona“. Predsednik Odbora beogradskog sajma knjiga, željko Ožegović ukazao je da praksa nagrađivanja na sajmu „nema za cilj ohrabrivanje inflacije književnih nagrada i priznanja“, već da stimuliše kvalitet. U žiriju koji je „pročešljao“ izdavačku produkciju u Srbiji od oktobra 2010. do otkobra 2011. bili su, pored Milenkovića, urednica kulturnog programa Narodne biblioteke Svetlana Gavrilović, kritičarka Tijana Spasić, dizajner Lazar Bodroža i književnik Nenad Milošević.

Izvor: e-novine/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *