Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADA PISCU DŽONU RALSTONU SOLU

Džon Ralston Sol, kanadski pisac i teoretičar, predsednik Međunarodnog PEN, prvi je dobitnik Nagrade „Gutenbergova galaksija“ za životno delo u oblasti književnosti i za doprinos kulturi Kanade.

Nagrada „Gutenbergova galaksija“ za životno delo, koja je Džonu Ralstonu Solu uručena u Torontu, osnovana je povodom stogodišnjice rođenja Maršala Makluana. Osnivač nagrade je Makluanova fondacija koja u saopštenju ističe da je cilj ove nagrade da u dobitniku „prepozna onoga koji je produžio ideje i delo Maršala Makluana“.

„Mnogi su Maršala Makluana videli kao proroka civilizacije njegovog vremena. U skorije vreme Džon Ralston Sol je stvorio veliki opus koji ispituje stanje savremene civilizacije. Kroz svoj književni i teorijski rad i kroz svoje aktivnosti Džon Ralston Sol oblikuje novo razumevanje civilizacije, ali i kanadske istorije. Zahvaljujući tome, svi smo pojedinačno bogatiji i pravedniji kao zemlja“, rekao je na dodeli nagrade profesor Robert Logan, direktor Makluanove fondacije.

Džon Ralston Sol se bavio pitanjima prirode individualizma, građanskih prava i javnog dobra, neuspesima tehnokratskih društava, konfuzijom između vođstva i menadžerizma, ulogom slobode govora i kulture u savremenom društvu, a značajna je i njegova kritika globalizma i dominantnih savremenih ekonomskih argumenata.

Džon Ralston Sol je počasni profesor čitavog niza fakulteta u svetu, a njegove knjige su prevedene na sve veće svetske jezike. Magazin „Time“ ga je proglasio za proroka među savremenim misliocima, a ,,Utn Rider“ ga je svrstao među sto vodećih svetskih mislilaca i vizionara.

Njegovu najznačajniju knjigu „Propast globalizma i ponovno izumevanje sveta“ objaviće izdavačka kuća „Arhipelag“ početkom septembra, kada će Džon Ralston Sol biti gost Beograda povodom Svetskog kongresa PEN.

Izvor: B 92/PR Foto: Sophie Boussols

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *