Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

O KRALJU BLATA DO ZVEZDA

VIŠE od 50 sati dragocenog dokumentarnog materijala snimljenog sa Šabanom Bajramovićem trajno je sačuvano na filmskoj traci. Samo delić tog svedočanstva o životu kralja romske muzike, u dokumentarnom filmu „Šaban“, režisera Miloša Stojanovića, prikazan je na zatvaranju 43. filmskih susreta u Nišu. Pune tri godine autorska ekipa produkcijske kuće Studio za film i pozorište traži sponzore za snimanje televizijske serije od četiri epizode.

– Pratili smo Šabana dok snima u studiju „Pavaroti“ u Mostaru album od 14 pesama sa svetski proslavljenim bendom „Mostar sevdah rejunion“ – kaže Stojanović. Paralelno je proticala intimna ispovest umetnika o dramatičnim i često neodoljivim duhovitim peripetijama iz života, isprepletanog burnim avanturama, alkoholom, kockom, godinama na Golom otoku – kaže Stojanović.

Tanja Berklaz, dramaturg, koja je neposredno razgovarala sa Bajramovićem i tako uživo „ispisivala“ scenario za dokumenatarac „Šaban“, kaže da joj nije jasno zašto se niko nije za života više bavio fenomenom tamnoputog niškog bluzera. Nažalost, niko mu nije dao da živi bolje, da boluje dostojanstvenije, a formalno priznali su mu značaj tek posle smrti. U filmu „Šaban“ zabeleženi su i koncerti u Ženevi, Švajcarskoj pred više od 20.000 ljudi, kao i koncerti u Parizu, Beogradu, nastup na „Egzitu“. Kadrovi su snimani u Mostaru i u Nišu, sa prijateljima iz detinjstva, saradnicima, kolegama.

Miloš Stojanović poslednjih godina jedan od najprisutnijih beogradskih glumaca (posebno u Zvezdara teatru u dramama Dušana Kovačevića), kaže da je i tokom snimanja bilo krajnje neočekivanih momenata. Gde god da se pojavio stvaralački tim (kamera Nikola Majdak, montažer Srđan Radmilović, Vladimir Janković, organizator Vukašin Marković), reakcije su na spominjanje Šabanovog imena svuda bile fantastične. Tako je bilo i u rodnom gradu Šabana Bajramovića, koga treba stalno podsećati da su se svog legendarnog sugrađanina prosto kasno setio.

Izvor: Večernje Novosti S. Babović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *