Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DEJVID HER DOBITNIK NAGRADE „PRINTER“ PEN CENTRA

Dejvid Her je i autor scenarija za filmove „Sati“, „Čitač“ i „Kobna veza“

Dramski pisac i režiser Dejvid Her ovogodišnji je dobitink nagrade „Harold Pinter“ koju dodeljuje međunarodno udruženje pisaca PEN.
Nagrada, koja nosi ime pokojnog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Harolda Pintera, dodeljuje se britanskim piscima koji na „neustrašiv i nepokolebljiv“ način pišu o svetu, preneo je BBC.

Dejvidu Heru (64) će nagrada biti uručena 10. oktobra na svečanosti u Britanskoj biblioteci u Londonu. On će priznanje podeliti sa nekim zatočenim picem progonjenim zbog svojih uverenja čije će ime biti objavljeno u toku svečane dodele.

U drame Dejvida Hera spadaju „Plava soba“, „Ejmin pogled“, „Zglob“, „Prevarant“, „Fenšen“, „Izobilje“, „Pravda: Komedija iz Ulice flit“, „Tajni zanos“, „Pogled u nebo“ i „Judin poljubac“.

Autor je i trilogije o Anglikanskoj crkvi, britanskom pravosuđu i Laburističkoj partiji – „Pomahnitali demon“, „Sudijski žamor“ i “ Odsustvo rata“.

Za film „Vederbi“, koji je režirao po sopstvenom scenariju, dobio je Zlatnog medveda.

Bio je nominovan za Oskara za scenario filmova Stivena Doldrija „Sati“ i „Čitač“. Her je i autor scenarija za ostvarenje Luja Mala „Kobna veza“.

Dobitnik je i nagrada BAFTA, „Lorens Olivije“ i Drama desk.

Izvor; Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *