Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILM DŽAFARA PANAHIJA OTVARA SLOBODNU ZONU

„Ovo nije film“ Džafara Panahija, proslavljenog i višestruko nagrađivanog iranskog reditelja otvoriće 7. izdanje filmskog festivala Slobodna zona 4. novembra u 19 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Ovaj film, prokrijumčaren iz Irana na USB stiku skrivenom u kolaču, predstavlja izuzetan odgovor iranskog reditelja na uslove kućnog pritvora u kome se suočava sa kaznom od šest godina zatvora i 20-godišnjom zabranom režiranja, slobodnog kretanja i medijskog pojavljivanja.

Film je snimljen u Panahijevom stanu, lišen skoro bilo kakvog rediteljskog postupka. U društvu drugog reditelja, Mojtabe Mirtahmasba, Panahi govori o svom slučaju, čitajući scenario filma čije snimanje nije dozvoljeno, živeći život ispred kamera pod tamnom senkom povratka u zatvor. Kroz prikaz jednog dana Panahijeve svakodnevice, uoči proslave iranske nove godine, 75-minutni film pruža i uvid u sadašnju situaciju u iranskoj kinematografiji.

Tokom šest festivalskih dana, od 4. do 9. novembra, u DKC i DOB-u, beogradskoj publici biće predstavljeno preko 30 filmova koji će tematski preispitivati važne društvene i političke događaje iz celog sveta.

Izvor: Danas K.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *