Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADA „STEFAN PRVOVENČANI“ URUČENA MILISAVU SAVIĆU

Raška – Uručenjem nagrade „Stefan Prvovenčani“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi i nauci, književniku iz Beograda Milisavu Saviću, završene su XVIII Raške duhovne svečanosti. Nagradu, koja se sastoji od povelje, kolajne (rad Ljubiše Mančića) i novčanog iznosa, Saviću je uručio Bora Dugić, jedan od ranijih dobitnika ove nagrade.

Milisav Savić, kaže se u saopštenju Veća priznanja, koje je pročitao Tiodor Rosić, umetnički direktor Raških duhovnih svečanosti, pripada samom vrhu savremene srpske proze. Njegovo osnovno poetičko načelo je da književnost ne daje odgovore, već postavlja pitanja.

U svom slovu, Milisav Savić je, između ostalog, rekao: „Mene je Raška već izdašno nagradila i ova počast, ne mala, dođe mi kao šlag na torti. Proveo sam u Raški, svom zavičaju, i te kako lepih i veselih časova.Prema zavičaju, u dosadašnjim razgovorima o književnosti, iskristalisala su se dva stava. Po prvom, zavičaj je vrlo bitan za pisca, ne samo u odabiru tema već i u formiranju njegove poetike, njegovog pogleda na svet. Po drugom, pisci su apatridi, ljudi bez zavičaja i domovine, njihov zavičaj je, ukoliko pristaju na taj naziv, ceo svet. Drugim rečima, zavičaj je samo njihovo slučajno mesto rođenja“.Zavičaj se kod pisaca,koji drže do njega, ističe Savić, uglavnom predstavlja ili kao rajsko mesto ili kao pakao, ponekad kao mešavina i jednog i drugog.

U muzičkom delu programa, u preobraženjskom koncertu, učestvovale su umetnice iz Novog Sada Željka Zdjelar (mecosopran) i Aleksandra Karadžić (klavir). Svojom besedom, Raške duhovne svečanosti zatvorio je Dragiša Ilić, predsednik opštine Raška.

Izvor: Politika Z. Radisavljević Foto Nikša Barlov)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *