Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

CIKLUS NADREALNOG I HOROR FILMA U „SERVANTESU“

Ciklus nadrealnog i horor filma u „Servantesu“

„U šoku“ je naziv ciklusa nadrealnog i horor filma koji ćemo gledati od 23. septembra do 14. oktobra svakog petka u 20 sati u Institutu „Servantes“.
Kadar iz filma „Šesto čulo“

Ciklus fantastičnog i horor filma „U šoku“ već je prikazan u Institutima Servantes u Brazilu, Nju Delhiju, Krakovu, Istanbulu i izazvao je interesovanje ljubitelja originalne i neponovljive španske kinematografije, koja pored francuske spada u najstarije u Evropi.

Ciklus nas vodi na uzbudljivo putovanje koje počinje sa kultnim filmom „Šesto čulo“, starim crno-belim filmom pa sve do modernih, animiranih filmova.

* Glavni junaci u „šestom čulu“ su Karlos i Karmen. Oni su večiti optimisti i savetuju svojim prijateljima, pesimistima, Leonu i Luisu da posete profesora Kamusa koji može da im izleči pesimizam svojim novim izumom, filmskom kamerom.

Ovog petka imaćemo priliku da pogledamo kratkometražni film „Poremećen“ dobitnika nagrade Goja za najbolji kratkometražni film 1993. godine i film „Šesto čulo“ iz 1929. godine.

Film „Poremećen“ govori o psihopati, asocijalnom tipu opsednutim seksom koji sve što vidi povezuje sa seksualnim ponašanjem. Jedne noći poludi i ubija privlačnu ženu, zbog čega će nekoliko psihijatara pokušati da izleče njegovu opsesiju.

Stari, crno-beli film iz 1929. godine „Šesto čulo“ je dugo bio zaboravljen u Španiji i zahvaljujući kinemateci film je sačuvan i objavljen na DVD-u.

Kritičari izvajaju dva momenta u filmu: prvi je prikazivanje novog dostignuća – filmske kamere i drugi, rečenica koja se pojavljuje u filmu i koja objašnjava ceo film je „Uprkos mnogim filozofskim sistemima, ne poznajemo Istinu. Da bi je spoznali, moramo da pridodamo našim nesavršenim čulima, mehaničku preciznost“.

Originalna verzija je sa titlovima na engleskom jeziku.

Izvor:Blic Online M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *